Ioan Mircea Paşcu crede că Ponta va apărea într-un nou mega-scandal

Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu a comentat în această dimineaţă la RFI scandalul declanşat după dezvăluirile lui Traian Băsescu, care a spus că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001, în timp ce era procuror.

Potrivit lui Paşcu, acesta ar fi de fapt doar o verigă a implicării preşedintelui Băsescu în campania prezidenţială, urmând să apară dezvăluiri ale implicării premierului Ponta într-un mega-scandal, respectiv afacerea Megapower.

„Sunt analişti care spun că această deconspirare pe care preşedintele nu a oprobat-i şi probabil n-o poate proba, e legată de pasul următor, legarea numelui lui Victor Ponta de un mega-scandal cu Megapower, de prin anii ’90, în care i-ar fi făcut scăpaţi pe anumiţi agenţi acoperiţi ai SIE”, a spus Ioan Mircea Paşcu la RFI.

În opinia lui Ioan Mircea Paşcu, preşedintele Traian Băsescu face un joc riscant în chestiunea ofiţerului acoperit: „Chiar dacă, să spunem aşa, domnul preşedinte va reuşi să vină cu un document, va obţine un asemenea document şi-l va prezenta public, ceea ce-l supune rigorilor legii, domnul Ponta este de partea legii, întrucât dânsul n-ar avea voie să recunoască că ar fi agent acoperit. Deci domnul Ponta este în orice situaţie de partea corectă a legii şi domnul preşedinte se joacă pe marginea prăpastiei”, a spus europarlamentarul la RFI.

Întrebat dacă serviciile secrete sunt puse într-o situaţie delicată, în urma declaraţiilor lui Traian Băsescu privind ofiţerul acoperit, Ioan Mircea Paşcu a răspuns: „Da, sunt puse într-o situaţie delicată, întrucât sunt forţate să facă publice lucruri pe care legea le interzice să le facă publice, sunt târâte în aceste scandaluri fără voia lor (…). Mi se pare de-a dreptul inadmisibil, calitatea de comandant suprem nu permite încălcarea legii şi în nici un caz folosirea informaţiilor pe care le soliciţi în virtutea acestei calităţi, în scopuri politice”.

Despre consecinţele deconspirării unui agent Paşcu a declarat: „Există undeva în legislaţia românească vreun impediment ca o persoană care este într-o asemenea categorie să aleagă şi să fie ales, adică să exercite unul din drepturile fundamentale ale Constituţiei? Din câte ştiu eu, nu există. Din acest punct de vedere, tot acest exerciţiu este un exerciţiu fals. Oamenii vor şti să aprecieze între calitatea de colaborator al fostei Securităţi şi eventuala, pentru că nu este probată, calitate a unui om care a colaborat cu serviciile actuale (…). Mai mult decât atât, există un text de lege în legea SIE, să presupunem de dragul argumentaţiei că un agent al SIE este deconspirat fără voia lui, cum ar fi acest caz, SIE atunci este obligat să se ocupe de soarta şi destinul acelui om, să-i ofere protecţia necesară, tot, să aibă grijă de el, de un loc de muncă, să aibă grijă de familia lui, absolut tot”, a explicat fostul ministru al Apărării.

De asemenea, europarlamentarul a apreciat ca fiind “interesantă” reacţia candidatului independent în cursa pentru prezidenţiale Monica Macovei, care a sugerat că în arhiva SIPA ar exista dovezi că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit.

„Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit sugerez să căutăm şi în arhiva SIPA. (…) Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofiţer acoperit, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securităţii”, a scris pe Facebook Monica Macovei.

Macovei a reamintit, de asemenea, şi de ce a desfiinţat SIPA, când era ministru al justiţie:

„Notele informative conţineau nu doar date despre acivitatea profesională, ci şi despre viaţa privată a magistraţilor. Astfel de informaţii, de care colaboratoarea Securităţii Rodica Stănoiu se folosea, probabil, pentru a şantaja magistraţi, erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi”, a mai spus Macovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.