Iohannis, antrenat să nu respecte voinţa electoratului

La iniţiativa preşedintelui în exerciţiu al României, pe 22 noiembrie 2009 s-a desfăşurat un referendum pentru trecerea la Parlamentul unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. În aceeaşi zi a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. De pe urma referendumului a avut de câştigat Traian Băsescu, care a trecut fluierând de primul tur al alegerilor şi scrâşnind din dinţi de cel de-al doilea tur, rămânând preşedintele României.

Dacă pe 11 decembrie, în ziua alegerilor parlamentare, ar avea loc şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, în sensul definirii familiei ca fiind uniunea dintre o femeie şi un bărbat, atunci PSD-ul ar avea de câştigat. Pentru că doi senatori PSD au luat în braţe maldărul de semnături şi l-au pus pe masa comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, solicitându-le parlamentarilor să fie de acord cu organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei. Iar parlamentarii jurişti au aprobat proiectul legislativ. În cazul organizării unei consultări populare cu privire la acest subiect sensibil, prezenţa la urne ar fi mai mare decât de obicei, iar cei care s-ar prezenta la vot ar pune ştampila, în general, pe listele PSD, partidul care a iniţiat referendumul, şi mai puţin pe listele PNL şi USR, partidele patronate de preşedintele României, Klaus Iohannis, care zilele trecute îi numea pe cei care nu sunt de acord cu căsătoria între persoane de acelaşi sex „fanatici religioşi”.

Dar nu despre cine ar avea de câştigat din punct de vedere electoral de pe urma referendumului referitor la familie ar trebui să fie vorba, ci despre faptul că preşedintele României nu este impresionat că 3 milioane de români au semnat în favoarea modificării Constituţiei. Milioanele de semnături nu au fost adunate alaltăieri, ci cu mult timp înainte, aşa că referendumul ar fi putut fi organizat la o distanţă apreciabilă de alegerile generale, astfel încât să nu influenţeze votul pentru Parlamentul României.
Câteva mii de români care au ieşit în stradă după tragedia de la „Colectiv” şi o mână de reprezentanţi ai societăţii civile au fost de-ajuns pentru Klaus Iohannis să schimbe un guvern, însă 3 milioane de români nu sunt suficienţi pentru a se organiza un referendum pentru modificarea legii fundamentale a ţării. Aşa că nu va trebui să se mire nimeni dacă acelaşi preşedinte va ignora voinţa electoratului după alegerile din 11 decembrie. Se vede că-i antrenat pentru asta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.