Ioan Boieriu, brașoveanul care a câștigat Oscarul

Românul care a câştigat alături de echipa lui un premiu Oscar este directorul tehnic de efecte speciale al producţiei „The Jungle Book/Cartea Junglei“, film ce a primit Premiul Oscar la categoria „Cele mai bune efecte vizuale“. În cadrul ceremoniei, cel căruia i-a fost înmânat trofeul a fost Adam Valdez, manager al firmei Scanline VFX.

Ioan Boieriu și-a trăit copilăria în cartierul Astra din Braşov, iar apropiații spun despre el că a fost pasionat întotdeauna de echipamentele tehnologice şi de artele vizuale, relatează Mediafax.

După ce și-a finalizat studiile la liceu şi la Faculatea de Informatică din Braşov, s-a angajat la o firmă de animaţie pe computer din oraş, unde a lucrat puţin timp.

De aici a pornit spre Germania, apoi în Noua Zeelandă, unde a lucrat la una dintre cele mai importante companii de filme 3D. În prezent, câștigătorul Premiului Oscar lucrează la Scanline VFX din Vancouver, Canada.

Ioan Boieriu este din Braşov, are 37 de ani şi este directorul tehnic de efecte vizuale al echipei câştigătoare a Premiului Oscar, la categoria „Cele mai bune efecte vizuale“, pentru producţia „Jungle Book“ („Cartea Junglei“). Originar din Braşov, el este plecat de mulţi ani din România.

Mesaje de mulțumire pe Facebook

După ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, eveniment ce a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles, proaspătul câștigător a postat un mesaj pe Facebook, în care a mulțumit echipei: „Şi am câştigat Premiul Oscar pentru Cele mai bune efecte vizuale, pentru «Cartea Junglei». Sunt mândru că am lucrat la acest proiect. Felicitări tuturor celor implicaţi“.

„Jungle Book“ nu este prima producţie la care a lucrat românul. Acesta are în palmares mai multe filme care au fost de asemenea premiate: „The desolation of Smaug“, „Star Trek – Into the Darkness“, „After Earth“, „White House Down“, „Power Rangers“, „Ghostbusters“, „The Finest Hours“, „Independence Day: Resurgence“, „Dawn of the Planet of Apes“, „The Hunger Games: Mockingjay“.

Membrii echipei care s-a ocupat de efectele speciale ale animației „The Jungle Book“, formată din Ioan Boieriu, Paul Arion, Răzvan Vacar și Radu Ciubotariu, au fost felicitați în mediul online de fani și prieteni. Ioan a postat recent pe contul de socializare un mesaj cât se poate de amuzant: „Wow… mail și toate mediile sociale pe care le folosesc sunt în asalt… Sigur nu am timp să răspund la toate mesajele în timp real. Mulțumesc din suflet pentru urări și cuvintele frumoase“.

Pe de altă parte, Paul Arion și-a adus aminte de proiectele trecute la care a participat alături de cei menționați mai sus și a distribuit pe Facebook o fotografie alături de care a postat și un mesaj: „Mi-am amintit de începuturi… Mi-a luat ceva până am găsit fotografia, dar am zis să o împărtășesc cu voi“. Poza distribuită reprezintă o imagine cu un obiect de recuzită din filmul „Lord of the Rings, The desolation of Smaug“.
Studiourile Disney, unde a fost produsă animația, au obținut în total trei premii Oscar pentru „Zootopia“, „Cartea Junglei“ și „Piper“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.