Învăţământul se pregăteşte de grevă generală

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îşi consultă membrii de sindicat în această săptămână pentru declanşarea grevei generale din 23 ianurie. Sindicaliștii sunt nemulţumiţi că în 2012 nu se acordă nicio majorare salarială pentru salariaţii din educaţie și că aceștia nu îşi pot recupera tăierile de 25%.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de eşalonarea plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, până în anul 2016, de prorogarea, până la data de 1 ianuarie 2013, a alocării, pentru finanţarea învăţământului a minimum 6 procente din produsul intern brut al anului respectiv, a declarat, marţi, pentru Mediafax, secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

FSLI nu mai vrea totodată repetarea practicii de asumare a răspunderii guvernamentale, pe proiectele de legi esenţiale, ca de exemplu Legea educaţiei naţionale, Legea de modificare şi completare a Codului muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

„Am trimis adresă în teritoriu liderilor noştri şi până vineri vom avea rezultatele finale ale acestei consultări. Cel mai probabil vom declanşa greva generală din 23 ianuarie, oamenii s-au săturat, au un nivel de viaţă din ce în ce mai scăzut”, a spus Pop.

Confederaţiile sindicale reprezentative au anunţat, marţi, că nu participă la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, nefiind dispuse să reia dialogul în condiţiile în care nu există o ordine de zi, iar problemele ridicate de sindicalişti referitoare la dialogul social nu sunt rezolvate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.