”Iohannis a încălcat Constituţia, Parlamentul să reacţioneze”

Vicepreşedintele ALDE, deputatul Steluţa Cătăniciu, a precizat, duminică, într-o scrisoare deschisă, că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind prezumţia de nevinovăţie echivalează cu încălcarea Constituţiei, ea opinând că Parlamentul ar trebui să reacţioneze.

Cătăniciu i-a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care critică o declarație a acestuia referitoare la prezumția de nevinovăție.

Vicepreşedintele ALDE citează o declaraţie pe care i-o atribuie preşedintelui Iohannis, care ar fi spus că prezumţia de nevinovăţie „funcționează pentru o persoană care merge în fața justiției, pentru politicieni care merg în fața poporului, contează integritatea, adică să nu fie suspectați de nimic”.

Vicepreşedintele ALDE apreciază că această declarație este una „extremă şi surprinzătoare” şi „scoate în evidență o gândire care se situează în afara democrației și a statului de drept”.

„Este o declarație extremă, surprinzătoare chiar, care ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacție”, a scris Cătăniciu.

Ea l-a acuzat pe Iohannis de faptul că, din „dorința de a distruge cu orice preț coaliția de guvernare PSD-ALDE”, a uitat de îndatorirea de garant al Constituției şi de a respecta principiul prezumției de nevinovăție.

„Vă aduc la cunoștință un fapt care, în mod cert, nu vă este străin, pentru că l-ați făcut cu premeditare: declarația dumneavoastră echivalează cu încălcarea gravă a Constituției României!”, a mai scris Cătăniciu.

Vicepreşedintele ALDE îl compară, totodată, pe Iohannnis cu Băsescu, de la care consideră că a moștenit „apetitul pentru lupta împotriva Parlamentului României”.

„ Deși v-ați obișnuit aidoma lui, să împărțiți oamenii politici din România în buni și răi –<>-, în accepțiunea dumneavoastră, doriți să dați uitării faptul că ați avut calitatea de suspect și învinuit, adică <>, aproape în întreaga dumneavoastră activitate politică începând cu dosarul penal nr. 66/P/2001. (…) În calitatea de om cu probleme penale și de integritate ați candidat la cea mai înaltă funcție în stat, iar românii v-au acordat prezumția de nevinovăție și v-au ales președintele acestei țări”, a mai scris Cătăniciu.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că refuză să meargă la depunerea de jurământ a noilor miniștri și va intra în Palatul Cotroceni abia după alegerile prezidențiale, susținând că nu mai are încredere că șeful statului nu se implică politic.

„Nu vreau să mă duc la Cotroceni decât după alegerile prezindențiale pentru că nu mai cred în neimplicarea politică a președintelui. Nu e un moft. Dacă vrea să vorbească de PSD să se facă membru. Altfel îl rog să nu mai vorbească despre PSD”, a fost mesajul președintelui PSD pentru șeful statului Klaus Iohannis.

Cât privește relația cu Klaus Iohannis și cum s-a ajuns în această situație, Dragnea a precizat: ” Am stat cu mâna întinsă până mi-a amorțit. Nu cred că PSD sau eu am făcut instituțional ceva împotriva președintelui Iohannis. Eu nu mai vreau să merg în Palatul Cotroceni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.