Iohannis: „Indicii puternice pentru un blat Ponta – Băsescu”

Președintele Klaus Iohannis acuză în noua sa carte „Primul pas”, făcând referire la campania electorală pentru prezidențiale, că „focurile încrucişate” care îl vizau şi din partea lui Traian Băsescu, şi din partea PSD „sunt indicii puternice pentru un blat Ponta‑Băsescu”, însă precizează nu are nici până în ziua de astăzi „o dovadă indubitabilă” în acest sens.

Iohannis rememorează în cartea sa ce s-a întâmplat în campania electorală, în opinia sa. Șeful statului îl critică dur pe Traian Băsescu, spunând că acesta nici în al doisprezecelea ceas nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie. De asemenea, șeful statului își imaginează ce s-ar fi întâmplat dacă premierul Victor Ponta, contracandidatul său la prezidențiale, ar fi ajuns președinte.

Redăm câteva fragmente din carte apărute pe mai multe site-uri:

”Nu mă mai preocupă acum stratagemele incorecte elaborate în timpul campaniei, mai ales în condiţiile în care electoratul a sancţionat corect şi direct proporţional fiecare dintre acele mişcări.

Cu toate acestea, există anumite episoade care merită poate un dram de atenţie, cu atât mai mult cu cât distanţa faţă de momentul la care s‑au petrecut asigură şi calmul necesar pentru a judeca fără părtinire.

Îmi amintesc că, la un moment dat, Traian Băsescu a afirmat că sunt un individ profund corupt, în timp ce PSD‑ul derula, pe la diverse posturi TV, fel de fel de scenarii absurde, cu mine ca protagonist: casele pe care le deţin, aberaţiile despre „traficul de copii“, de care am tot fost acuzat, „mafia retrocedărilor“ pe care aș fi servit‑o ca primar și câte și mai câte. Focurile încrucişate care mă vizau şi dintr‑o parte, şi din cealaltă sunt indicii puternice pentru un blat Ponta‑Băsescu, dar nu am nici până în ziua de astăzi o dovadă indubitabilă în acest sens.

În toamna lui 2014 am considerat că rolul meu nu era să intru într‑un schimb de replici cu fostul preşedinte, mai ales pornind de la acea declaraţie incalificabilă pe care a emis‑o despre mine. Ar fi însemnat să intru exact în logica unei campanii a scandalurilor, logică de care m‑am delimitat clar atunci când am afirmat că vreau să practic un alt fel de politică.

În plus, de partea mea lucra evidenţa: mă aflam la a cincea campanie electorală de mare vizibilitate şi de fiecare dată mă aflasem sub lupă. Oricât s‑ar fi străduit, nimeni n‑a găsit nici urmă de comportament corupt în ceea ce mă priveşte pentru simplul fapt că nu sunt un om corupt. Însă, dincolo de persoana mea, sunt în continuare de părere că fostul preşedinte nu avea ce căuta în campania electorală cu tot felul de aprecieri, nici la adresa mea, nici la adresa celorlalţi candidaţi.

În tot acest timp, pentru a mă discredita în faţa electoratului, Victor Ponta a încercat să avanseze inclusiv ideea că aş fi, de fapt, continuatorul moştenirii Băsescu. A agitat tot felul de imagini care mă puneau alături de oameni care‑l sprijiniseră şi pe fostul preşedinte, avansând ideea că voi perpetua vechile practici. S‑a văzut apoi că tactica aceasta i‑a servit la fel de puţin pe cât i‑a servit şi aceea prin care el şi PSD‑ul mă acuzau de divizarea României”.

„În mod cu totul neaşteptat pentru o campanie în care preşedintele în exerciţiu nu trebuia să se implice, Traian Băsescu a emis tot felul de aluzii care au adus în prim-plan diferite scandaluri, unele dintre ele implicând serviciile secrete. O declaraţie care a declanşat o adevărată fervoare în spaţiul public viza informaţiile despre faptul că unul dintre candidaţii la Preşedinţie ar fi fost ofiţer al unor servicii secrete”.

”Astfel de ieşiri la rampă oraculare, practicate de Traian Băsescu în timpul campaniei, mi-au arătat limpede că nici în al doisprezecelea ceas nu a înţeles care este rolul unui preşedinte în funcţie. Consider, la fel cum am considerat şi atunci, că abordările lui Traian Băsescu au fost fundamental greşite. El nu trebuia să facă nimic în campanie, fiindcă nu el a candidat, ci doar a vrut să sprijine o candidată. Trebuia să aibă decenţa să se abţină de la a face făţiş campanie electorală. Întreaga abordare mi s-a părut nepotrivită”.

„La ultima confruntare dintre mine și Ponta, cea de la B1 TV, i‑am spus la final că Traian Băsescu l‑a numit pe dumnealui prim‑ministru, în timp ce pe mine m‑a refuzat, făcând trimitere la episodul din 2009. Remarca mea de atunci trăda o convingere de adâncime: Victor Ponta are mult mai multe în comun cu Traian Băsescu decât am avut eu vreodată. Să nu uităm că cei doi au semnat chiar un pact de coabitare, care a parafat un troc politic.

Sunt etape întregi în care au colaborat, numirea procurorilor fiind una dintre cele mai cunoscute, dar nici pe departe singura. Au existat multe alte momente similare, când cei doi s‑au raportat numai în aparenţă în contradictoriu la situaţiile pe care le‑au avut de tranşat. În fapt, s‑au situat pe aceeaşi frecvenţă, una din care transparenţa deciziilor a început să dispară treptat.

Eu unul nu ştiu să fac politică fără transparenţă. S‑a mai spus, după alegeri, că înfrângerea lui Victor Ponta ar fi venit şi din faptul că electoratul l‑a asociat cu o epocă de care se săturase, „epoca Traian Băsescu“, şi că despărţirea de preşedintele care îşi epuizase mandatul şi de vechile lui practici trebuia să fie dublată cu despărţirea de Victor Ponta. Eu nu cred că aşa au stat lucrurile. Victor Ponta a pierdut singur, pur şi simplu expunându‑se ca ceea ce este: un personaj fără personalitate politică”.

„Dacă Victor Ponta ar fi ajuns preşedinte, personaje cu notorietate, aflate acum în spatele gratiilor, ar fi fost libere”

„În cazul în care Victor Ponta ar fi câștigat alegerile, convingerea mea este că lupta anticorupție ar fi încetinit. Nu am nicio îndoială că legea amnistierii ar fi fost promulgată și că mulți condamnați notorii ar fi revenit în libertate”.

„Campania lui Victor Ponta a debutat zgomotos, cu mii de susținători aduși pe Arena Națională și cu o avalanță de baloane roșii. Cu baloanele au rămas.”

„Probabil că va deconta, la următoarele alegeri, faptul că nu s-a retras în timp util. Cred că, dacă ar fi făcut un pas înapoi, i-ar fi trimis electoratului un semnal pozitiv (…) Mă întrebam cum de un astfel de om a ajuns să fie asimilat atât de repede de sistem, cum de a reuşit să dezamăgească atâta lume.”

Notă: Fragmentele din noua carte a președintelui au apărut pe site-urile stiripesurse.ro, stirileprotv.ro, digi24.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.