Ioan Deneş (PSD) este adevăratul autor al amendamentului cu salariile mărite la Preşedinţie şi Guvern

Iniţiatorul amendamentului cu privire la mărirea spectaculoasă a salariilor funcţionarilor de la Preşedinţie şi Guvern, aşa cum a apărut în forma finală a Legii 174/2015, este senatorul PSD Ioan Deneş. Şi senatorul PNL Emil Marius Paşcan propusese un amendament, acesta incluzînd însă şi funcţionarii de la Parlament.

Dezbaterile din Senatul României referitoare la modificarea şi aprobarea de-acum celebrei OUG 86/2014 au fost mult mai agitate decît la Camera Deputaţilor, unde Ordonanţa a trecut prin aprobarea tacită în forma redactată de Guvern.

La Senat, Proiectul Legii 174/2015, cum avea să se numească în final OUG 86/2014, a fost retrimis de mai multe ori la Comisia pentru administraţie publică, în care cei doi senatori, Ioan Deneş şi Emil Marius Paşcan, au dus un adevărat „război al amendamentelor”.

În articolul nostru precedent l-am indicat pe Emil Marius Paşcan ca fiind autorul acestui mult discutat amendament, însă lucrurile sînt numai parţial adevărate, căci, într-adevăr, senatorul Paşcan reuşise să treacă de comisie un amendament, însă acesta extindea categoria funcţionarilor beneficiari ai măririi salariilor şi la cei din aparatul Parlamentului, iniţial fiind respins amendamentul lui Ioan Deneş, care restrîngea numărul funcţionarilor doar la Guvern şi Preşedinţie!

Ulterior, însă, la Comisia pentru administraţie publică, lucrurile s-au schimbat şi a fost emis un alt Raport suplimentar, în care a fost aprobat amendamentul lui Ioan Deneş şi a fost respins cel al lui Emil Marius Paşcan! Astfel, în final, în textul Legii 174/2015 a fost inclus amendamentul lui Ioan Deneş!

Vă prezentăm mai jos cele două Rapoarte preliminare ale Comisiei pentru administraţie publică în care se vede exact cum stau lucrurile, stabilind, în acest paternitatea amendamentului final în dreptul senatorului Ioan Deneş! Iată cele două documente oficiale ale Senatului, primul cel din 13.05.2015, iar cel de-al doilea din 19.05.2015:

Am avut o lungă discuţie cu cei doi senatori care au propus amendamentele de mai sus, fiecare susţinîndu-şi punctele de vedere. Cert este că, în fond, în spatele acestor amendamente stau interese politice care bat pînă spre alegerile de la anul, cînd se anunţă o bătălie pe viaţă şi pe moarte între cele două mari blocuri politice din jurul PSD şi PNL, acest „război al amendamentelor” nefiind altceva decît un episod mărunt, însă cu consecinţe dintre cele mai imprevizibile! De pildă, senatorul PSD Ioan Deneş ne declara că includerea funcţionarilor de la Preşedinţie a fost propusă de PNL. Prin simetrie, oare cine să fi propus includerea funcţionarilor de la Guvern?

Se observă că amîndoi senatorii au propus ca salariile funcţionarilor de la Guvern şi Preşedinţie să fie mărite la maxim, însă ei au o viziune diferită asupra salariilor funcţionarilor de la Parlament, astfel:

Ioan Deneş crede că aceştia trebuie să rămînă la salariile de dinaintea OUG 86/2014, iar

Emil Marius Paşcan crede că şi funcţionarii de la Parlament ar trebui încadraţi la maximul de salarizare!

Din acest motiv, în sinteză, facem următoarele precizări:

– în Raportul din 13 mai 2015, a fost adoptat amendamentul lui Emil Marius Paşcan şi a fost respins amendamentul lui Ioan Deneş

– în Raportul din 19 mai 2015, a fost adoptat amendamentul lui Ioan Deneş şi a fost respins amendamentul lui Emil Marius Paşcan.

În final, textul legii a reţinut amendamentul senatorului Ioan Deneş, adică încadrarea la nivelul maxim de salarizare al funcţionarilor de la Guvern şi de la Preşedinţie.

Precizăm că senatorul Ioan Deneş a intrat în Parlament ca senator PNL pe listele USL, iar atunci cînd s-a „spart” USL-ul, a fost primul liberal care a trecut în barca PSD!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.