Întrebarea zilei: De ce un politician a fost promovat peste noapte viceguvernator BNR?

Reținerea lui Bogdan Olteanu a declanșat primele reacții dure din partea unor analiști economici sau comentatori și o întrebare se desprinde din cele spuse de aceștia: Cât este de sănătos ca un politician să ajungă peste noapte șef mare la BNR? Și dacă acest politician nu are studii economice, cum e cazul lui Bogdan Olteanu, chestiunea devine și mai problematică iar răspunsurile trebuie căutate la Mugur Isărescu.

Analistul Florin Cîțu susține că numirile politice ale conducerii BNR în ultimii 26 de ani duc la rezultate proaste. “Politica monetară proastă şi efectele ei (cea mai săracă ţară din UE) sunt rezultatul direct al numirilor politice. Aprobarea rapoartelor anuale şi numirile făcute de Parlament, ignorând ratarea obiectivelor şi pierderile financiare, permit Băncii centrale să aibă o atitudine superioară astăzi în discursul public. Nu rezultatele acesteia. Este oarecum ironic. BNR, instituţia în care românii au cea mai mare încredere, a ajuns aşa datorită instituţiei în care românii au cea mai mică încredere – Parlamentul României”, a scris Cîțu pe contul său de Facebook.

Într-un text publicat cu puțin timp înainte de reținerea lui Olteanu, Cîțu a arătat că BNR fost debitor net (a aruncat cu bani în economie mai repede decât putea economia să-i folosească) în perioada 2004-2008 (octombrie), iar în perioada 2008 (octombrie) – 2012 BNR a devenit creditor net al economiei (a scos aşa de multă lichiditate din piaţă în 2008 încât economia plătea dobânzi mari doar să aibă acces la lichiditate pe termen foarte scurt).

De asemenea, Cîțu a spus că BNR a raportat pierderi în perioada de boom economic și a înregistrat profit în timpul crizei economice. “Cu toate acestea, parlamentarii au aprobat fiecare raport al BNR care arată pierderi fără să întrebe vreodată dacă aceste pierderi sunt justificate. Mai mult, acelaşi Parlament a numit aceeaşi echipă (more or less) la conducerea băncii centrale chiar dacă obiectivul fundamental nu a fost atins niciodată”, a mai arătat Cîțu.

Despre politizare vorbește și analistul Bogdan Glăvan. “Dacă mă întrebaţi pe mine, nici nu ar trebui să existe banca centrală – producător monopolist de bani. În acest fel politizarea ar fi exclusă, nu am mai pierde timpul discutând atât despre reguli, corupţie, competenţă etc. Ei, dar unora le plac senzaţiile tari, vor să experimenteze cum ar fi şi cu banca centrală monopolistă şi cu experţi cinstiţi înăuntru. Şi, indiferent de câte ori îşi rup capul şi picioarele, ei tot mai vor să mai experimenteze o tură!”, a spus Glăvan.

El a ținut să precizeze că nu este împotriva băncii centrale, care poate să apară şi spontan, pe o piaţă liberă. “Sunt împotriva naţionalizării băncii centrale şi a monopolizării producţiei de bani”, a mai spus acesta.

Într-o intervenție avută la un post de televiziune, analistul Radu Soviani a afirmat că reținerea pentru întâia oară a unui oficial BNR va avea urmări.

„O astfel de premieră are urmări. Nu că ar fi contat în vreun fel Bogdan Olteanu, dar faptul că o persoană care și-a folosit influența contra bani, conform DNA, a ajuns viceguvernator al BNR… Nu a existat niciun fel de opoziție din partea lui Mugur Isărescu. Cred că se va răsfrânge și la Mugur Isărescu. DNA intră la cel mai înalt nivel al Băncii Naționale. Spun în registru de glumă că Bogdan Olteanu era cel care chema DNA-ul să îi aresteze pe parlamentari pentru că au adoptat Legea dării în plată. Iată că a venit DNA-ul să îl ia pe Bogdan Olteanu”, a zis Soviani.

Cea mai dură și cea mai elaborată reacție a venit de la avocatul Gheorghe Piperea, un adversar declarat al șefilor de la BNR. “Reţinerea dlui Bogdan Olteanu deschide o cutie a Pandorei, consecinţele fiind incalculabile în acest moment. În primul rând, va trebui anchetat modul în care a fost ales un politician, fără studii economice şi cu studii juridice precare (are o diplomă în drept la Universitatea București, o diplomă MBA după ce a urmat cursurile Institutului Bancar Român & City University of Seatle și un doctorat în filosofie, n.r.), în funcţia de viceguvernator al BNR, fiind transformat, peste noapte, în tehnocrat.

Fără acceptul dlui Isărescu, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. În al doilea rând, deşi fapta de care e acuzat dl Bogdan Olteanu este anterioară mandatului său la BNR, deci nu ar trebui să aibă imunitate pentru ea, sunt foarte probabile şi alte fapte în timpul mandatului (spre exemplu, omul are credite bancare la vreo 6 bănci, banii împrumutaţi fiind investiţi în două SRL-uri, unul imobiliar, altul IT)”, a scris Piperea pe contul său de Facebook.

Conform ultimei declarații de avere, Bogdan Olteanu are un credit imobiliar de 474.812,01 lei şi un credit cu garanţie imobiliară de 495.161,76 lei, ambele contractate la Banca Transilvania în anul 2015, cu scadenţă în anul 2019. El mai are credite de 80.000 de lei la Bancpost şi Banca Transilvania acumulate pe carduri de credite.

“Să vedem dacă, în acest caz, operează sau nu imunitatea de răspundere penală din Legea statutului BNR. Dl Vasilescu (Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, n.r.) spunea că nu, avocaţii ar putea spune că da”, a afirmat Piperea. În treilea rând, scrie avocatul, denunţul lui Vîntu (surse juridice au susținut anterior că Sorin Ovidiu Vîntu l-a denunțat pe oficialul BNR, n.r) va face posibile şi alte multe denunţuri. “Omul (Bogdan Olteanu, n.r.) a fost acolo unde trebuie şi atunci când ANRP s-a constitutit şi a căpuşat bugetul naţional cu miliarde de euro puse în buzunare private, şi atunci când s-a constituit Fondul Proprietatea, iniţial un vehicul de despăgubire a celor care nu îşi mai puteau recupera imobilele naţionalizate, ulterior un vehicul de investiţie a unor fonduri originate în SUA, care deţine controlul asupra a peste 30% din economia naţională.

Pentru asemenea cadouri trebuie să fie şi nişte contra-prestaţii sau nişte consecii reciproce”, a mai spus Piperea. În opinia avocatului, Bogdan Olteanu este unul dintre crapii pe care Vîntu îi prinsese în cârlig și îi ținea la apă pentru a se folosi de ei la nevoie. “Vîntu aruncase de mult nada milioanelor de euro, iar o sumedenie de crapi muşcaseră. Ei bine, Vîntu nu făcea asta din 2008, o făcea încă de prin 1995-96, când se ocupa cu acţiuni, tranzacţii pe valută, fonduri de „investiţii” de tipul FNI, FNA (în realitate, nişte scheme Ponzi de păcălit sute de mii de naivi).

Pentru a face aceste lucruri şi a scoate atât de mult profit, cu care să controleze mare parte din economie, Vîntu a avut nevoie de informaţii din sistem, iar pentru ele a plătit alte milioane. Cu siguranţă că Vîntu are crapi şi de pe acea vreme agăţaţi în cârlig. Să nu uităm că FNI a fost posibil pentru că CEC a semnat o garanţie cu care cei 250 de mii de păgubiţi au fost momiţi să îşi bage economiile în fond şi să doarmă liniştiţi, că FNI lucra pentru ei. Iar în 2000, când FNI şi mai multe bănci au dat faliment, un anume personaj era şi guvernator şi premier (Mugur Isărescu, n.r.)”, a comentat avocatul.

În opinia lui Piperea, reținerea lui Olteanu va avea consecinţe majore pentru BNR. Și ele sunt enumerate: – dl Bogdan Olteanu era şeful departamentului de rezoluţie bancară (=cvasifaliment bancar) din BNR; rezoluţia bancară, printre altele, presupune şi un bail-in, adică o confiscare a depozitelor bancare pentru salvarea băncii zombi; dacă astfel de oameni se ocupă de chestiuni atât de complexe şi delicate în BNR, e grav; – dl Bogdan Olteanu nu e un simplu angajat al BNR, e chiar viceguvernator; prezenţa sa acolo a fost/este un risc sistemic sever adevărat, nu unul forţat şi pictat în culori de înmormântare, aşa cum a fost prezentată chiar de dl Olteanu legea dării în plată; – dl Bogdan Olteanu a fost, cu sau fără voia băncilor comerciale, unul dintre principalii lobby-işti anti-consumatori, purtător de mesaj al băncilor în lupta contra consumatorilor, judecătorilor „nespecializaţi” în banking, parlamentarilor, avocaţilor consumatorilor, ANPC (atunci când aceasta şi-a făcut treaba şi nu a dormit în cucuruz).

Cum să îţi pui un astfel de portdrapel, asta e întrebarea pe care, dacă nu vor să dispară ca business în România, trebuie să şi-o pună băncile delincvente; – FMI, Banca Mondială, BCE, Comisia Europeană au preluat mesaje şi au andosat poziţionări anti-consumatori ale dlui Bogdan Olteanu; cred că avem dreptul la nişte scuze din partea acestor instituţii; – în fine, BNR a declarat întotdeauna că e plină de tehnocraţi, care fac bine ţării, care nu sunt populişti şi care ar putea fi oricând, la nevoie, un guvern bun, eficient; dacă ăştia sunt tehnocraţii lucraţi de BNR, a se scuti.

Procurorii DNA au anunțat oficial în această dimineață reţinerea viceguvernatorului BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, acesta fiind acuzat că a primit un milion de euro pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării. „În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu, n.r.) suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării (este vorba de jurnalistul Liviu Mihaiu, n.r.).

Banii ar fi fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării”, explică procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă. În dosar sunt cercetate şi alte persoane, anunţă DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4553 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.