Iohannis: Nu trebuie să intre nimeni în panică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după ce Senatul SUA a decis să nu suplimenteze bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu, că programul funcţionează şi se dezvoltă conform planului, iar facilităţi suplimentare trebuie studiate mai bine.

„Această chestiune a fost prost înţeleasă de către unii care sunt preocupaţi de securitatea României. Faptul că lumea este preocupată este excelent şi vreau să clarific aici ceva, programul de la Deveselu merge înainte aşa cum a fost planificat. Deci, esenţa programului este planificată, este finanţată şi merge înainte”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, intervenind după ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost întrebat cum vede NATO recenta decizie a Senatului SUA de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu, aflat sub comanda NATO.

Klaus Iohannis a afirmat că sistemele care nu fac parte din nucleu de apărare pot ridica noi temeri dacă nu sunt bine pregătite şi comunicate.

„Au fost membri din diferite forţe armate care au vrut să se discute dacă este nevoie de o apărare suplimentară a facilităţii. Deci, nu nucleul facilităţii, ci apărarea suplimentară a facilităţii ca atare. Ori această chestiune trebuie mai bine studiată pentru că astfel de sisteme care nu fac parte din nucleul unităţii de apărare, pot dacă nu sunt bine pregătite şi dacă nu sunt bine comunicate pot ridica noi temeri, ori aşa ceva nu se poate studia în câteva luni se zile. Şi ceea ce nu se doreşte şi despre asta a fost decizia luată recent în SUA este să se facă la mare viteză acum ceva înainte să se studieze”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a precizat că „programul Deveselu funcţionează, se dezvoltă conform planului”.

„Concluzia este că programul Deveselu funcţionează, se dezvoltă conform planului, facilităţi suplimentare destinate apărării suplimentare şi încă neprevăzute a facilităţii de la Deveselul trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate. (…) nu trebuie să intre nimeni în panică, situaţia la Deveselu este excelentă”, a conchis Iohannis.

Ambasada SUA a precizat, sâmbătă, că Sistemul Aegis Ashore România este complet operațional și în întregime finanțat.

“El reprezintă o contribuție foarte importantă a Statelor Unite ale Americii și a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense). Legislația avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacități suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite își mențin angajamentul de a asigura apărarea României și a tuturor aliaților NATO”, a precizat Ambasada SUA la Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.