Iohannis reintră în joc, Ponta se teme de ceva

Cea de a doua confruntare televizată Ponta-Iohannis a lăsat din nou o senzaţie de neterminare, chiar dacă finalul a fost unul în forţă, în special din partea lui Klaus Iohannis. Vorbim de aşa-zisa impresie artistică, singura care contează la astfel de evenimente. S-a văzut cu ochiul liber că liderul liberal a fost mult mai bun decât la dezbaterea de la Realitatea TV, de nerecunoscut chiar.

De data aceasta, Klaus Iohannis a venit mult mai pregătit, semn că staff-ul lui a lucrat din greu în orele dintre cele două apariţii televizate. A avut la el fotografii, câteva documente şi un set de gesturi, replici, idei fixe, repetate şi alte trucuri care dau bine într-o astfel de confruntare şi s-a ţinut de planul stabilit înainte. Nu s-a enervat, deşi adversarul său a încercat din răsputeri să-l scoată din pepeni (strategie menită să „lucreze” la imaginea lui e om calm, aşezat), a zâmbit de câteva ori, larg, lăsând să se vadă dantura perfectă, dar a scrântit-o la capitolul eleganţă atunci când a refuzat să-i acorde lui Ponta răgaz să răspundă; n-a reparat situaţia nici atunci când a acceptat să-i „ofere”, totuşi, … 20 de secunde. În fine, chiar şi atunci când a tăcut, a făcut-o cu aceeaşi expresie pe chip, una îndărătul căreia e greu să te dumireşti ce transmite, ignoranţă sau ignorare.

Una peste alta, Klaus Iohannis a lăsat încă o dată impresia că nu spontaneitatea e calitatea lui cea mai de preţ, dar a arătat că are, cum se spune, potenţial. Are prestanţă şi, modelat bine, poate fi Acela. Sau măcar un preşedinte decent.

Aflat pe drum, dar încă departe de a determina o intenţie clară de vot în rândul nehotărâţilor (vorbim de numere mari), Klaus Iohannis trebuie să ţină minte că, în cazul în care va câştiga alegerile, acest lucru se va întâmpla din două motive: o atitudine clar anti-PSD a românilor, respectiv o echipă care a trudit enorm pentru el – e vorba în special de cei care au dus campania, până la ultima secţie de votare. Ar trebui să nu uite asta.

Cât despre Victor Ponta, el a fost şi la dezbaterea de la televiziunea B1Tv exact ca PSD-ul: egal cu el însuşi. Nu are potenţial de creştere naturală, dar e caracterizat de un tupeu dur. Pardon, nucleu dur. Victor Ponta a reacţionat din nou cu promptitudine, a atacat, a avut câteva săgeţi cu care a tot tras (chiar dacă Iohannis arareori a privit înspre el). În studioul Mădălinei Puşcalău, o moderatoare neaşteptat de bună, Victor Ponta a fost mai relaxat decât alături de Rareş Bogdan, deşi a părut că şi în această seară se teme de ceva anume. Poate că e vorba de informaţiile privind sentimentul anti-PSD în creştere, poate altceva, care nu s-a întâmplat încă.

Victor Ponta are darul rar al oamenilor care pot spune fără să clipească orice. Dacă nu eşti atent, mai că-ţi vine să crezi că Teorema lui Pitaroga a fost stabilită la ultima şedinţă de guvern pe care a prezidat-o. Acest lucru, care ar putea să-i indigneze pe unii alegători care ştiu ce-i cu triunghiurile dreptunghice, i-ar putea în schimb fermeca pe alţii, care nu îşi pierd vremea cu detalii. Şi care sunt ceva mai mulţi.

Victor Ponta păstrează prima şansă şi după cea de a doua dezbatere, în urma căreia a ieşit totuşi pe locul al doilea, dar diferenţa dintre cei doi aproape preşedinţi ai României s-a subţiat mult. Dezbaterile TV dintre candidaţi au rolul lor. Un rol care poate deveni determinant. N-a fost cazul în primele două confruntări, încă aşteptăm Dezbaterea, care ar putea să nu mai aibă loc decât la urne. Oricum, se joacă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.