Iohannis schimbă rolul

Preşedintele iese din banalitatea navetei la Sibiu şi urcă în ring. Este îngrozit de ipoteza că Liviu Dragnea scapă de condamnarea cu suspendare. Asta înseamnă că scapă şi de condamnarea cu executare care îl paşte din următorul dosar. Dacă îl scapă pe Dragnea pe portiţa amnistiei, scapă PSD-ul din clenci. Şi e pierdut. PSD-ul îl poate suspenda. Îi poate închide uşa la serviciile secrete. Cel puţin la SRI şi SPP. Apoi poate castra DNA. Asta îl îngrozeşte şi îl scoate din amorţeala sa de provincial captivat cît de bătălia politică şi nu ştiu cît de mersul acasă, la nevastă.

Decizia lui Klaus Iohannis de a se arunca în vîltoarea unei confruntări s-ar putea să-i folosească. În egală măsură, s-ar putea să-i fie fatală. A folosit mai multe mijloace şi atribuţii ale funcţiei pentru a se pune de partea tinerilor protestatari. După toate informaţiile pe care le deţinem la această oră, protestele sunt opera unei diversiuni. Serviciile secrete prin ONG-uri şi băieţi stimulaţi au amplificat semnalul, exact cum au făcut-o săptămîna trecută sau la alegerile prezidenţiale din 2014. Pe un asemenea val s-au raliat protestului şi organizaţiile profesionale ale magistraţilor. Şi Berbeceanu, care se face că n-a înţeles despre ce este vorba. Şi Realitatea TV, plus Ziare.com şi HotNews. Pe toţi îi sperie adoptarea ordonanţelor. În acelaşi timp, primim la redacţie o scrisoare a unui fost consilier al Ambasadei SUA la Bucureşti. O publicăm integral în ziarul tipărit de luni dimineaţa. Kiki Skagen Munshi susţine că amnistia trebuie adoptată imediat şi că ”DNA este sortit eşecului”.

Cine să mai înţeleagă această nebunie în care preşedintele Iohannis este agentul de amplificare al protestelor. Din punctul de vedere al Constituţiei patinează rău. Nu prea este constituţional. E mai degrabă personal. Din punctul de vedere al bunului-simţ, mai că ar trece. Din punctul de vedere al adoptării unor ordonanţe de urgenţă, Iohannis încinge proteste.

Din punctul de vedere al unui marş fără aprobare de la Primăria Capitalei, avem de-a face cu un protest ilegal. Ce-ar fi fost ca jandarmii să-l oprească sau să-l fugărească pe preşedinte? Din punctul de vedere al unor observatori, avem de-a face cu o lovitură de stat. Preşedintele vrea să răstoarne Guvernul ca să scape de un adversar incomod.

Din punctul meu de vedere, toate fac parte dintr-o aiureală. Pur şi simplu nu pot împărtăşi comportamentul părţilor. Mai ales al preşedintelui. Şi nici măsurile diferite pentru Cioloş şi pentru Grindeanu.

Oricum am întoarce-o, România are de pierdut! Preşedintele nu înţelege şi nici nu-i pasă. ”Altfel de politică” înseamnă de azi protest cu preşedintele împotriva Guvernului şi a Parlamentului. Sunt bune numai legile care îi convin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.