Ioan Bolborea: „Își bat joc de un om care a muncit“

La începutul lunii, primarul general Gabriela Firea a anunțat că lucrarea „Marea Unire“, pe care Ioan Bolborea o realiza în urma unui concurs câștigat în 2007, nu va mai fi finanțată. După mai bine de o săptămână de la anunțul Primăriei, Ioan Bolborea povestește că nu a reușit să își dea seama în ce fel poate să înțeleagă decizia dată publicității, fără niciun fel de consultare a stadiului lucrărilor și în ciuda contractelor deja semnate.

Cotidianul: Ați avut o întâlnire cu reprezentanții Primăriei?

I.B.: Nu am reușit să vorbesc cu cei de la Primărie. Se pare că se schimbă și directorul din cauza acestui lucru și nu am putut vorbi cu ei. Astăzi au trimis o comisie la mine, să vadă ce se întâmplă. Sunt două contracte încheiate. Unul pentru acest an, să fac un sfert din lucrare în ipsos și un contract-cadru care a fost aprobat și de comisia Primăriei. Există o Comisie Centenar a Primăriei, condusă de domnul Răzvan Theodorescu. Acest contract a fost făcut acum o lună și ceva. Săptămâna trecută a fost semnat cel pentru anul acesta. S-a așteptat avizul Ministerului Culturii și a venit și acela. După toate aprobările, după semnarea contractului a venit doamna Firea să spună că retrage finanțarea monumentului pentru că nu vrea vrajbă în jurul acestei lucrări. Acum, ce vrajbă, Doamne să mă ierte, erau câțiva ziariști sau oameni de pe Facebook, a căror părere era că nu ar trebui, că mai bine s-ar face asfalt…

Ați realizat multe monumente publice. Vi s-a mai întâmplat ceva asemănător?

Așa țigănie, niciodată! Au mai fost discuții. E vorba despre „Caragialiana“ din fața Teatrului Național. Am monumentul Infanteriei… dar așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. De 10 ani e concursul pentru Monumentul Unirii. Din 2007. De atunci cred că am făcut 20 de proiecte. Cinci dintre acestea sunt la scara de șase metri. Așa au fost făcute. Anul acesta, proiectul a trecut prin Consiliul General al Primăriei, a fost aprobat. S-au dat bani, șase milioane cinci sute de mii, ca să se înceapă lucrarea. Asta s-a și făcut. Eu am făcut pe banii mei totul până acum. Modulii, o parte din structura metalică. S-a întârziat cu banii, nu s-au dat… sunt împiedicați.

Până acum nu ați primit niciun ban de la Primărie?

În acești zece ani am primit două avansuri, până în jur de 30.000 euro pentru schițe. Dar restul machetelor, de șase metri, de cinci, pe toate le-am făcut pe banii mei. Mi-am vândut casa, mașina, ca să fac monumentul acesta în care am crezut și în care cred. Sunt sigur că se va face, indiferent cu cine… Nu pot să las lucrurile așa.

Se vorbea în comunicatul Primăriei despre schimbarea dimensiunilor monumentului…

Nu am schimbat nicio dimensiune. Schimbarea dimensiunilor e o prostie. Dimensiunile astea au fost stabilite în funcție de spațiul din Piață. Acolo sunt niște blocuri foarte înalte, de cincisprezece etaje. Acolo, ca să reziste o lucrare, a trebuit să stabilim cu arhitecți, cu artiști… Dimensiunile lucrării țin cont și de ce există de jur-împrejur în acel spațiu. S-au făcut niște calcule. Nu s-a făcut ca să fac eu cel mai mare monument și să câștig niște bani. Nu așa se pune problema. Chiar trebuie să ții seama de tot ce există acolo.

„S-a făcut vreo discuție publică?“

Înainte să se anunțe că Primăria va bloca finanțarea proiectului, s-a vorbit cu dumneavoastră?

Nu. Doar cei de la AMPT (Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic). Doamna Firea nu a vorbit nimic. Nu a văzut lucrarea, nu a venit să vadă cât s-a muncit aici. Nimic, nimic, nimic. S-a luat o hotărâre din nimic. Nu s-au uitat pe hârtii, la contractul semnat, nici la lucrare… poate a văzut vreo poză prin ziare. Mă așteptam să mi se trimită o hârtie: „Nu mai facem monumentul pentru că nu știu ce“. Dar nu faci publicitate și publici pe site că se retrag fondurile pentru că e zâzanie în țară pe chestia asta. S-a făcut vreo discuție publică? Nu s-a făcut nimic.

A fost totuși un concurs…

Concursul a fost acum șapte ani. L-am câștigat, am cheltuit sute de mii de euro pentru machete, pentru aducerea unui sfert din lucrare la proporția 1:1. Altul făcea infarct. Dacă nu ajungem la o înțelegere, o să mergem la judecată. Ăsta e abuz în serviciu. Calci peste aprobările Consiliului General, peste contracte… Suntem o țară haotică? De nebuni? Abuzează fiecare de funcția lui… Își bat joc de un om care a muncit, a creat, a făcut sute de schițe și acum, printr-o simplă vorbă, fără să se vadă ce s-a făcut aici… Dacă vorbeam, vedea cum lucrăm și atunci nu era de acord, nu era lucrarea la înălțimea gândirii sale, o înțelegeam. Nu eram de acord, dar înțelegeam gestul. Așa nici nu înțeleg de unde a venit.

Cum decurg lucrările acum?

În acest moment am oprit lucrările pentru că nu știu în ce parte să o iau. În primul rând, nu mai am bani! Acum trebuie să dau afară muncitorii. Nu știu când mai pot să lucrez cu ei. Vor pleca în străinătate, sunt specialiști. Nu stau ei după mine și după Firea, că avem noi toane și ne jucăm unii cu alții. Am în jur de 15 oameni aici. Vă dați seama… lucrează pe căldurile astea și rezistă pentru că le-am spus că până la 1 decembrie trebuia să fie gata tot sfertul lucrării. Acum le spun: „Căutați-vă de lucru, știți, doamna Firea nu mai vrea“.

„Aștept semnul acesta”

Domnul Răzvan Theodorescu ce v-a spus?

Dânsul mă susține în continuare și a spus că va vorbi cu doamna Firea să continuăm lucrarea. A fost în juriu, conduce Comisia Centenar și este de acord cu acest lucru. De la dânsul am susținere și înțelegere.

Ce reacții ați avut după anunțul Primăriei?

M-au căutat personalități și colegi care au fost șocați când au văzut despre ce este vorba. Nu le venea să creadă că se întâmplă o asemenea măgărie. Comisia din Primărie care se ocupă de monumente a venit azi. Dar pentru că se schimbă directorul la AMPT, care se pare că nu a ascultat marele apel dat prin ziariști, trebuie să vedem ce directoare va fi numită, să vorbesc cu dânsa, să vedem ce părere are, ce ordine i se dau, pentru că despre asta e vorba. Vedem în funcție de asta dacă mergem mai departe sau căutăm calea judecății. Paradoxul este că există interes pentru acest monument. Facem doar niște muzică populară pentru Centenarul Unirii? Dăm niște mititei și deschidem Catedrala? Să se facă, dar nu e acela monumentul. Acolo poate să dea doamna Firea cu miliardele, pentru că toată lumea se închină. Dar când e să se facă o lucrare, călcăm în picioare. Când vin oamenii să vadă ce este în București vor veni să vadă o șosea? Un spital? Vor veni să vadă arhitectură, monumente.

Când așteptați să primiți un răspuns?

Zilele acestea, nu știu, lunile acestea. Eu, oricum, acționez. Dacă în al 12-lea ceas se gândesc că au greșit, aștept semnul acesta. Să ne vedem, să discutăm stadiul în care este lucrarea, ca niște oameni care suntem responsabili pentru ce facem și ce gândim.

„Comisia noastră a apreciat lucrarea lui Bolborea și o apreciază în continuare. Convingerea mea este că artistul trebuie să lucreze în continuare. Așa cum lăsa să se înțeleagă și comunicatul Primăriei, și ei ar vrea să colaboreze în continuare cu Bolborea. Eu cred că motivul acestei ezitări este acela că nu se dorește să se inaugureze o machetă. Nu este vina lui Bolborea că s-a ajuns aici. Este vina Ministerului Culturii, care de un deceniu a tergiversat această problemă.

Vor fi cu siguranță inaugurate două monumente: statuia regelui Ferdinand și monumentul lui Brătianu. (…) S-au găsit câteva condeie de nespecialiști care să își exprime opinia. Probabil că aceste lucruri au supărat la nivelul Primăriei. Comisii succesive ale ministerului, formate din specialiști, au apreciat lucrarea lui Bolborea.“ Acad. Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei „Centenarul Marii Uniri“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.