Iohannis: Nu ne dorim o Uniune cu două viteze

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o declaraţie presă la Palatul Cotroceni, înaintea plecării sale la Bruxelles, la Consiliul European.

„Poziţia noastră e bine-cunoscută, a spus preşedintele, care a precizat că „am avut această poziţie încă de la început, am reiterat-o de fiecare dată”.

Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, că „noi credem într-o UE puternică, unită, solidară”, fiind totodată de părere că nu „e bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau UE cu două viteze sau Uniunea cercurilor concentrice”.

Alte declaraţii

„Mâine voi participa la Bruxelles la Consiliul European. Principalele subiecte: ocuparea forţei de muncă, competitivitate, migraţie, relaţii externe cu accent pe situaţia din Balcanii de Vest. Mâine va avea loc o sesiune în format 27, unde vom discuta informal despre viitorul UE, în perspectiva summitului de la Roma din 25 martie.

Tema este una fundamentală, de ea se leagă viitorul UE. A generat un interes firesc în opinia publică. Tema se referă şi la viitorul României. Suntem chiar la începutul fazei de dezbatere, plecând de la cele cinci scenarii propuse de Juncker. Nu suntem în faza de decizie şi nici nu putem să fim siguri că vom alege unul dintre aceste cinci scenarii.

E felul în care preşedintele Comisiei a văzut variantele, dar e posibil ca pe parcursul discuţiilor să apare un alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai fezabil. – Primele concluzii ale dezbaterilor care vor începe formal la Roma pe 25 martie vor fi agreate probabil în Consiliul European din decembrie 2017. Cu acel prilej se vor stabili acţiunile ulterioare care se vor derula până în semestrul 1 din 2019, când se doreşte finalizarea acestui proces, înainte de alegerile pentru Parlamentul European

-Poziţia noastră e bine-cunoscută: am avut această poziţie încă de la început, am reiterat-o de fiecare dată. Noi credem într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie s-o realizăm împreună, toţi cei 27. Din acest considerent, nu am fost de părere că e bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau UE cu două viteze sau Uniunea cercurilor concentrice. Nu. Noi dorim o UE unită şi puternică. – Acest lucru a fost şi va fi în continuare prezentat că poziţia României şi de mine, dar şi de toţi ceilalţi participanţi la dezbatere în procesul diplomatic.

Consolidarea UE poate avea loc doar dacă coeziunea între state e întărită, nu slăbită. E foarte adevărat că şi acum putem constată că nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză. Faptul că avem o UE cu mai multe viteze e o constatare facilă, dar asta nu înseamnă că vrem să se întâmplă aşa şi în viitor. Nu trebuie să facem confuzia între constatare şi obiectivul spre care tindem, un obiectiv pe termen lung. Trebuie să construim conceptul nostru astfel încât să tindem spre o UE puternică.

S-a vehiculat deja că ţările care pot mai mult să facă mai mult şi acum avem dosare pe care se lucrează în acest fel, zona euro şi zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toată lumea şi aşa e bine, iar cei care nu au ajuns încă acolo trebuie să lucreze mai bine că să ajungă acolo-

-E important să nu închidem variante la care pot ajunge toţi. E esenţial să nu deschidem proiecte exclusiviste, accesibile doar unor membri. Asta ar însemna Europa cu două viteze şi acest lucru în nici un caz nu ni-l dorim. Constatăm că acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie să reprezinte excepţii, faze de tranziţie, nu regulă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.