×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:57
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Investițiile publice: pretenții tot de la cel devalizat?
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Menestrelii Komisariatului de tip sovietic de la Bruxelles critică asiduu programul de guvernare al PSD, în frunte cu bugetul stabilit de acesta, îndeosebi pentru dimensiunea redusă a alocațiilor pentru investițiile publice (se spune, cele mai mici din anii de la aderarea la UE), și deplâng soarta României în asemenea condiții, prevăzând nu numai eșecul programului respectiv (ceea ce nu le-ar putea decât conveni), dar și încheierea ciclului de creștere pe care l-ar fi cunoscut de câțiva ani România. Cei mai înverșunați dintre acești menestreli, la care se adaugă fără ezitări reprezentanții direcți ai capitalului străin din România, sunt mai puțin absconși, punând la zid ceea ce de fapt îi deranjează în menționatul program: creșterea salariilor, îndeosebi a salariului minim, care obligă la majorarea câștigurilor celor mai năpăstuiți, dar și mai mulți dintre angajații din economie, precum și a salariilor bugetarilor, care indirect fac presiune asupra salariilor de la privat. Salariul mic este cheia exploatării coloniale și de aceea capitalul străin ține cu dinții de el, în timp ce toți trădătorii de neam și țară nu încetează să-l fundamenteze ca emblemă a atractivității pentru așa-numitele „investiții străine“. Împotriva acestui instrument colonial se luptă pe cât poate programul Dragnea și, de aceea, este desființat și hulit.

S-ar putea, pe linia logicii economice înseși, ca programul Dragnea să se blocheze, căutând a da la săraci, fără a lua de la bogați, și acordând salarii mai mari, fără o contribuție investițională corespunzătoare, dar o va face sigur cu concursul desfășurat al capitalului străin (care are interese majore în a-i pune bețe-n roate) și al trădătorilor de neam și țară din diverse sectoare de activitate (care nu se vor da la o parte de la diversiuni și chiar sabotaje)! Este o miză majoră ca programul Dragnea să eșueze. Este miza colonială! Komisariatul de tip sovietic de la Bruxelles are, cred, pregătit un scenariu detaliat.

Chiar dacă, în logica unei economii normale, programul Dragnea este construit problematic, acesta constituie, într-o țară care nu este normală, ci o biată colonie, singurul cu tentă anticolonialistă posibil în actuala fază a lucrurilor din România și deci cel mai bun care putea exista! Forțarea creșterii salariilor este unica supapă prin care mai poate rămâne ceva și în țară din jefuirea „tout azimut“ a acesteia de către capitalul străin. Mai mult de atât nu se poate obține în actuala fază a lucrurilor, când capitalul străin este atotstăpânitor, când deține toate pozițiile strategice și pârghiile, când este de fapt proprietarul țării. Și în capitalism proprietarul decide!

Ca singură modalitate, creșterea salariilor nu are preț: ea trebuie forțată chiar și fără aparente resurse, mai precis pe seama altor resurse, în ciuda unor posibile evaziuni investiționale străine și în ciuda unor dificultăți financiare din partea firmelor românești. În poziția de departe cea mai critică se află tocmai alocațiile pentru investiții publice. Nu doar pentru că sunt singurele reglabile într-un buget cu 85% obligații fixe, dar, în cazul României, au ajuns, din fosta fală a statului român, expresia disoluției acestuia. Doar într-un sfert de veac activele publice au devenit, prin comandă politică, private și, să fim realiști, în proporție de cel puțin 80% printr-un transfer ilegal, prin furt! Prin comparație cu ceea ce erau odată, alocațiile pentru investițiile publice au devenit, în mod obiectiv, atât de puține, încât nici nu mai au ce corecta, necum să mai poată ascunde distrugerea domeniului public.

Dar, mai grav, statul român, atât de derizoriu, cât mai există, nu mai are, după ce a fost practic desființat, vreo obligație față de cei care l-au desființat: nici față de privații români, care l-au devalizat sistematic, și, oricum, nici față de capitalul străin, care l-a deposedat, l-a culpabilizat permanent și l-a batjocorit! Nu încerci mai bine, în asemenea condiții, să dai doar salarii mai mari la oameni?! Care n-au nici o vină! Decât aceea că se întâmplă să trăiască în era colonialismului bruxellez!

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 20 martie 2017
3521
 | 38
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ithaca
0
Romania nu e libera,nici politic nici economic, ca dovada ca orice guvern nu este capabil sa puna la punct guvernatorii de facto -capitalul strain din romania si FMIul. In aceasta situatie desi trebuie date o serie de acte normative esentiale cum ar fi legea redeventelor si altele,nu se dau. Toata ziua Ro este criticata, inlantuita si aratata cu degetul Ca cetatean al acestei tari care m-am sacrificat s aplatesc datoriile in timpul lui Ceuasescu, impreuna cu alti romani trebuie s a platim datorii catre acesti noi ocupati ,sa ne luam mancarea d ela gura, ei luandu-ne mancarea d ela gura pe mai multe canale: subjugare cu datorii , inselare cu evazionism fiscal, neplata c/v resurselor pe care le spoliaza si multe multe altele. Daca acesti comisari neosovietici asa inteleg sa faca afacaeri, politica si diktat exista o singura solutie. Nationalizarea mijloacelor de productie ,a resurselor si a tot ce ne-au luat cu gajba si tertipuri ilegale, Ro fiind papusa lor -deci ilegalitatile sunt la ei- Ro a fost poate de buna credinta ! si evacuarea din TARA ! Ori accepta reciprocitate si echitate ,ori valea! Ei nu au cucerit si SUVERANITATEA TARRII, iar ce a facut Anglia,prietena UE,cu atat mai mult poate face Romania atat de jefuita, dispretuita si ajunsa la coada. Acest genocid dirijat nu mai poate fi acceptat ! Poate sa fie SECURITATEA frate cu capitalul strain si FMi pana la cer -IMPOTRIVA- Romania nu este JAFUL LOR ORGANIZAT SI ILEGAL ,ca atare poate sa se dea in fund si-n cap ! CER PARLAMENTULUI sa-si exercite SUVERANITATEA ,PARTIDELE POLITICE SA INCETEZE,IMPREUNA CU SECURITATEA ,jocul TARADARII PE SEAMA POPORULUI ROMAN ! ORI ACCEPTA CONDITII DE EGALITATE,ORI PLEACA !
Publicat Miercuri, 22 martie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
0
Mai trebuie ceva domnule profesor : IMPOZITAREA corecta a e cifra de afaceri .
Publicat Miercuri, 22 martie 2017
+Răspunde
Valahu
0
Ati avut dreptate ! Iata ca dupa vizita FMI la Bucuresti S-A REACTIVAT mafia propagandei multinationalelor : Basescu-Liicevici-Macovei etc....... VOR SABOTA guvernul Grindeanu si din nou va fi SCANDAL CONTINUU pentru sprijinirea strainilor bogatani, dezbinare, ura impotriva celor saraci, vor da foc din nou, vor manji demonstranti cu 30 euro, vor zgaria, vor scuipa, vor injura, vor incerca o explozie, un atac terorist, un cataclism, vor face spume, clabuci, vor deschide noi dosare penale, vor murdari, vor improsca cu noroi si insulte, vor manca kkt, vor arunca cu bani, cu euro, vor plati ziaristi mercenari, vor vorbi de la masuta presedintelui, vor minti cumplit , vor fura, ca sa ia ciolanul ei si multinationalele lor, DAR.....nu pot sa ne ingenuncheze pe toti valahii. Suntem mai multi si mai puternici. Asa ca : Impozitati corect multinationalele si bancile !!
Publicat Miercuri, 22 martie 2017
+Răspunde
Fefeleaga
+10
Si munca este o marfa. Trebuiesc aplicate si muncii ca marfa criteriile de piata. Deci se cuvine ca la aceeasi calitate a muncii, costul muncii, adica salariul sa fie la fel. Acolo unde calitate a muncii este mai slaba, munca se va vinde in functie de calitate. Deci nu exista nici un motiv legal obiectiv pentru a tine la nivel jos costul muncii. Pe de alta parte si salariatul a facut niste investitii mari de bani si de timp in propria persoana, pentru educatie si studiu. Investitia, conform legilor pietei trebuie recuperata. Cum pot face cadou investitia in tineretea ta de studiu unor hoti imbogatiti, ca sa faca ei profit pe spinarea ta? Tot ei se simt neindrepatiti? Asa arata fata echitatii democratiei?
Publicat Miercuri, 22 martie 2017
+Răspunde
Evian
+18
Dle. Serbanescu, din pacate pentru noi, cetateni ai Romaniei, nu mai este nimic de facut. Situatia este chiar mai rea decat o descrieti. De cativa ani trebuia majorata redeventa platita de OMV pentru petrolul si gazele care ne-au fost luate de austrieci. N-a indraznit niciun demnitar sa revada redeventa, care este la cel mai scazut nivel din lume. Actiunea de deposedaare a poporului roman de avutia detinuta pana in anul 1990 continua. Orice om de buna credinta se intrteaba ce fel de romani au fost si sunt cei care au condus incepand cu anul 1990 si conduc destinele acestei tari? De ce au tradat si tradeaza interesele acestui popor nrfericit?
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
atenianul @ Evian
0
dacă se consituie Fondului SUVERAN D.I. NU SE MAI POATE PUNE ACEASTĂ PROBLEMĂ A REDEVENŢELOR FIINDCĂ FONDUL nu poate vinde sub preţ fiindcă imediat te atacă concurenţa internaţională pentru dumping. statul poate da redeventa care o doreste fiindcă nu operează pe piaţă şi nu se supune niciunei reguli. Cel mult s-ar putea sesiza UE că dă ajutoare de stat, dar fiind redevenţă nu prea poate. după cum aţi observat chiar dacă statul a dorit să facă cadouri din avuţia societăţilor cotate la bursă sau aflate şi în patrimoniul Fondului Proprietatea , imediat a fost dat în judecată şi anulată hotărârea.
Publicat Miercuri, 22 martie 2017
+Răspunde
Clontildica
+11
..nu vă mai faceți nervi Dle Șerbănescu...noi nu ne mai facem bine ..niciodată....
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
atenianul
0
sentimental totul este corect, dar conţine câteva informaţii incorecte: statul român este încă proprietar pe 80 la sută din principalele mijloace de producţie . dar pe care se face că nu le are(dacă vreţi să le ştiţi întrebaţi: resursele minerale, rsursele energetice, valorile suverane:eter, spaţiu, pământ, institute cercetare, universităţi, Măgurele, licenţe.... ). acestea sunt cele care ar trebui să constituie FSDI , nu bani şi nu acţiuni la societăţi cotate la bursă cum afirma în mod fals o comisară cu studii în Franţa şi un ministru al economiei. nu trebuie să iei de la nimeni, ci trebuie doar să gospodăreşti valorile pe care le deţii şi să le aloci spre asigurarea nivelului de trai demn şi util: apă, energie , loc de casă tuturor cetăţenilor ţării( decontarea unui necesar de apă, energie, loc de casă, materiale de construcţie, şcoală 10 clase ( generale+profesioale, sănătate de urgenţă, armată) Restul dacă produci poţi să consumi ce încasezi . Asigurările sociale sunt caritasuri: pensie, sănătate, facultăţi, RCA, rovinietă, ... sunt excrocherii
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Gmbplay
-9
Reamintim, majoritatea angajaților cu salariu minim sint in cadrul firmelor cu capital romanesc motivele fiind multiple (lăcomie, dispreț fata de angajați, sub finanțare) diferență fiind acoperita cu bani la negru.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
+13
Daca Grindeanu/Dragnea se tin tari pe picioare, cum a facut Ponta, astia o sa urle la luna! Insa sansele de succes al actualului guvern, fata de guvernul Ponta sunt mai mici, pentru ca obiectivele sunt mai mari si diversificate! Daca nu se pune la punct colectarea, sansele sunt chiar minime! Strainii dau din coate, n-au facut niciun pas de reconciliere, chiar dupa ce s-a scos taxa pe stalp! Pariez ca va fi reintrodusa, este un venit sigur, nu ca cel pe profit, manarit de straini in multiple feluri!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
gmbplay @ iancu de la Hunedoara
+1
Atit de tare s-a tinut incit il doare genunchiul.
Publicat Miercuri, 22 martie 2017
+Răspunde
Janukovici
+9
Corect!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017