Iohannis, marș contra guvernului

Pentru prima dată, un președinte în exercițiu a ieșit la proteste față de deciziile unui guvern politic ajuns la putere în urma unor alegeri democratice. „Am venit aici ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și sute de politicieni certați cu legea să se găsească iar cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignați“, a declarat Iohannis. Lupta politică a coborât în stradă, iar șeful statului s-a poziționat clar de partea unei tabere. Preşedintele României a ajuns în Piaţa Universităţii în jurul orei 18.36, unde erau deja strânși mii de oameni care protestau faţă de proiectele de ordonanţă privind Justiţia. Şeful statului, îmbrăcat cu o geacă roşie, s-a plimbat prin mulţime salutând oamenii, care l-au întâmpinat cu aplauze. La un moment dat s-a urcat în mașină, iar oamenii din Piață l-au urmat, declanșând astfel marșul către Guvern. În Piaţa Universităţii s-au strâns, la ora 19.00, peste 15.000 de oameni care au scandat lozinci antiguvernamentale. Ordonanțele de grațiere și de modificare a Codurilor penale l-au determinat pe președinte să ia apărarea sistemului judiciar. Prin ieșirea deschisă la luptă politică, Iohannis a devenit însă vulnerabil față de toți contestatarii săi, care îi cer suspendarea încă de anul trecut. Primele acuzații s-au referit la tentativă de lovitură de stat.

Ultima săptămână a dus polarizarea din societatea românească la cote nemaiîntâlnite de la începutul anilor ’90, când pasiunile politice proaspăt descătușate au dus la ruperea unor prietenii sau chiar la dezbinarea unor familii. Dacă atunci rolurile de vedetă aparțineau comunismului și anticomunismului, acum vedeta scandalului la români o reprezintă grațierea și modificarea Codului penal. Fie că se poartă în spațiul virtual, în mass-media sau prin viu grai, argumentele au dispărut și din tabăra „pro“ și din cea „contra“. Unei minciuni i se răspunde cu o exagerare, isteriei i se contrapune o fățărnicie, replicile deplasate nasc injurii. Schimburile de replici au îngropat de mult nivelul juridic sau politic al dialogului sub ploaia de atacuri la persoană și a unui limbaj de cârciumă tristă de mahala.

Nu câștigă nimeni

Iohannis cere retragerea proiectelor de grațiere și modificare a Codurilor penale, ministrul Justiției spune că nici nu-i trece prin cap să le retragă. Și ăsta e doar vârful celor două tabere. În spatele celor doi se încolonează susținătorii, unii de bună-credință, alții mânați de propriile interese, politice, economice, penale… De aici, acuzațiile de fascism, nazism, comunism, trădare de țară, terorism, pe care incultura sau reaua-voință a interlocutorilor le fac foarte repede.

Internetul, cel mai nou câmp de luptă pentru toate cele, nu putea lipsi din această dispută. Postaci, oameni reali, de bună-credință sau înregimentați, se luptă bit cu bit să-și demoleze oponenții și să atragă adepți. Să-și convingă cu argumente adversarul sau pe indeciși, nu se mai obosește aproape nimeni. PSD neagă că ordonanțele de grațiere și modificare a Codurilor penale i-ar aduce vreun beneficiu și că a vrut să treacă modificările pe șest, iar adversarii săi contracarează abuzurile cu exagerări. „Cine nu e cu noi e împotriva noastră“ a devenit strigătul de luptă al ambelor tabere. Din aceste scandaluri oarbe au de pierdut cel mai mult Justiția, societatea și statul, adică chiar entitățile în numele cărora combatanții celor două tabere își duc lupta lor de bâlci.

Ziua protestelor

Deja organizarea online a protestelor nu mai surprinde pe nimeni, nici în România, nici aiurea, duminică ambele tabere au anunțat manifestații în susținerea idealurilor ce le mână în luptă.

În București, ora 15.00, la Piața Constituției ar fi trebuit să aibă loc un miting de susținere a măsurilor inițiate de ministrul Justiției, Florin Iordache. Cel puțin așa se anunța pe Facebook, pe pagina de eveniment intitulată „GRAŢIERE ȘI AMNISTIE“, organizat de Gabriela Polojan. Conform profilului său, aceasta este o tânără mămică din Ploiești care este destul de zgârcită cu informațiile despre ea. Evenimentul pe care l-a organizat nu pare să se fi bucurat de o mare susținere. Doar 60 de persoane invitate, din care 33 susțineau virtual că vor participa. Nici mesaje de susținere nu prea au curs. „Pentru persoanele dragi nouă care se află în acele locuri oribile, trebuie să ieșim în stradă, aşa cum au ieșit și cei care sunt împotriva acestei legi“ – un mesaj hotărât postat de Brunette Lavy.

Protestatar de meserie

De partea cealaltă, Cotidianul i-a identificat deja pe organizatorii protestelor. Evenimentul de pe Facebook „NU LEGII GRAŢIERII ŞI AMNISTIEI“ este asumat ca fiind organizat de cei de la „Corupția ucide“. Această ultimă pagină a fost fondată de Florin Bădiță. Prin o întreagă listă de pagini interconectate au fost organizate și protestele din celelalte orașe din țară. Cluj, Timișoara, Arad sau Piatra Neamț sunt doar câteva dintre acestea. Protestatar de meserie, Bădiță a organizat cu mai multă experiență evenimentele și a reușit să atragă și mai mulți susținători. Doar la București, din cei 56 de mii de oameni care primiseră invitații, 8,6 mii își anunțaseră virtual participarea la evenimentul de la ora 17.00 din Piața Universității. Conform blogului piticigratis.com, Florin Bădiță este organizator la protestele anti sau pro orice, iar „printre alte evenimente de mare amploare organizate de el e și ziua fără pantaloni la metrou“.

Rețeta mobilizării la proteste pe Facebook

Văzând masiva mobilizare la manifestațiile de protest ale acestor zile, Laurian Constantin, content analist Facebook, ne-a trimis următoarea opinie.

Este interesant cum se face mobilizarea la proteste prin Facebook, din câte puncte pornește mobilizarea, cine redactează și cum este lansat primul mesaj, cum e diseminată informația, cum e supravegheată și cum se face mobilizarea oamenilor, cum sunt aleși potențialii oameni din grupul-țintă, cum sunt oamenii determinați să se transforme din likeri în participanți reali, care sunt principale modalități și platforme de mobilizare.

De regulă, mobilizarea are succes în măsura în care cauza (motivul) a atins un anumit grad de conștientizare, iar la nivelul societății s-a strâns îndeajuns de multă energie generată de revoltă.

Rolul Facebook s-a schimbat de la un protest la altul. Dacă în 2012 FB nu a avut un rol determinant în mobilizarea oamenilor, în 2013, 2014 și 2015 a fost principalul instrument de informare și mobilizare.
Nu este o regulă în privința punctului de pornire. De exemplu, protestele față de proiectul minier de la Roșia Montană au fost pornite din București, deși anunțul a fost făcut de cineva din alt oraș. Mai apoi s-a creat pagina de FB „Uniți Salvăm“, care a creat apelurile de mobilizare. Ad-hoc s-a creat o echipă organizată orizontal, care a administrat informațiile și a realizat conținutul. În mod natural, au apărut pagini locale „Uniți Salvăm“ în țară și în afara ei.

Până în 2013 principalul loc de întâlnire a fost Piața Universității. După câteva zile de proteste faţă de legea pentru proiectul minier de la Roșia Montană, punctele de pornire ale marșurilor au fost schimbate spre periferie, pentru a crește mobilizarea oamenilor și conștientizarea cauzei.

Nu există targetări, pentru că cei care urmăresc cauzele se implică voluntar.

De asemenea, în niciun protest nu s-a plătit vreo campanie. Scopul este ca informația să ajungă la cât mai mulți oameni, organic, prin distribuirea informației. Aceeași pagină „Uniți Salvăm“ a ajuns organic în două luni la 50.000 de likes.

În cazul multor proteste, intenția de a participa nu coincide cu participarea efectivă. De aceea, pe un eveniment publicat, cifrele nu coincid cu numărul oamenilor din stradă. De regulă, doar 10-20% din cei care confirmă eventul participă efectiv.

Au fost și cazuri când prezența a depășit confirmarea pentru evenimentele create.

Prezența masivă în stradă (35.000 în vârful protestelor) a fost influențată de:

1. Comunicarea constantă atât pe pagina principală, cât și pe paginile-gazdă ale evenimentelor;
2. Conținutul generat – text și grafică relevante;
3. Dezvoltarea unei culturi de protest, antisistem;
4. Implicarea tuturor participanților în activități (de exemplu, lanțul uman în jurul Parlamentului, „frunza Roșia Montană“ în fața Guvernului);
5. Totodată, FB a ajutat la crearea grupurilor de voluntari care promovau cauza pe teren.

Amnistia și grațierea, pro…

Susținătorii ordonanței de grațiere consideră că promovarea acesteia va duce la descongestionarea penitenciarelor supraaglomerate și că nimeni nu poate interzice dispunerea unei asemenea măsuri.

Instituții de clemență

„Mi se pare foarte important subiectul care este mult mai puțin discutat, ca să nu spun că este acoperit de o tăcere suspectă, după părerea mea. (…) Eu am trecut prin așa ceva în 2002, când mi-am asumat să facem o grațiere și am făcut-o. (…) Atunci – și spre surprinderea mea de acum –, nici Parchetul General, nici instanțele judecătorești n-au venit să spună că un act de clemență aduce atingere activității justiției și activității magistraților și decredibilizează justiția“, a spus fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu la un post de televiziune.

Politica penală este făcută de Guvern

„La acest act normativ o să răspund cum a răspuns Monica Macovei, când a venit şi a schimbat modul de numire a procurorilor. A spus că ţine de politica penală și politica penală o face Guvernul, Guvernul sunt eu şi eu hotărăsc. Actul de clemenţă ţine de politica penală, graţierea colectivă, nu mă refer la cea individuală. Trebuia consultat preşedintele, am auzit. În principiu, da, dar un preşedinte care a respins orice idee de graţiere, nu numai colectivă, s-a exprimat clar că nu vrea să audă de aşa ceva pentru mamele care furaseră mâncare pentru copiii lor. Parchetul e foarte supărat că nu este consultat. Dar la ce să ne aşteptăm din partea Parchetului? Procurorii care fac rechizitorii, magistrații care îi trimit acolo unde ei nu au intrat niciodată din curiozitate să vadă cum trăiesc oamenii aceștia şi când ajung acolo unii dintre ei descoperă iadul din penitenciare… Ei să spună «da» unui act de clemenţă? Nu. Asta este politica penală pe care guvernul o face într-o optică de represivitate, socotind că pedeapsa rezolvă totul sau într-o optică umanistă, modernă“, a mai spus Stănoiu.

„Nu voi retrage aceste proiecte“

Guvernul nici nu vrea să audă de retragerea proiectelor de ordonanțe de urgență care au scos lumea în stradă în ultima săptămână. Ministrul Justiției îi transmite președintelui Klaus Iohannis că nu va retrage aceste proiecte care ar fi foarte necesare și deci după o dezbatere publică și o eventuală corectare a lor se va merge pe adoptarea acestora în cadrul Guvernului. Ministrul Justiției, Florin Iordache, susține că președintele Iohannis trunchiază, iar el a spus ferm că nu va retrage acest proiect de ordonanță de urgență. „Mesajul lui Klaus Iohannis este clar pentru mine, trebuie să avem o dezbatere transparentă. Nu putem rămâne impasibili la situația din penitenciare“, a declarat Florin Iordache. „Eu, ca ministru al Justiției, în niciun caz nu voi retrage aceste proiecte. La Ministerul Justiției sunt multe puncte de vedere de completare a proiectului care vizează grațierea. Nu putem să stăm cu niște proiecte în sertare și să așteptăm proiecte-minune“, a adăugat acesta. Guvernul va da un răspuns la solicitarea preşedintelui Iohannis privind retragerea proiectelor referitoare la graţierea şi modificarea Codurilor penale la întoarcerea premierului Sorin Grindeanu în ţară, a spus zilele trecute Iordache.

… și contra

Proiectul de lege privitor la grațiere a scos în stradă mii de protestatari din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara și Iaşi, care se opun acestor modificări legislative. Lor li se adaugă diverse organizații, precum și personalități care se exprimă împotriva adoptării acestei legi înainte ca ea să fi fost pusă în dezbatere publică.

Magistrații se opun grațierii

UNJR solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nicio ordonanţă de urgenţă care să vizeze activitatea judecătorilor, fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică şi fără să fi fost avizată de Consiliul Superior al Magistraturii. „UNJR atrage atenţia Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă ce priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti ar constitui un derapaj constituţional extrem de grav. O asemenea practică ar ignora cu desăvârşire CSM, adică instituţia abilitată să analizeze, în condiţiile avizului consultativ, atât conţinutul actului normativ, cât şi consecinţele adoptării sale.“

Tinerii nu vor grațiere

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Consiliul Tineretului din România şi Consiliul Naţional al Elevilor cer retragerea actualelor proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului referitoare la graţiere şi modificarea Codurilor penale. „Reprezentanţii tinerilor consideră că adoptarea acestor propuneri în afara Parlamentului României, fără o dezbatere publică reală şi într-un mod care face imposibilă sau irelevantă pentru anumite categorii de persoane chiar şi o eventuală decizie ulterioară de neconstituţionalitate, creează suspiciunea că, pe lângă scopul declarat, actele urmăresc şi diverse interese private şi ar putea cuprinde inclusiv prevederi neconstituţionale“, au transmis cele trei organizaţii. De asemenea, tinerii spun că sunt îngrijoraţi şi de perspectiva graţierii unor condamnaţi pentru infracţiuni care presupun violenţă şi infracţiuni sexuale, chiar dacă persoanele vizate au peste 60 de ani.

Sibiu: „Să le tăiem trompele“

Primăria Municipiului Sibiu a autorizat proteste faţă de proiectul legii graţierii. Gabriela Ilișan, organizatoarea, a declarat că manifestaţia va avea loc între 19 ianuarie şi 1 februarie, între orele 18.00 şi 20.00, în Piaţa Mare din oraş. Majoritatea manifestanților din Sibiu sunt membri USR sau PNL. La primul protest de la Sibiu, participanții nu au scandat lozinci, însă au afişat un singur banner cu doi elefanţi simbolizând graţierea şi amnistia şi îndemnul „Să le tăiem trompele!“.

Traian Berbeceanu: „Nu-mi răpiți acest drept…“

Un caz particular este cel al fostului șef al BCCO Alba Traian Berbeceanu. El a adresat ministrului Justiției o scrisoare deschisă, prin care solicită să nu promoveze o lege a grațierii: „Aș vrea să ajung ziua când, în dosarul în care am fost inculpat nevinovat, un complet de judecători ai Înaltei Curți va pronunța o hotărâre definitivă! Aș vrea ca în acest fel să îmi fie apărate reputația și onoarea, să îmi fie redată demnitatea! Aș vrea să lăsați Înalta Curte să poată să facă asta! Eu nu vreau grațiere și nici amnistie, domnule ministru!“.

Vocea străzii

„Protestez pentru că se încalcă legea, pentru că amnistia și grațierea se dau doar prin decret de președinte când este vorba despre un individ și colectiv de către Parlament. Nu prin ordonanță de urgență. La două săptămâni după ce Guvernul s-a așezat pe scaun, deja începe cu încălcarea Constituției. Sunt niște măsuri care ne fac să ieșim în stradă și să protestăm față de aceste abuzuri pe care încearcă să le facă și mascat. Noroc cu președintele Iohannis, care a reușit să ajungă acolo și să amâne“, ne-a declarat unul dintre protestatari.
„Hoții vor să fie liberi. Pentru asta am ieșit în stradă“, a afirmat un altul.

Despre cum a fost la protest puteți citi aici: http://www.cotidianul.ro/iohannis-agita-pe-strada-razboiul-politic-cu-psd-294961/

Protestul anti-grațiere în imagini: http://www.cotidianul.ro/protestul-anti-gratiere-in-imagini-294973/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.