Iohannis, atacuri după violențele de la protest

Președintele Klaus Iohannis a reproșat joi Ministerului Afaceri de Interne modul cum a gestionat situația de la protestul din Piața Victoriei. Iohannis susține că MAI fusese informat despre ce va urma.

„A fost evident pentru oricine ce au urmărit demonstraţiile şi a fost la fel de evident că aceşti demonstranţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei. Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeste profund. Toată lumea din instituţiile din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia. I-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici”, a susținut Iohannis.

Președintele a precizat că solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică.

Iohannis a declarat totodată, joi, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, că le spune foarte clar guvernanţilor: ”Jos mâinile de pe DNA!”. Președintele a făcut afirmația după ce a fost întrebat despre zvonurile vehiculate privind intenţia Guvernului de a comasa DNA cu DIICOT.

”Am citit în media şi acuzaţia că s-ar pregăti, şi rectificarea din partea Guvernului că nu s-ar pregăti. Acum Guvernul a mai spus şi altădată că nu vrea să dea OUG pentru modificarea codurilor, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-şi imagineze ce doreşte, însă eu vă spun un lucru foarte clar, şi mai ales guvernanţilor: Jos mâinile de pe DNA!”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă Liviu Dragnea este responsabil pentru OUG privind Codurile, Iohannis a răspuns ironic, făcând referire la afirmaţia liderului PSD conform căreia este singurul care cunoaşte tot programul de guvernare al partidului: „Acelaşi Dragnea cu din scoarţă în scoarţă?”.

„Este responsabil. Ne-a spus tuturor şi în campanie şi după că el conduce partidul cu mâna de fier şi toate se întâmplă sub directa lui coordonare. Chiar dacă bine reţin s-a instituit la PSD un comitet de coordonare a Guvernului. Păi, să-i coordoneze”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a anunţat totodată că sesizează Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte în cazul ordonanței privind modificarea Codurilor.

De asemenea, președintele a precizat că săptămâna viitoare va invita „mai multă lume la discuții” la Palatul Cotroceni.

Astfel, întrebat dacă intenționează să aibă o discuție cu premierul Sorin Grindeanu, Iohannis a precizat: „Cu siguranță o să invit mai multă lume la discuții, dar cum abia ieri i-am scris premierului și poate a fost ocupat, nu știm cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau șansa o zi-două să judece puțin ce am scris acolo. Nu vreau să-mi dea un răspuns pripit, ca și data trecută, fiindcă nu ne folosește la nimic și lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni să găsim o soluție la această criză, pentru că altfel lucrurile se agravează și strada poate să protesteze, românii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu pot veni din stradă, soluțiile trebuie să vină tot de la politicieni, cu certitudine săptămâna viitoare o să-i invit ca să-mi prezinte soluțiile, dar asta este o fază ulterioară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.