Între atunci şi acum

Înainte erau fişele de cadre, anexe ale dosarelor de Securitate. Scria acolo cine îţi sînt bunicii, părinţii, fraţii şi surorile, dacă ai rude în străinătate, ce crezi şi ce nu crezi, cu cine eşti prieten. Pe-atunci era rău.

Acum e bine. Nu mai există fişe de cadre, nici dosare de Securitate. Acum te fişează societatea – de cele mai multe ori prin vîrfurile ei vigilente. Care stau la pîndă şi abia aşteaptă să lanseze anateme.

Dacă vrei să exişti, nu poţi să scrii oriunde îţi trece prin minte, pentru că devii imediat comunist, securist, vîndut unuia sau altuia, escroc prin ricoşeu. Pentru aceleaşi motive, dacă se întîmplă să te invite vreo televiziune, trebuie să faci repede o anchetă amănunţită ca să nu te trezeşti acuzat de cine ştie ce cîrdăşii.

Nu poţi să vorbeşti despre orice sau (şi mai rău) despre oricine. Există consemne severe, vehiculate de iniţiaţi, care stabilesc subiectele îngăduite şi, în special, pe cele ce trebuiesc evitate cu orice preţ. Dacă ai încălcat aceste norme rigide ale bunei purtări politico-intelectuale, eşti condamnat la ocară şi surghiun. Cîrteşti împotriva aleşilor gîndului? Îţi va explica dl Liiceanu, cu nesfîrşită fineţe, că asta înseamnă să-ţi scuipi singur în cap.

Ca să trăieşti în pace şi să fii acceptat, nu e de-ajuns să te cenzurezi pe tine însuţi. Trebuie să-ţi supraveghezi şi prietenii. Iar dacă vreunul dintre ei o ia pe drumul greşit al nesupunerii la rigoarea dogmelor, trebuie să-i întorci spatele imediat. Ideile nesănătoase ale prietenilor îţi pot face mult rău. Se cuvine chiar să iei parte la ritualul demascării lor şi să te arăţi cît mai zelos. Altminteri, poţi fi oricînd bănuit de complicitate.

Nu uita că, pînă la un punct, eşti observat cu oarecare bunăvoinţă. Se află foarte repede ce spui şi chiar ce nu spui. Nu încerca să depăşeşti fragilele limite ale acestei bunăvoinţi. Lesa îţi poate oricînd deveni ştreang.

Înainte erai pedepsit de mînia proletară. Şi era rău. Acum te pune la stîlpul infamiei mînia intelectuală. Şi trebuie să-ţi spui că e bine. Acum e altfel. Nu degeaba s-a sperat atîta amar de vreme. Înainte ţi se impunea să gîndeşti cum vroia partidul. Dar partidul nu era altceva decît o adunătură de nenorociţi. Acum e preferabil să gîndeşti cum îţi recomandă cei care ştiu mai bine ca tine ce e normal să gîndeşti. Nu mai eşti cenzurat de activişti imbecili, ci de oameni inteligenţi şi cultivaţi. E un salt calitativ. A meritat să te baţi pentru asta.

În România oarecum eliberată, tehnica subtilă a controlului ideilor a fost deprinsă cu o viteză uimitoare. Nu-i e îngăduit oricui să creadă ce vrea – şi, cu atît mai puţin, să spună ce crede. Te supără lucrul ăsta? N-ai ce face. Oricum, nu poţi să te revolţi. Ar fi de prost gust. N-o fac decît inconştienţii – puţini la număr, de altfel. Revolta e începutul sfîrşitului. Bagă-ţi minţile-n cap! Lasă-te dus de mînă şi nu deschide ochii decît cînd ţi se spune! Trăieşti un vis frumos pe care tu însuţi l-ai vrut şi l-ai plămădit.

Vremurile s-au schimbat. Atunci te anchetau, apoi te aruncau în puşcărie. Şi era rău. Acum, dacă faci ce nu trebuie, dacă spui ce nu trebuie, dacă eşti prieten cu cine nu trebuie, nu te mai anchetează nimeni. Condamnarea e pronunţată de tribunalul secret al gîndirii corecte. Nu primeşti nici o convocare, nici un anunţ. Nu te plictiseşte nimeni cu astfel de mizerii. Descoperi doar, într-o zi, că lumea te priveşte ca pe un vierme dezgustător. Abia atunci înţelegi că ai fost osîndit la surghiun social, la uitare. Şi e bine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Portocala 14 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.