Între dorință și realitate

În anul 2005, pregătind expoziţia dedicată periferiilor sociale şi aflându-mă în arhiva morgii, am avut surprinderea să descopăr, între filele unei cărţi, ultimele rânduri ale unei eleve din clasa a VII-a profesională, scrisoare semnată şi datată 10 ianuarie 1936.

Dorinţa elevei era aceea de a-şi finaliza studiile, însă nu şi-a putut „realiza acest ideal, din cauza unei absolvente ce nu mă putea suferi şi care prin diferite mijloace izbutise să devină pedagoagă“, adică avea în grijă programul elevelor după orele de şcoală. „Cu toate că sufeream în tăcere, fără să nu ştie nimeni starea mea psihică, ghinioanele s-au ţinut lanţ de mine. În ziua de 10 ianuarie 1936 am plătit taxa şcolară pe trimestrul al II-lea fără să primesc chitanţă. A doua zi când m-am dus iar după chitanţă, dra secretară căreia îi dădusem banii nu a mai vrut să recunoască că am plătit. Pentru mine a fost cea mai mare lovitură şi simţeam, din zi în zi, cum viaţa mea se stinge. Gânduri sinistre mă urmăreau, până în momentul de faţă. Acum, pentru ultima oară, mai am o singură dorinţă. Pe dna directoare Alexandra Enăchescu a şcolii profesionale o rog cu insistenţă să cerceteze mai de aproape acest caz şi rog a-şi lua în evidenţă nevinovăţia mea. O mai rog să fie mai prudentă cu elevele şi să nu le mai pedepsească nefiind vinovate şi să cerceteze cazurile mai de aproape.“

Peste 10 ani aflăm din presă despre „Drama lui Dănuţ Ivanovici“, dintr-o scrisoare deschisă publicată de tatăl său către Ştefan Voitec, ministrul Instrucţiunii Publice de atunci. Dănuţ era elev al Colegiului
Sf. Sava și, în decembrie 1946 s-a sinucis, „în urma unei pedepse prea aspre“. Tatăl său a recunoscut că a făcut „diferite investigaţii printre colegii lui“, ajungând la convingerea că „numai sistemul educativ aplicat la acest colegiu l-a condus la funestul gest, sistem demn de acela ridiculizat în piesa Institutorii“.

Au trecut mai bine de 60 sau 70 de ani de la cazurile prezentate, iar problemele au rămas. Ceva este putred în societatea românească. Ceva nu se corelează între părinţi şi copii, între profesori şi elevi, între oficiali şi cetăţeni, între şefi şi subalterni. Separat de acest aspect, am cunoscut persoane care, din perspectiva omului simplu, au tot ceea ce şi-ar fi dorit acesta: o familie iubitoare, situaţie materială de invidiat şi libertate de mişcare, în afara condicii de prezenţă. Şi cu toate acestea, trăiesc perioade de nefericire abisală. Este foarte posibil să fie vorba de o nesincronizare între aşteptări şi realitate, situaţie descrisă cel mai bine de Camil Petrescu: „dorinţei mele de a trăi absolut i se opune o realitate absolută“. Omul, cu cât îşi rafinează gusturile, iar nivelul de cultură îi este mai ridicat, cu atât mai mult orizonturile sale de aşteptare devin mai complexe, greu de împlinit într-un social liniar, mulţumit să trăiască cu două sau trei paliere mai jos. Pentru unii nu există într-adevăr cadru social, realitatea absolută opunându-se agresiv dorinţei absolute de a trăi altfel, de a simţi diferit, fapt care nu are legătură cu statutul social sau contul bancar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.