×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
La Palatul Cotroceni, la cea de-a X-a Gală a profesorului Bologna
Iohannis: Avem nevoie nu de schimbări minore și dese, ci de...

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în sistemul de învățământ universitar este nevoie de schimbări profunde și pe termen lung și nu de unele minore și dese.

"Trăim mai multe crize simultan: pe de-o parte, tinerii au acum cea mai mică pondere în totalul populației din întreaga istorie a României. Pe de altă parte, prea puțini sunt educați la un nivel la care să fie pregătiți pentru a face față unei lumi și unei economii aflate într-o schimbare rapidă. Aceste realități dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbări minore și dese, ci de schimbări profunde, gândite pe termen lung", a spus Iohannis.

El a amintit că prima ediție a Galei profesorului Bologna a avut loc la Sibiu pe vremea când era primar.

"Atunci, în 2007, vremurile erau diferite. Existau aproape un milion de studenți într-un sistem greoi și încărcat, în care calitatea era pusă la încercare de o lipsă cronică de spații educaționale și de un număr insuficient de cadre didactice. În doar 10 ani peisajul din învățământul superior s-a schimbat radical. Avem mai puțin de 500.000 de studenți", a arătat Iohannis.

Șeful statului a precizat că România se află la coada clasamentelor europene privind finalizarea studiilor universitare de către tineri, deși există stereotipul că "toată lumea merge la facultate".

"Copiii și părinții au tot dreptul să știe încă de la început la ce se pot aștepta din partea sistemului public de învățământ. Orice reformare a educației pe o bază incluzivă trebuie să țină cont de profilul generațiilor actuale și de evoluția societății, dar și de nevoile legitime ale cadrelor didactice", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a arătat că reformarea sistemului de învățământ românesc ar putea porni de la cariera didactică.

"Dacă ar fi să alegem un singur punct din care să începem reașezarea sistemului educațional românesc, acesta ar fi probabil cariera didactică, prin încurajarea celor mai buni absolvenți să aleagă misiunea nobilă de a forma generația viitoare. Orice transformare a sistemului de învățământ și orice reformă a carierei didactice are în primul rând nevoie de modele, de exemple de bună practică, care pot să ofere expertiza, dar, mai ales, care pot să genereze încredere în sistemul de învățământ românesc", a spus Iohannis.

El a arătat că profesorii universitari au ocazia de a "schimba viitorul și de a contribui la transmiterea pe mai departe a valorilor, a cunoștințelor teoretice și abordărilor practice pe care studenții le vor folosi tot restul vieții".

Paul DumitrescuPublicat Vineri, 19 mai 2017
762
 | 1
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Gura pacatosului
0
"N-avem nevoie de schimbari minore si dese precum activitatea mea si calatoriile mele de week-end." Adevarat a grait ! Mai tineti minte interviul din campanie
Publicat Sâmbătă, 20 mai 2017
+Răspunde
Bubulina
0
" Este nevoie de schimbări profunde și pe termen lung și nu de unele minore și dese ". Cand pleci si nu te mai intorci? Chiar nu te oboseste naveta? Pe noi da! Mai ales ca stai prea mult la Bucuresti si spui prostii.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Chavez
+4
Tu poti sa pleci, sa taci si sa iti vezi de drum, Sa nu te-astepti nicicum ca sa te sun, Sau nici sa-ti spun, salut sau ramas bun! Si da.... tu poti sa pleci, sa pleci, sa pleci, sa pleci, Sa nu te-aud, sa nu te vad; sa pleci, sa pleci; sa nu te-ntorci
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
legatura
+4
Oricine stie ca "puterea exemplului" este un element definitoriu. Dansul, ca profesor, cr fi cel mai indicat sa ne dea o lectie valoroasa ! Asa ca, Domnule profesor, pentru o schimbare profundă, DA-TI DEMISIA !
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
gherghina
+4
"...schimbări profunde" și meditații...
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
ILeo
+7
Doreste dl acesta o "reformare "mai profunda a sistemului educational romanesc ? Rupt de realitate sau poate tocmai consfiintind-o ,vrea raportare la profilul generatiilor actuale si evolutia societatii.Care este acest profil ?Care este evolutia societatii noastre ??Face ast domn vreo analiza, inainte de a lansa sintagme acoperitoare false si demagogie groasa ? S-au dat,au acceptat aberatiile UE si rezultatul este ca "generatiile actuale" sunt educate in bezna, fara limba romana si istorie, geografie; in schimb sunt smacuiti cu aerele corporatistilor, cu IT gaunos si cu lipsa certa de educatie de cultura generala despre patrie, natie si istoria ei.Totul este un talmes-balmes, o "europenizare"de spoiala,inadecvata , toti vor limbi "materne oficiale", toti vor casapirea unitatii nationale, de limba, istorie si comportament.Generatiile actuale sunt copios aprovizionate cu impostura,debusolare, droguri ,distractie multa "ca la Sibiu", lipsa de perspectiva a scolirii copiilor provenind din majoritatea familiilor modeste, de la tara, copii sclavagizati, cumpararea de catre vest a inteligentei tinerilor absolventi.Proful universitar a devenit cel mai bine platit, o afacere,in fata unor studenti,de multe ori semianalfabeti. Cadrele didactice dorite ca "modele" plutesc intr-un invatamant abulic, acela traditional, asezat si potrivit fiind desfigurat ,jefuit fie de fondul sau ,fie "transformat"de fuga dupa venituri, meditatii in fata unor retributii mici. Diversitatea in invatamant ca peste tot a fost inteleasa ca sistem ce poceste ce este bun, inv.privat universitar a devenit o afacere lezand calitatea formativa. Prin legi strambe se generalizeaza in favoarea sectoarelor private, distrugand politici publice ,permitand capusarea strambului Stat Roman .Cand in acest stat patrund interesele de grup, avem "generatii actuale" de copii si tineri ce mananca din gunoaie, pt.ca bugetele se scurg la entitati particulare parazitare.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Luan
+6
Un sir de reforme aiuritoare care au zapacit invatamantul si pe marii lui Pontifi, dintre care... Cu alte cuvinte ne trebuie un Funeriu Redivivus ca sa desavarseasca aceasta opera distructiva in pasi mari.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Eric
+7
Unii... au reusit atat de mult cu atat de putin, incat tinerii se intreaba azi daca mai e nevoie de scoala ca sa ajungi deprate in Romania.
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
mac
+6
Avem nevoie de decentza, nu de agenda ta secreta (citeste MAPN), Iohannis!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
cetatean @ mac
+7
prima schimbare profunda ar fi sa plece chiar el ...
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
mariuta
+7
managerial vorbind, schimbarile mici si dese sunt mai productive decat schimbarile radicale! ideea unei schimbari radicale aduce cu sine o opozitie foarte puternica care are mari sansa sa reuseasca! apoi schimbarile radicale sunt generatoare de efecte perverse imposibil de anticipat! schimbarile radicale dintr-un sistem provoaca modificari poate nedorite in sistemele cu care acesta are legaturi! sistemele radicale sunt greu de evaluat si ca atare, disfunctiile, greu de indreptat! problema schimbarilor mici si dese este ca ele trebuie sa se tina dupa un azimut fixat dinainte!
Publicat Vineri, 19 mai 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 4 minute