Iohannis a decorat formaţia care cîntă „Ziua vrăjitoarelor”, în care este vorba şi despre Ghinion

Am căutat cîteva argumente care au dus la propunerea ca una dintre cele mai importante Decoraţii să fie oferită formaţiei „CARGO”. N-am găsit altele, în afara cîntecului „Ziua vrăjitoarelor”, în care este vorba şi despre GHINION, cuvînt devenit celebru prin folosirea lui de către Preşedinte în campania prezidenţială!


Întrucît în anii din urmă domeniul VRĂJITOARELOR a fost prezent mereu în emisiunile TV, probabil că ministrul Culturii a vrut să arate că este în trand, mai ales că, după tragedia de la Colectiv, muzica rock a devenit simbolul morţii absurde, de care acum vor să-şi lege destinul aproape toţi politicienii. N-aş vrea să cred însă că Vlad Alexcandrescu a decorat o formaţie rock îndrăgită doar pentru a semnifica legătura dintre acest gen de muzică şi felul în care s-a instalat noul Guvern!


Dar, iată care sînt versurile melodiei „Ziua vrăjitoarelor”, în care este invocat şi GHINIONul:


Într-o zi de joi, că aşa-i la noi, seara se lasă fără folos

Parcă nu-i aşa şi e altceva, norii se lăsau pînă jos

Frunzele foşneau, cîinii toţi urlau, că se arătau vîrcolaci

Iată ielele, vrăjitoarele ursitoarele şi un vraci

Azi e ziua lor, ziua ielelor, vrăjitoarelor, pînă-n zori

Iată se pornesc şi se sfătuiesc, oalele pocnesc cu licori

Boabe şi furnici, ierburi şi urzici, tot ce e aici, mîna lor

Dragoste şi vis, iad şi paradis, în palmă ţi-au scris soarta ta

O, o, o, ai un mare noroc!

O, o, o, ghinioane deloc!

Tot ce vezi să nu crezi că aşa ţi-e soarta

Poţi să-ntrebi dacă vrei, vrăjitoarele

Azi e ziua lor, ziua ielelor, vrăjitoarelor, pînă-n zori

Iată se pornesc şi se sfătuiesc, oalele pocnesc cu licori

Boabe şi furnici, ierburi şi urzici, tot ce e aici, mîna lor

Dragoste şi vis, iad şi paradis, în palmă ţi-au scris soarta ta

O, o, o, ai un mare noroc!

O, o, o, ghinioane deloc!

Tot ce vezi să nu crezi că aşa ţi-e soarta

Poţi să-ntrebi dacă vrei, vrăjitoarele

Vrăjitoarele

Vrăjïtoarele.


Acum, Mama Omida şi toate suratele ei pot să fie mîndre că, în timp ce procurorii au reuşit să le condamne pe unele dintre vrăjitoarele care au înşelat-o pe Oana Zăvoranu, Ministrul Culturii a ridicat meseria lor la rang de mare cultură! Cine a avut curiozitatea să consulte lista personalităţilor decorate cu Meritul Cultural a putut să constate că acele 10 locuri sînt ocupate de mari solişti de muzică populară, un bariton şi un actor, Mircea Albulescu. Locul rămas liber prin decesul lui Ion Dolănescu a fost ocupat acum de trupa „Cargo”.


Ce mă surprinde este faptul că de la ministrul Vlad Alexandrescu, traducător în italiană, alături de Igor Agostini, al lucrării „Sacro-Sanctae Scientiae indepingibilis imago” a lui Dimitrie Cantemir, mă aşteptam să acorde „Meritul Cultural” filosofului şi istoricului literar Constantin Barbu pentru monumentala ediţie „Integrala manuscriselor Cantemir”, care a ajuns la volumul 75 şi care conţine multe manuscrise inedite, din care, în anii următori, se vor da, desigur, multe doctorate!


Dacă se merge pe linia deschisă de formaţia „Cargo”, atunci înseamnă că Florin Salam trebuie să se pregătească să fie şi el decorat. Că doar nici „Cargo” nu e nici „Deep Purple” sau „Led Zeppelin”, ci doar o formaţie care place publicului, nefiind nici măcar o legendă românească, aşa cum a fost „Phoenix”, de pildă. Oricum, această Decoraţie seamănă cu gafa lui Crin Antonescu, atunci cînd, neînţelegînd întrebarea pusă de moderatorul campaniei prezidenţiale din 2009, a spus că personalitatea care l-a influenţat în cariera politică a fost… Tudor Chirilă, crezînd, probabil, că a fost întrebat ce muzică ascultă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.