Iohannis: Rusia are o problemă de comportament pe scena globală

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a apreciat, marți, într-un comunicat de presă, că ”responsabilitatea asigurării condițiilor pentru desfășurarea unei anchete credibile în cazul accidentului aviatic aparține Federației Ruse ”.

Liderul liberalilor români explică faptul că a urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor după catastrofa aviatică din Ucraina și reacțiile politice din capitalele europene și SUA. În opinia sa, ”drama prin care trec familiile victimelor, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie o astfel de tragedie”.

”Nimic, niciun scop politic, nicio circumstanță de fapt și nicio o eroare umană nu justifică ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus el.

Iohannis a insista asupra acestei teme: ”Am remarcat pozițiile coordonate ale partenerilor europeni și transatlantici în privința instituirii de noi sancțiuni în cazul în care Federația Rusă continuă să limiteze eforturile investigatorilor. Cred că responsabilitatea asigurării condițiilor pentru desfășurarea unei anchete credibile aparține Federației Ruse. Tot acesteia îi aparține și responsabilitatea identificării unei soluții la problema de fond ucraineană. Ambele aspecte denotă o problemă de comportament al Rusiei pe scena globală și ambele merită egală considerație și soluționare.”

Președintele PNL a menționat că a ”constat și lipsa unei poziții clare la nivelul Uniunii Europene pe tema tragediei din Ucraina. Problema este într-adevăr mult mai complexă, iar UE nu este în campanie electorală pentru a-și permite să arunce cuvinte. Cu toate acestea, trebuie să existe și o linie roșie, dincolo de care nu putem accepta compromisuri. O discuție va fi necesară la Bruxelles cu privire la rolul Uniunii, în ce măsură poate UE să asigure siguranța cetățenilor săi. Sau Uniunea este în realitate doar un instrument economic? O doză de realism este necesară în acest moment.”

Preocupat de situaţia din Orientul Mijlociu

Iohannis se declară preocupat, în egală măsură, ”de conflictul palestiniano-israelian și evoluția militară din Gaza”. În accepțiunea sa, ”nu ste suficientă deplasarea în zonă a Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, și a Secretarului de Stat american John Kerry, dacă părțile nu vor să ajungă la o înțelegere cu privire la fondul problemelor.”

”Ceea ce mă îngrijorează însă și mai tare este posibilul import al conflictului în Europa. Demonstrațiile de sprijin, riscul polarizării între susținătorii celor două tabere, respectiv al radicalizării acestora, este un risc real. Tendințele de radicalizare islamistă, deja accentuate de conflictul sirian, curentul anti-semit, sunt la fel de periculoase ca și intoleranța față de musulmani. Vorbim de tendințe îngrijorătoare, recunoscute ca atare în unele capitale europene. Chiar dacă această discuție nu a ajuns deocamdată la noi, nu ne scutește nimeni de aceste riscuri, iar România trebuie să fie pregătită pentru a face față unor astfel de situații”, a mai spus președintele PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.