Iohannis: „Cine e prins că a plagiat şi numai trei rînduri e obligat să se retragă”

Dacă este un om de cuvînt, ca în celebra expresie germană „ein Mann, ein Wort”, Klaus Iohannis trebuie să-i ceară Codruţei Kövesi să-şi dea demisia imediat din funcţia de şefă a DNA, după ce Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a spus că Kövesi a plagiat 20 de pagini în teza de doctorat!

În dezbaterea de anul trecut de la prezidenţiale, fiind faţă în faţă cu Victor Ponta, candidatul Klaus Iohannis s-a pronunţat foarte ferm împotriva prezenţei în spaţiul public a cuiva care a plagiat: „În calitatea mea de profesor, cred că este totuşi o foarte mare problemă dacă un elev copiază, dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat copiază mi se pare o problemă proporţional mai mare şi se numeşte plagiat. Oriunde în lume, cineva care este prins, cineva dintre politicieni, care este prins că a copiat şi numai trei rînduri şi a plagiat este obligat, prin clasa politică, să se retragădin politică”.

Reluăm şi poziţia Comisiei de Etică și Deontologie Profesională din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, acolo unde Kövesi şi-a dat doctoratul, în care se vorbeşte despre un număr mare de pagini plagiate: „564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse. Având în vedere că teza de doctorat supusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare, în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI, cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9%! Asta ca să luăm în considerare doar cele sesizate de Comisia UVT, căci Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a prezentat opiniei publice şi autorităţilor din subordinea Ministerului Învăţămîntului un număr mult mai mare de pasaje preluate fără semnele citării, după folosirea unui soft recunoscut pe plan mondial!

Nu credem că preşedintele Klaus Iohannis ar putea să facă greşeala de a judeca diferenţiat cele două cazuri, Victor Ponta şi Laura Codruţa Kövesi, căci o dublă măsură în evaluarea celor doi ar genera întrebări incomode pentru şeful statului.

În acest sens, dacă vrea să-şi dovedească buna credinţă, preşedintele Iohannis trebuie să-i ceară public demisia Codruţei Kövesi, astfel încît toleranţa faţă de şefa DNA să nu fie interpretată ca un contra-serviciu pentru felul în care s-au soluţionat dosarele penale ce vizau casele preşedintelui!

Reamintim că CNATDCU a decis joi că Laura Codruţa Kövesi nu a plagiat în teza de doctorat, însă decizia a fost comunicată la doar cîteva zile după ce toţi membrii Consiliului au fost puşi sub urmărire penală la plîngerea lui Apud Tobă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.