Iohannis în realități paralele: îi ia în brațe pe elitiștii de la SMART Diaspora și ține la distanță STUPID Diaspora

Aflăm că „Reprezentanți ai Diasporei” s-au întâlnit cu președintele Iohannis la Palatul Cotroceni. Ar putea fi un început interesant, mi-am spus, noul consilier al președintelui pentru diaspora, Sandra Pralong, a vrut să intre în pâine cu un eveniment grandios, scrie Sorin Cehan în www.gazetaromaneasca.com, preluat de Romanian Global News.

Dar citind știrea, ne dăm seama că participanții și discuțiile de la conferința „SMART Diaspora 2020+: Cum valorificăm potențialul strategic al diasporei românești” nu au nimic în comun cu ceea ce denotă în general termenul Diaspora: milioane de oameni care au plecat la muncă în străinătate, pentru că în România nu reușeau să trăiască. Milioanele de oameni care trimit miliardele de euro în țară în fiecare an, talpa diasporei, s-ar putea spune, ei sunt cei care crează potențialul strategic despre care Președintele Iohannis vorbește la Cotroceni.

În numele lor se fac de toate felurile.

Încă dinaintea alegerilor prezidențiale, candidatul de pe atunci Klaus Iohannis a promis înființarea unui Consiliu al Reprezentanților Diasporei pe lângă Palatul Cotroceni. A promis sancționarea ambasadorilor (măcar o mustrare verbală?) pe schimbul cărora s-au creat cozile umilinței care l-au propulsat în funcția de președinte. A promis susținerea votului prin corespondență, în limita atribuțiilor (subiectul a dispărut din discursul prezindețial). După alegeri, a făcut vizite fulger în capitalele din țările cu mulți români și s-a fotografiat cu români din diaspora și cam atât.

Ar fi fost acum timpul să se apuce de treabă, să facă ce-a promis, împreună cu românii care s-au implicat în activități publice în comunități, devenind lideri de opinie și de acțiune, chiar dacă nu au fost aleși. O bună ocazie de a tranșa chestiunea reprezentativității ar fi fost, conform unei legi în vigoare, organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni și alegerea participanților la acest Congres.

În schimb președintele preferă să discute cu „reprezentanți” inventați, împinși de la spate de tot felul de tovarăși cu grade, funcții sau bani.

Iată cu cine discută Iohannis despre problemele a milioane de români din străinătate: «Marți, 15 septembrie 2015, Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au organizat la Palatul Cotroceni conferința „SMART Diaspora 2020+”».

Fundația CAESAR este, la fel ca LSRS, un produs de laborator lansat de tovarăși de la București care nu vor să se amestece cu gloata. Discută cu diaspora lor. SMART Diaspora. Nu cu STUPID Diaspora.

Uitându-ne pe site-urile LSRS și CAESAR, vedem că băieții sunt pe cai mari. Mulții fii de bancheri sau de oameni din înalta societate românească. În Advisory Board al Fundației Caesar, nume importante: secretarul de stat Raed Arafat, Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben Eliezer, șeful Google România, Dan Bulucea, fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein, fostul ambasador român în SUA, Adrian-Cosmin Vieriță, etc. Și ce sponsori… Numai lume bună.

Nu demult aflam, cu aceeași stupoare, cu tovarășul Aurescu a semnat un acord cu Liga Studenților Români din Străinătate și cu Fundația CAESAR (mereu împreună, cele două sigle, de fapt CAESAR și LSRS au același președinte). Conform comunicatului MAE, colaborarea cu cele două sigle face parte dintr-un „efort comun care are ca scop finalmodernizarea României”, a subliniat ministrul afacerilor externe.

Am căutat, cu teamă, ce-i drept, să aflăm ce planuri are CAESAR pentru modernizarea României. Am aflat ce ne rezervă viitorul. «ÎNAINTE, ÎMPREUNĂ! PROGRAMUL ROMÂNIA JUNĂ 2030. ROMÂNIA ÎN 3 DECENII» Este un program asumat de LSRS în 2012, publicat pe site-ul Fundației CESAR (cele două sigle par interschimbabile). Programul e plin de elucubrații ambalate pompos. Iată doar câteva fragmente din capitolul „Identitatea Națională”:

«Dacă visteria unei națiuni este o expresie materială a suveranității ei, atunci, în situații critice pe plan global, fenomenul acumulării de datorii (justificat de toate partidele politice prin presiunile sociale ale momentului) poate interfera cu imperativul siguranței naționale, precum și cu valorile naționale autentice.» CUUUUM???

Despre Morala și credința religioasă:

«Românii se declară într-o copleșitoare majoritate creștini. Credința este unul dintre reperele fundamentale care ne ajută să răspundem la întrebarea: cine suntem? Membri marcanți ai elitei politice și culturale românești și-au mărturisit, de-a lungul secolelor, apartenența la tradiția creștină. În mod precumpănitor, Biserica Ortodoxă a șlefuit sensibilitatea religioasă și aspirațiile spirituale profunde ale românilor de pretutindeni, așa cum și alte biserici sau confesiuni au contribuit la moralitatea, decența și integritatea spațiului public.»

Proiectul ROMÂNIA JUNĂ e stufos, ai nevoie de timp și de multe pastile de cap ca să-l citești pe tot.

MAE și Fundația CAESAR organizează tot felul de activități, trecute la colaborare cu diaspora. Acum și Președinția mimează aceeași colaborare. Practic SMART Diaspora a fost inventată, pentru utilitatea publică a acestor instituții. De remarcat că și Victor Ponta, în campania prezidențială, a declarat că susține programele SMART Diaspora, de care nu auzise nimeni.

STUPID Diaspora, ai dreptul să votezi și să taci până la următoarele alegeri.

SMART Diaspora lucrează pentru tine și în numele tău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.