×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:29
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
„Marea Unire“, blocată de Firea
Ioan Bolborea: „Își bat joc de un om care a muncit“
Foto Alina Ciutac
Foto Alina Ciutac

La începutul lunii, primarul general Gabriela Firea a anunțat că lucrarea „Marea Unire“, pe care Ioan Bolborea o realiza în urma unui concurs câștigat în 2007, nu va mai fi finanțată. După mai bine de o săptămână de la anunțul Primăriei, Ioan Bolborea povestește că nu a reușit să își dea seama în ce fel poate să înțeleagă decizia dată publicității, fără niciun fel de consultare a stadiului lucrărilor și în ciuda contractelor deja semnate.

Cotidianul: Ați avut o întâlnire cu reprezentanții Primăriei?

I.B.: Nu am reușit să vorbesc cu cei de la Primărie. Se pare că se schimbă și directorul din cauza acestui lucru și nu am putut vorbi cu ei. Astăzi au trimis o comisie la mine, să vadă ce se întâmplă. Sunt două contracte încheiate. Unul pentru acest an, să fac un sfert din lucrare în ipsos și un contract-cadru care a fost aprobat și de comisia Primăriei. Există o Comisie Centenar a Primăriei, condusă de domnul Răzvan Theodorescu. Acest contract a fost făcut acum o lună și ceva. Săptămâna trecută a fost semnat cel pentru anul acesta. S-a așteptat avizul Ministerului Culturii și a venit și acela. După toate aprobările, după semnarea contractului a venit doamna Firea să spună că retrage finanțarea monumentului pentru că nu vrea vrajbă în jurul acestei lucrări. Acum, ce vrajbă, Doamne să mă ierte, erau câțiva ziariști sau oameni de pe Facebook, a căror părere era că nu ar trebui, că mai bine s-ar face asfalt...

Ați realizat multe monumente publice. Vi s-a mai întâmplat ceva asemănător?

Așa țigănie, niciodată! Au mai fost discuții. E vorba despre „Caragialiana“ din fața Teatrului Național. Am monumentul Infanteriei... dar așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. De 10 ani e concursul pentru Monumentul Unirii. Din 2007. De atunci cred că am făcut 20 de proiecte. Cinci dintre acestea sunt la scara de șase metri. Așa au fost făcute. Anul acesta, proiectul a trecut prin Consiliul General al Primăriei, a fost aprobat. S-au dat bani, șase milioane cinci sute de mii, ca să se înceapă lucrarea. Asta s-a și făcut. Eu am făcut pe banii mei totul până acum. Modulii, o parte din structura metalică. S-a întârziat cu banii, nu s-au dat... sunt împiedicați.

Până acum nu ați primit niciun ban de la Primărie?

În acești zece ani am primit două avansuri, până în jur de 30.000 euro pentru schițe. Dar restul machetelor, de șase metri, de cinci, pe toate le-am făcut pe banii mei. Mi-am vândut casa, mașina, ca să fac monumentul acesta în care am crezut și în care cred. Sunt sigur că se va face, indiferent cu cine... Nu pot să las lucrurile așa.

Se vorbea în comunicatul Primăriei despre schimbarea dimensiunilor monumentului...

Nu am schimbat nicio dimensiune. Schimbarea dimensiunilor e o prostie. Dimensiunile astea au fost stabilite în funcție de spațiul din Piață. Acolo sunt niște blocuri foarte înalte, de cincisprezece etaje. Acolo, ca să reziste o lucrare, a trebuit să stabilim cu arhitecți, cu artiști... Dimensiunile lucrării țin cont și de ce există de jur-împrejur în acel spațiu. S-au făcut niște calcule. Nu s-a făcut ca să fac eu cel mai mare monument și să câștig niște bani. Nu așa se pune problema. Chiar trebuie să ții seama de tot ce există acolo.

„S-a făcut vreo discuție publică?“

Înainte să se anunțe că Primăria va bloca finanțarea proiectului, s-a vorbit cu dumneavoastră?

Nu. Doar cei de la AMPT (Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic). Doamna Firea nu a vorbit nimic. Nu a văzut lucrarea, nu a venit să vadă cât s-a muncit aici. Nimic, nimic, nimic. S-a luat o hotărâre din nimic. Nu s-au uitat pe hârtii, la contractul semnat, nici la lucrare... poate a văzut vreo poză prin ziare. Mă așteptam să mi se trimită o hârtie: „Nu mai facem monumentul pentru că nu știu ce“. Dar nu faci publicitate și publici pe site că se retrag fondurile pentru că e zâzanie în țară pe chestia asta. S-a făcut vreo discuție publică? Nu s-a făcut nimic.

A fost totuși un concurs...

Concursul a fost acum șapte ani. L-am câștigat, am cheltuit sute de mii de euro pentru machete, pentru aducerea unui sfert din lucrare la proporția 1:1. Altul făcea infarct. Dacă nu ajungem la o înțelegere, o să mergem la judecată. Ăsta e abuz în serviciu. Calci peste aprobările Consiliului General, peste contracte... Suntem o țară haotică? De nebuni? Abuzează fiecare de funcția lui... Își bat joc de un om care a muncit, a creat, a făcut sute de schițe și acum, printr-o simplă vorbă, fără să se vadă ce s-a făcut aici... Dacă vorbeam, vedea cum lucrăm și atunci nu era de acord, nu era lucrarea la înălțimea gândirii sale, o înțelegeam. Nu eram de acord, dar înțelegeam gestul. Așa nici nu înțeleg de unde a venit.

Cum decurg lucrările acum?

În acest moment am oprit lucrările pentru că nu știu în ce parte să o iau. În primul rând, nu mai am bani! Acum trebuie să dau afară muncitorii. Nu știu când mai pot să lucrez cu ei. Vor pleca în străinătate, sunt specialiști. Nu stau ei după mine și după Firea, că avem noi toane și ne jucăm unii cu alții. Am în jur de 15 oameni aici. Vă dați seama... lucrează pe căldurile astea și rezistă pentru că le-am spus că până la 1 decembrie trebuia să fie gata tot sfertul lucrării. Acum le spun: „Căutați-vă de lucru, știți, doamna Firea nu mai vrea“.

„Aștept semnul acesta”

Domnul Răzvan Theodorescu ce v-a spus?

Dânsul mă susține în continuare și a spus că va vorbi cu doamna Firea să continuăm lucrarea. A fost în juriu, conduce Comisia Centenar și este de acord cu acest lucru. De la dânsul am susținere și înțelegere.

Ce reacții ați avut după anunțul Primăriei?

M-au căutat personalități și colegi care au fost șocați când au văzut despre ce este vorba. Nu le venea să creadă că se întâmplă o asemenea măgărie. Comisia din Primărie care se ocupă de monumente a venit azi. Dar pentru că se schimbă directorul la AMPT, care se pare că nu a ascultat marele apel dat prin ziariști, trebuie să vedem ce directoare va fi numită, să vorbesc cu dânsa, să vedem ce părere are, ce ordine i se dau, pentru că despre asta e vorba. Vedem în funcție de asta dacă mergem mai departe sau căutăm calea judecății. Paradoxul este că există interes pentru acest monument. Facem doar niște muzică populară pentru Centenarul Unirii? Dăm niște mititei și deschidem Catedrala? Să se facă, dar nu e acela monumentul. Acolo poate să dea doamna Firea cu miliardele, pentru că toată lumea se închină. Dar când e să se facă o lucrare, călcăm în picioare. Când vin oamenii să vadă ce este în București vor veni să vadă o șosea? Un spital? Vor veni să vadă arhitectură, monumente.

Când așteptați să primiți un răspuns?

Zilele acestea, nu știu, lunile acestea. Eu, oricum, acționez. Dacă în al 12-lea ceas se gândesc că au greșit, aștept semnul acesta. Să ne vedem, să discutăm stadiul în care este lucrarea, ca niște oameni care suntem responsabili pentru ce facem și ce gândim.

„Comisia noastră a apreciat lucrarea lui Bolborea și o apreciază în continuare. Convingerea mea este că artistul trebuie să lucreze în continuare. Așa cum lăsa să se înțeleagă și comunicatul Primăriei, și ei ar vrea să colaboreze în continuare cu Bolborea. Eu cred că motivul acestei ezitări este acela că nu se dorește să se inaugureze o machetă. Nu este vina lui Bolborea că s-a ajuns aici. Este vina Ministerului Culturii, care de un deceniu a tergiversat această problemă.

Vor fi cu siguranță inaugurate două monumente: statuia regelui Ferdinand și monumentul lui Brătianu. (…) S-au găsit câteva condeie de nespecialiști care să își exprime opinia. Probabil că aceste lucruri au supărat la nivelul Primăriei. Comisii succesive ale ministerului, formate din specialiști, au apreciat lucrarea lui Bolborea.“ Acad. Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei „Centenarul Marii Uniri“

Cosmin ŢupaPublicat Miercuri, 09 august 2017
3551
 | 5
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Adriana
+2
Mamma, poate scapam de "Cactus". O oribilitate ca si "caruta cu paiate" din fata teatrului national. Bravo Firea, asa, pune piciorul in prag! Bre, Bolborea, te crezi H. Moore? Cacutusul ala mancat de zombii ce dreaq reprezinta de vrei sa ni-l bagi pe gat? S-a umplut orasul de porcarii cum sunt cizmele de la casa presei, sau statuia lui Hadrian de la Muzeul de istorie. Asta, ultima, e cu imparatul gol pusca, in marime naturala, care tine in brate un limbric cu 4 picioare. E drept ca organul genital l-a reprodus f. bine. R. Teodorescu care a aprobat si acesta lucrare, ar trebuii sa i se vare pe gat cu tot cu cateaua-limbric din brate.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Mushu
+4
Doar un comentariu pentru marele artist, asa pare in fotografii... Mare: da domnule artist, ca bucurestean prefer sa as sosele si spitale si teatre si piste de biciclete decat hidosenia aia care ar lua tot orizontul pietei respective...da vorda dumneavoastra...ce stim noi neofitii neunsi cu tainele culturii??? Pai pentru cine faceti aceste monumente?! Nu pentru noi locuitorii cetatii?! Daca noua nu ne plac , cui sa placa?
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
/// @ Mushu
+2
Cei fatati in masini viseaza numai autostrazi.
Publicat Vineri, 11 august 2017
+Răspunde
roman polanschi
+3
Este plin orasul de statuile lui Balborea,unde si-a luat metri cubi de bani. O fi adevarat ca acum este fautat ,dar cred ca s-au saturat de el si nu s-au inteles la COMISIOANE .
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
G.G.
-8
Nu merge Unirea langa statuia lui Reagan.Ce e aia Unire?Ploconire vrea madam Firea.Umilire.Pupaturi pe bocanci americani.Fata si spate.Toate in pozitia "in genunchi".Asa a invatat ea sa se ridice.Din genunchi.Pana i se indreapta sira spinarii termina mandatul.Nimic nu a inceput si nu se poate intampla fara Firea.Ridicolul cocotat pe tocuri cui, pline de gunoi bucurestean raspandit pe strazi si prin parcuri.Matanii ,beculete si cativa covrigei de Craciun.Demnitatea si onoarea cresc in alte tari.In tara noastra creste din belsug prostia slefuita cu mandrie.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
nicu cohen
-3
Sincer vorbind lucrarea lui Bolborea e interesanta , poate d-asta au si renuntat la ea .. Reprezinta romanii zombificati , masa de manevra aruncata la sacrificat . Care marea unire ? Marea unire cu Roma ? Cine stie starea de lucruri real politica ocultata din Europa intelege . Vaticanul a tras toate sforile si la 1871 cind s-a adoptat numele Corporatiei ROMANIA si la 1918 cind au marit teritoriul corporatia in detrimentul corporatiei Ungariei pedepsita pentru incercarea lui Bela Kuhn de a face stat comunist sovietic ....
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
100%suport acest artist si opera sa
-12
Imi pare rau s-aud ca d-na Firea a taiat banii ptr. acest monument. Personal o apreciez pe d-na Firea, dar in acesta cauza greseste. Mai bine ar taia din "sponsorizarea" infernala a noii infernale (grotesc ca design) a bisericii mantuirii neamului. Faceti o cheta d-na Firea in primarie (la angajatii primariei) si lasati pe acest artist sa-si termine opera. VA FI MONUMENTALA. E mai reprezentativa ptr. poporul roman aceasta opera decat biserica aia hidoasa!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Hartistu si hopera @ 100%suport acest artist si opera sa
+10
nu sunt atatea minusuri pe lume,cate meriti!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
faptul @ 100%suport acest artist si opera sa
+6
ca madam Firea nici n-a trecut prin atelierul artistului, zagaindu-se insa pe la targuri de gust indoielnic ori aiurea, ne arata ca dna Firea nu e ceea ce vrea sa para. Imi aduc aminte cum a citit pe prompter, DE DOUA ORI, cum capitala Venezuelei e ...Caracal!?
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
primărița scluptorița, măi, măi
+1
Poate că banii trebuie să ajungă în alte buzunare... pardon, proiecte, și artiștii din primărie au găsit imediat o sursă convenabilă.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Nas'ty
-7
Maestre, asta-i ca in fabula aia cu cioara si privighetoarea cand le-a judecat porkul!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Pandelașul
-3
...își bat ei joc de 20.000.000. de oameni...unul în plus ,ori în minus...nu mai contează
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
anado tauriga
-3
e ca un fel de stup, far cu trântori în loc de albine, în fine, maestrul Bolborea ştie cel mai bine că arta cere sacrificii...
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 49 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 48 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017