Iohannis: Consiliul European extraordinar a agreat un document

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, la finalul Consiliului European extraordinar de la Bruxelles, pe tema migraţiei, că s-a agreat un document care se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane şi prevenirea fluxului de migraţie ilegală.

”Sâmbăta trecută au murit aproape 1.000 de oameni când un vas cu migranţi, probabil, ilegali s-a scufundat în Marea Mediterană. Cu trei zile înainte alţi 400 de oameni au murit într-un accident similar. Pentru această situaţie ne-am întâlnit în această după-amiază şi seară în Consiliul European”, a declarat Iohannis, la finalul Consiliului European extraordinar.

Președintele a afirmat că este necesară solidaritatea cu statele riverane Mării Mediterane în privința migranților și a spus că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulți experți în zonă.

Şeful statului a arătat că, în intervenţia pe care a avut-o, a subliniat necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, ţări riverane Mării Negre şi a arătat importanţa şi creşterii bugetului Frontex pentru acţiunile din zonă şi faptul că România sprijină acest demers.

”Am subliniat în intervenţia mea că pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din ţările din Africa. Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta ţările din zona africană în dezvoltarea lor şi pentru a elimina astfel rădăcina acestui fenomen. Am subliniat că este extrem important ca această chestiune să fie discutată cu ţările africane şi arabe pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite”, a menţionat acesta.

Klaus Iohannis a mai precizat că, după mai multe ore de discuţii, Consiliul European a agreat un document pus la dispoziţia publicului şi care se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migraţie ilegală şi pe întărirea internă a solidarităţii şi responsabilităţii în UE.

El a arătat că în cadrul reuniunii s-a discutat despre acţiuni în derulare şi modul în care pot fi extinse şi îmbunătăţite şi că nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterană.

Potrivit preşedintelui, ”oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibilă deoarece nu există o legislaţie europeană în materie”.

Iohannis a mai arătat că este nevoie prin acţiuni voluntare ale statelor membre să se găsească soluţii atât pentru relocare, cât şi pentru reaşezarea migranţilor care vin pe diferite căi în Uniunea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, pe tema crizei migraţiei din Marea Mediterană.

Reuniunea extraordinară a fost convocată de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Înainte plecării la summitul extraordinar al UE, președintele a spus că e nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a țărilor de origine ca soluție de prevenire a migrației pe termen lung.

„Regretăm profund tragediile care au avut loc și susținem efortul de îmbunătățire a utilizării instrumentelor de care dispune UE în domeniu pentru a evita repetarea unor astfel de situații, pentru a evita pierderile de vieți omenești”, a declarat Iohannis la Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni.

„Este nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a țărilor de origine ca soluție pe termen lung de prevenire a migrației”, a mai spus șeful statului.

Iohannis înainte de plecarea la Bruxelles

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.