Iohannis: „S-a abordat după principiul „lasă că merge și așa”

Președintele Klaus Iohannis a mers sâmbătă la spitalul Floreasca în jurul orei 11,00, unde se află o parte dintre răniții de la clubul Colectiv. Am indicii că nu s-au respectat reglementările legale, a spus președintele, care s-a declarat revoltat de ceea ce s-a întâmplat.

„Sunt îndurerat, cutremurat, dar și revoltat că o astfel de tragedie de proporții s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureștiului. Atâția oameni tineri nevinovați care pur și simplu s-au dus să se distreze au murit. Foarte mulți sunt răniți”, a declarat Iohannis.

„Este o mare, mare tragedie și cred că este foarte important să tragem deja primele învățăminte de aici. Eu cred că această tragedie se datorează și faptului că s-a abordat după principiul „lasă că merge și așa”. Am deja indicii că nu au fost respectate reglementări legale, am indicii că ignorarea normelor și a legii a dus la această tragedie”, a mai spus președintele, înainte de a merge să viziteze victimele internate la Spitalul Floreasca.

Șeful statului a precizat că a fost în legătură toată noaptea cu autoritățile și, de dimineață, cu Procuratura Generală.

„I-am rugat pe toți să vină cât se poate de repede cu concluzii care ne ajută să explicăm oamenilor ce s-a întâmplat și ce trebuie să facem ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a afirmat Iohannis.

„Majoritatea sunt inconștienți”

La plecare, Klaus Iohannis a declarat că a vizitat toţi pacienţii de la Spitalul Floreasca internaţi în urma incendiului, majoritatea fiind inconştienţi.

„Am vizitat toți pacienții de aici din spital care au fost internați cu arsuri de la tragedia de aseară. Majoritatea sunt inconștienți, sunt grav răniți după spusele medicilor. O singură persoană a fost conștientă și am putut să vorbesc un pic cu ea”, a spus Iohannis, la ieşirea din Spitalul Floreasca.

Preşedintele a menţionat, totodată, că a vorbit cu mama unui pacient care este inconștient.

„Toată lumea este profund îndurerată, lumea este revoltată că s-a putut întâmpla aşa ceva şi în continuare sper să reuşim să avem rezultatele anchetelor foarte repede şi, dacă se impune, să schimbăm anumite norme, să o putem face repede, să nu se mai întâmple niciodată o astfel de tragedie”, a subliniat Iohannis.

Președintele a mai declarat sâmbătă că i-a invitat sâmbătă la Palatul Cotroceni pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea, și pe secretarul de stat în MAI Raed Arafat, pentru a-i prezenta primele concluzii ale incendiului de la clubul Colectiv din Capitală.

„Pentru ora 12,00 l-am invitat pe domnul ministru Oprea și pe domnul secretar de stat Arafat ca să-mi prezinte primele concluzii și să-mi spună, într-o discuție directă, ce s-a întâmplat după părerea lor, după care voi merge probabil la locul tragediei”, a spus Iohannis, după ce i-a vizitat pe răniții internați la Spitalul Floreasca.

După vizita la spital, Iohannis a mers la locul tragediei (Detalii AICI).

Președintele a transmis vineri seara un mesaj imediat după tragedie.

„Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”, afirma președintele în mesajul său.

Ultimul bilanţ al incendiului devastator de vineri seară arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate în acest moment la spitalele din Capitală.

Un număr de 14 din cei 16 răniți care se află la Spitalul de Urgență Floreasca sunt în stare gravă, a declarat sâmbătă pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al instituției medicale, Bogdan Oprița.

„Este vorba de 16 persoane, dintre acestea 14 sunt în stare foarte gravă în secția de terapie intensivă. Au fost operați până dimineață opt — ieșiseră din sălile de operație și urmau să intre ceilalți. S-a intrat în patru săli de operație cu mai multe echipe de chirurgi plasticieni. Au venit medici de acasă. Urmau să fie toți băgați în sală. Probabil că în acest moment sunt în sală introduși și următorii pentru că tuturor trebuie să le fie făcută toaleta chirurgicală a plăgilor”, a detaliat medicul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.