Klaus Iohannis, avertisment pentru parlamentari

Președintele Klaus Iohannis își exprimă dezacordul cu privire la modificarea art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, avertizându-i pe parlamentari că va trimite legea înapoi în cazul adoptării sau va sesiza Curtea Constituțională.

„Urmăresc cu atenție și preocupare procesul legislativ din Parlamentul României privind intenția de a modifica prevederi ale Codului Penal în materia conflictului de interese. Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale”, afirmă președintele într-o declarație transmis marți de Administrația Prezidențială.

Iohannis a declarat totodată marți că intenționează să poarte discuții cu factorii de decizie în sensul renunțării la această modificare a Codului Penal.

„Mi se pare total neavenită intenția de a schimbare pe articolul 301, pe conflictul de interese. Practic, schimbarea propusă — nu știu dacă se va adopta, dar este un proiect care se discută — dezincriminează conflictul de interese și creează posibilitatea în practică pentru parlamentari, de exemplu, să-și angajeze membrii familiei, să se facă numiri în Guvern pe orice criteriu, lucru pe care nu pot să-l accept ca atare. (…) Nu cred că este momentul pentru modificări la Codul penal și Codul de procedură penală, iar dacă se fac, voi folosi toate instrumentele care sunt la îndemâna președintelui pentru a nu trece aceste modificări”, a declarat Iohannis, după ce a participat la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini.

Președintele a spus că va discuta inclusiv cu premierul Victor Ponta pentru „abandonarea” intențiilor de modificare a codurilor penale.

„Voi purta discuții cu factorii de decizie în sensul abandonării acestor intenții de modificare în Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Acest articol 301 nu l-am discutat concret, dar fiți sigur că îl voi discuta (cu Victor Ponta — n.r.)”, a spus șeful statului.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat marți, cu două săptămâni, dezbaterea unui proiect de lege pentru modificarea Codului penal prin care sintagma „conflict de interese” ar fi înlocuită cu „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Proiectul de lege care modifică articolele 301 și 308 din Codul penal a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 1 aprilie, după ce a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul este inițiat de cinci parlamentari PSD.

În forma actuală, Conflictul de interese este definit, la art.301 din Codul Penal, astfel:

(1) Fapta functionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sau, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.
(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

În noul proiect legislativ, se propune modificarea titlului articolului 301 prin înlocuirea sintagmei „Conflictul de interese” cu sintagma”Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”, precum si modificarea alin. (2) în sensul adăugării unor situații pentru care dispozițiile alin. (1) să nu fie aplicabile:

La articolul 301, titlul și alineatul (2) vor avea următorul cuprins:
„Art.301 – Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) ocuparea de către o persoană a unei funcții indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează aceasta;
c) exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora.”

DNA a reacționat printr-un punct de vedere transmis la solicitarea HotNews în care afirmă că adoptarea modificarilor la Codul Penal prin care o serie de dispoziții privind conflictul de interese sunt dezincriminate „ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt”, o serie de inculpați trimiși deja în judecată ar fi achitați iar dosare în lucru riscă să fie clasate.

„Spre exemplu, persoane care, la data faptelor, aveau următoarele funcții: președintele CJ Constanța, președintele CJ Brăila, președintele CJ Buzău, primarul mun. Constanța, prefectul județului Suceava, președintele CJ Hunedoara, primarul mun. Miercurea Ciuc, etc”, se arată în comunicatul DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8501 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.