Iohannis: „Este ceva între penibil și jenant”

Klaus Iohannis a afirmat duminică, la Digi 24, că Victor Ciorbea este avocatul Guvernului, nu al poporului, după refuzul acestuia de a sesiza CCR în cazul ordonanței traseismului pe motiv că excede competențele instituției.

„Este ceva între penibil și jenant. Evident că Avocatul Poporului poate să atace o OUG indiferent despre ce este vorba în ordonanță. (…) Este penibil, este jenant că acea persoană pusă pe poziția de Avocat al Poporului vine cu o astfel explicație neplauzibilă, jenantă. (…) Este avocatul Guvernului, este evident. Eu am crezut că este Avocatul Poporului, pus să vegheze ca inclusiv Guvernul să respecte Constituția. Se pare că dl Ciorbea a înțeles altfel rostul Avocatului Poporului”, a spus Iohannis, comentând răspunsul Avocatului Poporului cu privire la OUG privind migrația aleșilor locali, caz în care și-a declinat competența.

Întrebat dacă va face o plângere penală în cazul lui Victor Ciorbea, Klaus Iohannis a răspuns: „Va trebui să analizăm cu specialiștii dacă există această posibilitate, deocamdată trebuie să constatăm că Avocatul Poporului este avocatul Guvernului”.

Avocatul Poporului a anunțat sâmbătă într-un comunicat că sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu Ordonanţa de urgenţă privind migraţia aleşilor locali excedează competenţa instituţiei. Avocatul Poporului a fost solicitat de mai multe persoane să sesizeze CCR în acest caz, dar s-a prevalat de lege care nu îl obligă să o facă.

Ordonanța Guvernului care a dat liber la traseismul aleșilor locali timp de 45 de zile și-a încheiat efectele vineri. În urma Ordonanței inițiată de Liviu Dragnea și susținută de Victor Ponta, peste 300 de primari ai ACL au sărit în barca PSD și UNPR.

În replică la refuzul sesizării CCR, Alianța Creștin-Liberală (ACL) l-a acuzat pe Victor Ciorbea de sfidare, întrebându-se pentru ce mai este plătit.

„Alianța Creștin-Liberală constată că Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea, i-a trebuit mai bine de o lună jumătate să se trezească din amorțire și să dea un răspuns la numeroasele solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu privire la Ordonanța de Urgență 55/2014 privind migrația aleșilor locali. Astăzi, 18 octombrie, Avocatul Poporului sfidează întreaga societate românească, nemulțumită de ordonanța lui Victor Ponta, transmițând un comunicat de presă prin care își declină competența. Răspunsul lui Victor Ciorbea nu e sfidător doar la adresa Parlamentului României, ci mai ales la adresa fiecărui cetățean care îl plătește să stea în funcție și care teoretic ar trebui să aibă garanția că există o instituție, singura de altfel, care poate să atace ordonanțele de urgență abuzive ale Guvernului. Dacă domnul Ciorbea ne dă răspunsul absolut năucitor potrivit căruia instituția pe care o conduce nu poate ataca actele emise de Executiv și că Parlamentul ar trebui să se ocupe cu acest lucru, ne întrebăm atunci pentru ce mai este plătit Avocatul Poporului dacă refuză să-și exercite atribuțiile?„, afirmă purtătorul de cuvânt al PNL Alina Gorghiu într-un comunicat transmis sâmbătă seara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.