×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:31
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
Actul normativ a stârnit multe controverse
Iohannis a decis cu privire la soarta legii pentru unele beneficii ale deținuților
Legea prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie
Legea prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate.

Proiectul a fost contestat de opoziţie la CCR, însă judecătorii au decis, pe 5 iulie, că actul este constituţional.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul care prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie, faţă de cele trei propuse de Guvern.

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat un amendament la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, care elimină obligativitatea supravegherii vizuale a deţinuţilor în timpul efectuării convorbirilor telefonice, pe motiv că sistemul de comunicaţii din penitenciare va fi schimbat, permiţând amplasarea telefoanelor în celule, ceea ce va face impractică aplicarea legii în actuala formă.

Un alt amendament adoptat de deputaţii jurişti prevede că persoanele care renunţă la remuneraţia pentru munca prestată în penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se oferă sporuri suplimentare pentru eliberare deţinuţilor care prestează muncă remunerată, neremunerată şi pe timp de noapte.

Faţă de legea în vigoare, deţinuţii care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, faţă de legea în vigoare), deţinuţii care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite faţă de legea în vigoare), iar deţinuţii care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopţi lucrate faţă de legea în vigoare).

Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea "cumpărării" de zile libere în plus, prin renunţarea la remuneraţie. Astfel, în forma actuală a legii, un deţinut care desfăşoară muncă remunerată primeşte 40% din venit, iar 60% va merge către penitenciar. Potrivit amendamentului, dacă deţinutul renunţă la 40% din remuneraţie, respectiv cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul "muncă neremunerată", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

În termen de două luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate în funcţie de condiţiile de detenţie, iar în termen de patru luni de la publicare va trebui făcut istoricul fiecărui deţinut şi a condiţiilor în care a fost închis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsă.

Legea se aplică pentru persoanele întemniţate începând din 2012, de când a venit prima decizie-pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.

Potrivit proiectului, se consideră condiţii necorespunzătoare: condiţii sanitare improprii în general, cum ar fi prezenţa gândacilor, şoarecilor, puricilor; lipsa dotărilor şi a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proastă a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.

Dispoziţiile prezentei legi nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare.

Eugenia SolomonPublicat Vineri, 14 iulie 2017
1108
 | 3
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ghio
0
...premoniție ?...
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
gelu
+4
Ati inteles acum de ce Kovesi s-a pastrat numele de casatorie??? Cei doi soti au divortat tocmai ca unul sa fure iar celalalt sa tina de sase. Banii proveniti din tepele trase bugetului de stat de catre Bebe Kovesi fiind impartiti prieteneste si ascunsi prin offshore-urile din lumea larga. acum v-ati prins de ce Bebe Kovesi a fost tinta alaturi de Luluta in scandalul Blak Cub
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Norr
+1
daca nu mai merge cu lucrari stiintifico-fantastice ,se califica baietii la reducere prin "Conditii inumane"!tara de bagabonti...
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Poli 21
-6
Sa mai zica cineva ca presedintele nu are grija de dragnea, tariceanu & co.
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Lupi @ Poli 21
+2
Postare de nota 10 , FELICITARI !
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
gelu @ Poli 21
+4
Ati inteles acum de ce Kovesi s-a pastrat numele de casatorie??? Cei doi soti au divortat tocmai ca unul sa fure iar celalalt sa tina de sase. Banii proveniti din tepele trase bugetului de stat de catre Bebe Kovesi fiind impartiti prieteneste si ascunsi prin offshore-urile din lumea larga. Acum v-ati prins de ce Bebe Kovesi a fost tinta alaturi de Luluta in scandalul Black Cub???
Publicat Vineri, 14 iulie 2017
+Răspunde
Suciu @ Poli 21
+2
N-are grija, ca trebuie totusi sa munceasca. Tariceanu ar prefera sa primeasca niste subventii grase de la buget in loc sa fie condamnat. Asa vede masonul viata, se considera buricul pamantului, a si declarat ca daca dispare tara si ramane el, parlamentu, inseamna ca tara exista, desi nu-l are decat pe el cetatean si parlamentar. O tampenie mai mare n-am auzit in viata mea, si am multi ani de viata in spate, dar asa prost si îngâmfat ca Tariceanu inca n-am mai vazut.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
FCSB învinge Dinamo
Publicat acum 18 ore şi 5 minute
O lovitură în plexul românilor
Publicat acum 24 minute
Cristian Tudor Popescu, desființat de un preot
Publicat acum 7 ore şi 4 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 41 minute