Iohannis: Am fost profesor, am fost inspector școlar, acum sunt un politruc

Copreședintele ACL Klaus Iohannis a afirmat joi la o dezbatere că, după ce a fost dascăl și inspector școlar, a ajuns un „politruc” care vrea să candideze la Președinția României, considerând că este un privilegiu că a ajuns într-o poziție în care poate să își exprime opiniile legate de sistemul educațional, transmite AGERPRES.

„Am antecedente în sistemul educațional. Am fost dascăl de fizică timp de 15 ani, am condus un inspectorat școlar mai puțin timp, trei ani. Acum sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României. Consider că este un privilegiu pentru mine că am ajuns într-o poziție în care pot să îmi exprim câteva opinii legate de ce ar putea să fie sistemul educațional pentru România, pentru români și care ar putea să fie rolul președintelui țării în această ecuație. O țară performează bine dacă oferta educațională este corelată cu piața muncii.

Cu cât mai mulți oameni calificați pentru piața muncii existentă sau dorită ies din sistemul de educație, cu cât mai bună este corelația, cu atât mai bine performează economia”, a afirmat Iohannis.

Liderul liberalilor s-a referit și la problemele profesorilor, printre care a identificat salariile mici.

„Știm cu toții că avem o problemă mare cu corpul profesoral. Cea mai mare problemă după părerea mea nu este calitatea corpului profesoral, fiindcă și ea este urmarea altor factori. Aș menționa câțiva din acești factori. Este greu să aștepți de la un profesor de liceu să performeze excepțional dacă cu salariul lui nu reușește să întrețină o familie. Eventual, dacă amândoi din familie sunt profesori, reușesc să ajungă la ceva care se numește nivel de subzistență, dar mai mult probabil nu. Este la fel de greu de crezut că dascălii, la modul general, vor avea neapărat cu toții dorința să performeze foarte bine dacă societatea în ansamblul ei are mai degrabă o atitudine de condescendență sau de ușor dispreț față de dascăli”, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.