Iohannis, promisiune către Armată

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că, în cazul în care va fi ales președinte al României, va susține creșterea bugetului Apărării, spunând că scopul clasei politice trebuie să fie acela de a asigura acestui domeniu o finanțare de 2% din PIB în fiecare an.

„Ca președinte al României, voi fi garantul continuării marilor direcții de politică externă și de securitate a țării, care au reprezentat o veritabilă sursă de occidentalizare a României în ultimii 20 de ani. Aceasta înseamnă aprofundarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite, creșterea rolului, a greutății României în NATO și UE, eforturi consistente de a întări, pe zona noastră, instituțiile cu semnificație în securitatea națională. Dacă voi fi ales președinte al României, voi susține creșterea bugetului Apărării. Consider că ținta întregii clase politice trebuie să fie asigurarea constantă a unei finanțări anuale de 2% din PIB”, a afirmat Iohannis.

El a susținut că Armata are multe nevoi, ca urmare a subfinanțării din ultimii ani, și că, în contextul regional dificil, trebuie realizat un efort, asumat de întreaga clasă politică, pentru a îmbunătăți înzestrarea militarilor și calitatea vieții acestora.

„Majorarea bugetului pentru Apărare va reprezenta și o oportunitate de parteneriat tehnologic între firmele românești din industria de apărare și companiile europene și americane, va însemna noi locuri de muncă și va contribui și la întărirea dimensiunii economice, nu doar la cea militară, a Parteneriatului strategic dintre România și SUA”, a susținut Iohannis.

El a subliniat că România, în prezent, este într-o situație optimă în ceea ce privește politica de alianțe care asigură independența și integritatea teritorială a României.

Liderul PNL a spus că Parteneriatul strategic cu SUA, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene, reprezintă pentru România elementul fundamental al politicii externe și de securitate a țării noastre.

Iohannis a arătat că, în contextul crizei din Ucraina, Estul Europei și România au nevoie ca solidaritatea trans-atlantică să se manifeste cât mai evident.

„Trebuie să arătăm împreună că spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, că nimeni nu poate reînvia politica sferelor de influență sau redesena granițele”, a spus liderul PNL.

Liderul PNL a mai menționat că susținerea proiectului antirachetă al NATO va rămâne o prioritate pentru România, susținând că țara noastră trebuie să asigure mijloacele necesare pentru îndeplinirea obligațiilor la nivelul Alianței.

„Nu voi accepta, ca președinte, să continuăm să facem așa-zise economii la buget refuzând sau amânând ocuparea unor posturi care asigură reprezentarea țării în structurile NATO”, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.