Iohannis: România spune NU cotelor obligatorii de refugiați

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că în România vor veni 1.785 de refugiați, „mai mult, nu”, precizând că a optat în Consiliul European pentru cote voluntare, și nu cote obligatorii.

”Cred că este bine să relatez puțin discuțiile din Consiliul European. Au avut loc mai multe discuții succesive în Consiliu. Prima în luna martie, un fel de discuție de explorare. CE a vrut să vadă care este opinia fiecărui stat membru”, a declarat președintele în timpul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni.

”Atunci am prezentat opinia României: e nevoie de solidaritate, dar e mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câți refugiați poate să primească – eu am optat pentru cote voluntare.

În luna aprilie s-a reluat discuția la solicitarea Italiei, mai aprinsă de data aceasta. Am optat din nou pentru cote voluntare.

În iunie s-a discutat de cote obligatorii, eu nu am fost de acord. Și alte state membre au fost împotriva. S-a ajuns la concluzia că ele nu pot fi acceptate în acel moment.

S-a ajuns la următorul acord: fiecare stat să stabilească și să comunice câți refugiați poate să primească. România a anunțat că poate să primeasca 1.785 de refugiați.

Între timp, lucrurile s-au complicat.

În România nu există niciun fel de presiune a unui val migraționist. Nu avem un aflux de refugiați. Nu se constată o creștere a numărului în România, sunt fluctuații foarte mici.

Fenomenul este important pentru noi pentru că suntem în Uniunea Europeană. Putem să tratăm chestiunea în solidaritate cu țările unde există un număr mare de refugiați.

Nu este cazul să reacționăm isteric, la fel cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă.

Trebuie să fim solidari cu statele UE, însă în continuare cred că trebuie păstrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o soluție.

Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie. Acest punct de vedere îl voi prezenta și în Consiliul European la mijlocul lunii octombrie. Voi ține cont de datele prezentate de Guvern, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptățiți să menținem cotele voluntare.

Uniunea Europeană nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele apărute sunt speculații jurnalistice.

În România vor veni 1.785 de refugiați, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu.

Nu este vorba numai de cazare, ci și de integrarea în societate. Și aici complicația e mult mai mare. Nu ar fi greu să transformăm o veche cazarmă în centru de primire. România nu are capacitatea să îi integreze pe acești refugiați în societate. Atât putem face acum.

România nu este membră Schengen și atunci nimeni nu poate să intre în țară pentru că așa dorește. La noi nu se va întâmpla ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în țară. Așa ceva pot să exclud.

De data asta, faptul că România nu este membră Schengen a fost un avantaj. Nimeni nu a putut să intre în România printr-o frontieră nesupravegheată.

Voi include în ședința CSAT o analiză a dosarului Schengen privind România”, a afirmat Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.