Iohannis: L-am invitat pe Obama în România

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că l-a invitat pe omologul său american, Barack Obama, să efectueze o vizită în România.

Klaus Iohannis și soția sa au participat luni seara la recepția tradițională oferită de președintele SUA, Barack Obama, liderilor care participă la summitul ONU.

Întrebat dacă a discutat cu Obama și când intenționează să meargă la Casa Albă, Iohannis a răspuns că l-a invitat pe președintele american să efectueze o vizită în România.

„A fost o întâlnire scurtă și caldă. Am schimbat câteva fraze, am făcut o poză împreună. A fost foarte bine. (…) Eu l-am invitat în România și se lucrează. Diplomații noștri lucrează la vizite bilaterale și când vom ști o să vă informăm”, a spus Iohannis.

Președintele a fost întrebat și dacă a primit un răspuns cu privire la invitația pe care i-a adresat-o lui Obama.

„Răspunsurile întotdeauna sunt pozitive, noi suntem politicoși”, a conchis Iohannis.

Iohannis: ”SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră”

„Trebuie să ne întemeiem realitățile pe valori. România își va îndeplini mereu rolul, în beneficiul securității aliaților și pentru apărarea valorilor noastre democratice și naționale comune. România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră”, a spus Iohannis, în cadrul evenimentului „Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders’ Meeting”, desfășurat sub egida Atlantic Council.

Președintele a subliniat că în contextul în care anul trecut Rusia a intervenit ilegal în zona Mării Negre și din cauza riscurilor la adresa sudului, viziunea păcii și a stabilității a fost pusă la încercare în proximitatea NATO și a granițelor UE.

„Lângă întregul flanc estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, Rusia a continuat să pună la încercare Alianța Nord-Atlantică până în ziua de azi. Ea continuă să considere NATO un adversar, deși NATO i-a întins mâna în semn de cooperare. Rusia vorbește de interese privilegiate în vecinătatea sa. Ea vorbește de „dreptul” său de a-și proteja cetățenii din străinătate, inclusiv sau în mod special prin recursul la forță militară. Este o manieră de a spune că alte țări nu se pot dezvolta din proprie voință, și că parcursul lor va fi dictat din altă parte”, a spus Iohannis.

El a spus și că zona Mării Negre a fost întotdeauna o sursă de provocări, context în care a arătat că trebuie făcute eforturi pentru ca aceasta să fie o sursă de oportunități.

„O concentrare mai mare a SUA, NATO și a UE asupra acestei regiuni se va dovedi benefică pentru stabilitatea regiunii și a zonelor mai îndepărtate. (…) Cu cât mai multă atenție acordă NATO Mării Negre, cu atât mai multă stabilitate va fi furnizată regiunii. Zona Mării Negre este un creuzet de interese diferite. Securizând Marea Neagră, creăm condiții atât pentru a angaja Rusia în dialog, cât și pentru a proiecta stabilitate și securitate în Asia Centrală”, a declarat Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.