Iohannis, la a treia rundă de întâlniri cu partidele

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește luni la Palatul Cotroceni, începând cu ora 10.00, cu reprezentanții partidelor pentru consultări privind stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției. Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.

UPDATE UDMR:Până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituției nu mai este posibilă

„Legat de Constituție, noi considerăm că în această sesiune, în acest an, până la alegerile din 2016 o amendare a Constituției, o amendare coerentă, substanțială, nu mai este posibilă. Discuțiile pot fi continuate în comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge în Parlament la două treimi sau la trei pătrimi în acest an, în această perioadă”, a spus Kelemen Hunor, după consultările reprezentanților UDMR cu președintele Iohannis.

El a arătat că speră că observațiile UDMR vor fi luate în considerare referitor la legea finanțării partidelor politice și legea finanțării campaniilor electorale.

Liderul UDMR a precizat că în ceea ce privește legea alegerilor locale UDMR susține alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin și alegerea președinților consiliilor județene în mod direct.

„Putem accepta și alegerea președintelui de către Consiliul Județean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miză importantă modalitatea cum sunt aleși președinții consiliilor județene. Eu recunosc că la o adică alegerea președinților în interiorul consiliilor și de către consiliu, din punctul nostru de vedere ar însemna câteva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este să fie o administrație publică funcțională și bine gândită”, a arătat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a menționat că, în ceea ce privește alegerile locale, Uniunea susține un prag de 3% pentru alegerile consiliilor județene, afirmând că acest prag este unul rezonabil. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR susține reîntoarcerea pe lista națională, reprezentarea proporțională și principiul ca un județ să aibă cel puțin doi senatori și patru deputați în cazul alegerilor parlamentare.

„Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, dar cifra de 300 nu este bătută în cuie. Noi considerăm că va fi un pic peste 300, dar nu acest lucru este cel mai important. Noi susținem introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege. Am prezentat argumentele și președintelui Republicii”, a afirmat Kelemen Hunor.

În cazul votului din diaspora, președintele UDMR a arătat că Uniunea susține votul prin corespondență cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să voteze.

El a spus că subiectul pensiilor pentru parlamentari nu a fost atins în discuțiile cu președintele Iohannis, arătând că nu se poate veni cu o astfel de propunere în 2015.

UPDATE: La ora 15.00, Klaus Iohannis a avut consultări cu delegaţia Partidului Conservator.

Ciucă (PC): Preşedintele vrea ca măcar o parte din probleme să se rezolve până la finalul sesiunii

Deputatul PC Bogdan Ciucă a declarat că preşedintele Iohannis doreşte ca ”dacă nu toate, măcar o parte” din problemele aflate pe agenda consultării să fie adoptate până la finalul sesiunii parlamentare, conservatorii considerând că acest lucru este posibil, ”procedural şi politic”.

”Credem că este posibil, şi procedural şi politic”, a spus Ciucă, despre stadiul legilor privind reforma electorală, aflate în procedură parlamentară.

Întrebat care este calendarul adoptării acestor legi, Bogdan Ciucă a răspuns: ”Domnia sa ( preşedintele. nr) ar dori ca, până la finalul acestei sesiuni, dacă nu toate, măcar o parte din aceste probleme discutate să fie rezolvate”.

Ciucă a precizat, despre accelerarea răspunsului Parlamentului la solicitările Ministrului Justiţiei sau a Procurorulului General, că în Camera Deputaţilor ”nu s-a generat o problemă în acest sens”.

”De când s-a modificat statutul ( deputaţilor şi senatorilor, nr) şi s-a impus acel interval de trei-cinci zile în care plenul să răspundă la solicitare, lucrurile au mers cumva într-o direcţie bună. A rămas de clarificat acest termen privind cererile de începe a urmăririi penale în cazul miniştrilor şi a celor care au fost membri ai Guvernului. Probabil că un termen asemănător trebuie impus tot prin modificarea normelor interne”, a arătat deputatul PC, preşedinte al comisiei juridice din Cameră.

Referitor la votul în cazul cererilor justiţiei, Ciucă a precizat că ”din punct de vedere a ceea ce votează parlamentarul, nu îşi permite să facă observaţii sau comentarii.

UPDATE: Ce spune UNPR

Delegația UNPR a fost condusă de președintele partidului, Gabriel Oprea. Din delegație au mai făcut parte secretarul general al formațiunii, Neculai Onțanu, Ion Toma, secretar general adjunct, și vicepreședinții Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu și Cătălin Cherecheș.

„Am stabilit termene clare și scurte și sunt adoptate deja în Statutul deputatului și senatorului: trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai puțin neputându-se datorită încălcării drepturilor prevăzute în deciziile Curții Constituționale. Cu privire la ridicările de imunități, tot noi am propus — și s-a adoptat deja — modificarea statutului în sensul adoptării unei majorități mici, majoritatea celor prezenți, pentru hotărârile în care se ridică imunitatea. Cu privire la legile electorale, sprijinim consensul degajat în Parlament, având și o notă proprie și anume faptul că dorim să se actualizeze listele electorale din țară și din registrul care se va înființa pentru diaspora”, a explicat ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreședinte al UNPR, la finalul consultărilor.

UPDATE Consultările cu PNL s-au încheiat

PNL vrea vot la vedere în Parlament în cazul cererilor procurorilor și primari aleși din două tururi

Prim-vicepreledintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că în ceea ce privește subiectul cererilor trimise în Parlament de ministrul Justiției sau de procurorul general privind urmărirea penală și arestarea preventivă pentru senatori și deputați, PNL susține ca exprimarea votului din plen să se facă prin vot deschis.

„Am reliefat clar poziția constantă a PNL de susținere a solicitărilor înaintate de Justiție, de votarea lor prin vot deschis. Susținem proiectul de lege prin care dorim simplificarea procedurii, reducerea termenelor în Parlament pentru discutarea și votarea acestor cerereri. Susținem ca exprimarea voturilor să se facă prin vot deschis, vot la vedere”, a declarat Orban.

La rândul său, Vasile Blaga a declarat luni, la finalul consultărilor avute de PNL cu președintele Klaus Iohannis, că în cursul acestei săptămâni Senatul poate adopta legea finanțării partidelor și pe cea a alegerilor locale.

”În această săptămână Senatul poate aproba trei legi din acest pachet. Prima este cea a finanțării partidelor și campaniilor. I-am transmis președintelui punctul nostru de vedere. A doua lege care poate fi votată de Senat săptămâna aceasta este cea a alegerilor locale. Am menținut amendamentele noastre referitoare la alegerea primarilor și preșdinților consiliilor județene, adică în două tururi. Dacă va trece varianta primar – in primul tur, o vom accepta”, a declarat Vasile Blaga.

În ce privește votul din diaspora, Vasile Blaga a precizat: ”În ceea ce privește legea privind votul în diaspora, cred că săptămâna viitore poate fi adoptată. Suntem adepții votului alternativ. Oamenii pot vota ca până acum, în secții, dar ca sa fie numărul de secții suficiente dorim ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze aceste alegeri și să aibă datele necesare pentru a putea să organizeze aceste alegeri”.

”Tot din acest pachet de legi, cea a alegerilor generale, cred că și acest proiect de lege poate să ajungă în această sesiunie în fața Senatului și a Camerei Deputaților, nu vedem niciun impediment ca întregul pachet al legilor electorale să tracă în această sesiune”, a mai spus Blaga.

UPDATE Consultările cu PSD s-au încheiat în mai puțin de o oră.

PSD susține alegerea primarilor din primul tur și înscrierea alegătorilor din diaspora pe liste cu șase luni înainte de alegeri

Victor Ponta a declarat după consultări că PSD susține alegerea primarilor din primul tur și a președinților de Consilii Județene indirect, iar în cazul votului din diaspora dorește să fie organizat de Autoritatea Electorala Permanentă, și nu de Guvern, cu înscrierea alegătorilor pe liste cu șase luni înainte de procesul electoral.

„În ceea ce privește legea alegerilor locale, vom vota legea prin care primarii sunt aleși din primul tur. Consiliile Județene se aleg, din Consiliile Județene se aleg președinții. La alegerile parlamentare susținem sistemul proporțional, astfel încât fiecare partid să își asume candidații, evident cu o reducere semnificativă a numărului de parlamentari. Sperăm ca până pe 15 mai legea alegerilor locale să fie transmisă spre promulgare”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, a precizat că PSD este de acord cu adoptarea legii finanțării partidelor politice, în varianta propusă de Iohannis.

”Legea finanţării partidelor politice – observaţiile transmise de preşedintele Klaus Iohannis sunt perfect sustenabile şi vom vota aşa încât observaţiile să fie adoptate astfel încât viitoarea lege să asigure transparenţă, responsabilitate şi un mod echilibrat de finanţare a campaniilor electorale”, a mai spus Ponta după consultări.

Victor Ponta i-ar fi spus de asemenea lui Iohannis că PNL trebuie să decidă dacă mai vrea revizuirea Constituţiei.

„Trebuie luată o decizie politică dacă mai susţin sau nu acest lucru, e important să ştim dacă mai putem face în acest an revizuirea Constituţiei sau dacă este un proiect pe care PNL nu îl mai consideră de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greşeală, pentru că e nevoie de modificări constituţionale”, a declarat premierul, după consultări.

Întrebat ce s-a discutat despre imunitatea parlamentarilor, Victor Ponta s-a limitat să spună că regulamentul privind statutul senatorilor și deputaților a fost modificat și va intra în vigoare. Adică, în continuare la voia parlamentarilor dacă aprobă sau nu cererile procurorilor.

UPDATE Consultările au început cu glumițe ale lui Victor Ponta, care a remarcat că locurile la masa consultărilor s-au schimbat, delegaţiile fiind pe partea dreaptă şi reprezentanţii Palatului Cotroceni, pe partea stângă a mesei. ”Vroiam să ne aşezăm pe partea cealaltă, din obişnuinţă ( pe partea stângă, nr), a spus Ponta.

”Acum cred că ceva trebuie şi schimbat”, a replicat preşedintele Klaus Iohannis.

”Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute este binevenită”, a declarat la rândul lui Ponta.

Consultările au început la ora 10.00 cu PSD, urmate la ora 11.00 de întâlnirea cu PNL, de la ora 12.00 cu UNPR, la ora 15.00 cu PC, la ora 16.00 cu UDMR, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care preşedintele Klaus Iohannis o are cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului.

Prima întâlnire cu partidele la Cotroceni a avut loc în 12 ianuarie, pentru discuţii privind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale. Preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua rundă de consultări preşedinte-partide a avut pe 28 ianuarie și a avut ca tematică priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunităţii parlamentare.

Președintele Klaus Iohannis declara, în urma consultărilor cu partidele politice, că s-a convenit un calendar, care presupunea ca până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare să existe un nou pachet de legi privind alegerile locale şi parlamentare, votul românilor din diaspora, finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, legea partidelor. Deasemenea, partidele au promis atunci să simplifice procedura în cazul solicitărilor procurorilor.

Două luni mai târziu, Iohannis declara, în conferinţa de presă organizată la 100 de zile de la preluarea mandatului, că „cea mai mare nemulţumire” a sa în această perioadă şi „cea mai mare restanţă” „rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiţiei, dar şi faptul că promisiunea de a face mai transparente şi mai simple procedurile care privesc încuviinţarea cererilor Justiţiei nu a fost onorată încă de partide”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.