Iohannis a anunțat ce răspuns a primit de la SRI în scandalul cu Ponta (Video)

Înaintea plecării la summitul de la Riga, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, pe Aeroportul Otopeni, o declaraţie de presă.

Președintele a precizat că joi și vineri participă la cel de-al patrulea summit al Parteneriatului Estic, organizat de Letonia.

„Ne dorim că acest summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relaţiei cu statele partenere din Est, în special cele care au avansat în acest proces: Moldova, Georgia şi Ucraina, faţă de al căror parcurs european România e direct interesată”, a spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a precizat că summitul se desfăşoară într-un climat regional de securitate mult mai complex decât cel de la Vilnius, din 2013, și că se vor face evaluări privind progresele obținute de parteneri.

„E de aşteptat ca această evaluare să reconfirme impactul pozitiv al parteneriatului estic. Angajamentul nostru pentru parteneriatul estic trebuie reconfirmat. La Riga voi susţine principiul diferenţierii în funcţie de meritele proprii ale fiecărui partener. România s-a implicat constant în susţinerea procesului de asociere politică şi integrare economică a statelor din vecinătatea estică. Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung mai ambiţioasă şi mai clar definită din partea UE în relaţia cu partenerii. Voi susţine ca UE să îşi menţină oferta angajantă faţă de partenerii cei mai performanţi inclusiv în ceea ce priveşte asistenţa tehnică şi financiară oferită”.

SRI a răspuns că nu există dovadă pentru trafic de influenţă pe tema Codului Silvic

Întrebat dacă a primit răspuns de la SRI referitor la declarațiile premierului Ponta, Iohannis a răspuns afirmativ.

„Da, am primit un răspuns.Răspunsul este foarte simplu: nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influenţă în chestiunea Codului Silvic.Cred că cei care au trebuit să tragă învăţăminte le-au tras, este speranţa mea. Nu voi acţiona în instanţă pe cel care a făcut afirmaţiile false, fiindcă între timp, într-un fel, şi-a cerut scuze”, a declarat președintele răspunzând întrebărilor ziariștilor.

Mi-am propus să promulg legea de dublare a alocaţiilor pe 1 iunie

Referitor la legea privind alocaţiile pentru copii, președintele a apreciat că este un lucru bun faptul că aceasta s-a dublat și că și-a propus să promulge legea pe data de 1 iunie.

La remarca potrivit căreia surse diplomatice indică aşteptări modeste pentru Moldova la summitul de la Riga, Iohannis a replicat afirmând că de aceea are loc întâlnirea, respectiv, pentru a negocia puncte de vedere.

“Cunoaşteţi conţinutul draftului de declaraţie, nu vreau să fac acum remarci despre ce ar putea fi sau nu. Trebuie să ţinem cont că suntem mai mulţi acolo şi declaraţia trebuie să reprezinte un punct de vedere acceptat de toată lumea”, a spus Iohannis.

Parlamentarii de Diaspora să se implice pentru o soluție privind votul românilor din străinătate

Referitor la votul prin corespondenţă, Iohannis a spus că discuţia de joi, de la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii de Diaspora, s-a axat în jurul votului pentru diaspora şi că a rugat, în final, să îi fie parteneri în a promova un act normativ ce înlesneşte votul prin corespondenţă.

Întrebat dacă este de părere că se va ajunge la un compromis, președintele a răspuns afirmativ, însă a precizat că nu crede că s-ar putea întâmpla acest lucru până la finalul acestei sesiuni parlamentare, deși „ar fi frumos”.

“La anul, în primăvară, sunt alegeri locale, acolo nu se pune problema votului din diaspora. Pentru alegerile generale e nevoie ca legea să fie votată până în noiembrie”, a spus șeful statului.

Întrebat ce l-a făcut să accepte numirea lui Horodniceanu, Ioahanis a spus: „Propunerea înaintată de ministrul Justiţiei m-a făcut să accept numirea dlui Horodniceanu la DIICOT”.

Cum a început scandalul cu Ponta – Iohannis pe tema codului Silvic și cum a evoluat

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că președintele Klaus Iohannis a fost influențat de oameni din PNL atunci când a trimis legea Codului Silvic înapoi în Parlament. Ponta a susținut că membri ai PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai firmei Holzindustrie, iar aceștia l-au influențat pe Iohannis.„Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște „binevoitori”, în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private”, a susținut Ponta, acuzându-i de trafic de influență pe „binevoitorii” liberali.

În replică, președintele Klaus Iohannis l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că „lasă se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul Preşedintelui”.

Iohannis a anunţat înaintea plecării în Italia, că a cerut directorului SRI, Eduard Hellvig, să cerceteze cu maximă seriozitate afirmațiile premierului și a precizat că, dacă acestea nu se confirmă, premierul va răspunde pentru acuzațiile aduse.

A doua zi, Ponta a făcut un pas înapoi. Premierul a declarat – la o zi după ce Klaus Iohannis l-a acuzat că lasă să se înțeleagă că s-a făcut trafic de influență la nivelul președintelui în scandalul Codului Silvic – că nu a acuzat oameni din anturajul șefului statului, ci oameni din PNL.

„Cred că lucrurile s-au lămurit după ce a citit toată lumea ceea ce am spus eu la B1 tv. Lucrurile sunt foarte clare, eu am acuzat și acuz în continuare o doamnă deputat al PNL și câțiva domni deputați PNL, care s-au întâlnit și care în Parlament promovează interesele unei singure companii împotriva intereselor publice. Nu am afirmat niciodată și am fost foarte clar, că am fost întrebat de Cătălin Striblea: „Vorbiți de oameni din jurul președintelui?” Nu, dimpotrivă, și cred că, printr-un efort comun — președinte, Guvern, Parlament, servicii de informații, Jandarmerie, Poliție — putem să luăm măsuri concrete pentru ca să fie o strategie de protejare a pădurilor. Iar acuzațiile mele la adresa unei doamne deputat, fost ministru, și a unor domni deputați, în continuare le consider legitime și chiar așa s-a întâmplat”, a spus Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.