Iohannis îl împinge pe Cioloș către un „partid”

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, răspunzând unei întrebări, că după alegeri nu va nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier al României, spunând, în contextul cutremurului din PNL, că Dacian Cioloș ar trebui să-și declare intențiile de viitor.

Iohannis a fost întrebat joi de jurnaliști dacă este de luat în calcul apropierea lui Dacian Cioloş de PNL.

„Este o întrebare la care Cioloş cred că va trebui să răspundă în perioada următoare fiindcă mulţi îşi pun întrebarea dacă Dacian Cioloş rămâne un premier independent şi după aceea se retrage sau dacă doreşte să-şi continue anumite proiecte şi recunosc că personal cred că ar face bine să continue proiectele începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, sigur după alegerile parlamentare”, a declarat preşedintele.

În opinia lui Iohannis, „Dacian Cioloş ar putea să-şi continue foarte bine proiectele importante dacă, acum când ecuaţia este încă incertă, îşi declară intenţiile de viitor”. „Mai devreme sau mai târziu ar trebui să declare şi cu cine vrea să pună în continuare în practică aceste priecte”, a declarat președintele.

Șeful statului a precizat totodată: „După alegerile parlamentare nu voi nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier al României. Asta înseamnă că toată lumea va reprezenta un partid. Așa funcționează democrația”.

Referindu-se la PNL, după punerea sub acuzare a lui Vasile Blaga, Iohannis a spus că situația e foarte complicată.

„Situația lui Vasile Blaga este o surpriză foarte neplăcută. Trebuie să fim foarte realiști. Prin această evoluție PNL a ajuns într-o situație complicată. Pe de altă parte, trebuie și cred că este demn de remarcat că Vasile Blaga în aceeași zi în care a fost inculpat s-a retras din conducerea partidului — o atitudine pe care o găsesc corectă politic, dar din păcate încă nu în toate partidele românești, asta este realitatea”, a afirmat Iohannis.

Potrivit președintelui, liberalii trebuie să găsească o soluție rapidă în ce privește coordonarea campaniei electorale.

„PNL va trebui să găsească o soluție rapidă și bună pentru a avea o persoană care conduce campania electorală. Este o campanie complicată cea pentru parlamentare. (…) Răspunsurile la toate întrebările trebuie să le găsească PNL și sunt convins că se vor găsi într-un for de conducere foarte repede și vor căuta soluții”, a spus Iohannis.

Președintele a mai afirmat că PNL trebuie să găsească o soluție care „transformă această criză în care se află într-o oportunitate, să se miște suficient de repede și suficient de bine nu doar pentru a trece peste această criză, dar și pentru a ieși întărit din această criză”.

Șeful statului a dezvăluit că a vorbit ultima dată cu Vasile Blaga înainte ca acesta să fie acuzat de procurori. „Am vorbit la telefon înainte să meargă la DNA Ploiești. M-a sunat și mi-a spus că merge acolo”, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.