Iohannis și-a amintit de „libertăți și drepturi”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia unui eveniment organizat de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană privind aniversarea a 500 de ani de la reforma inițiată de Martin Luther, în care afirmă că, în prezent, libertățile și drepturile universale ale omului, toleranța și respectul diversității sociale „au ajuns să fie considerate de unii drept o desuetă corectitudine politică”.

Conform unui comunicat al Cotroceniului, președintele a transmis sâmbătă un mesaj participanților la masa rotundă pe tema „Reforma astăzi — reforme astăzi”, organizată la Sibiu de Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la reforma inițiată de Martin Luther. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidențial — Departamentul Cultură, Culte și Centenar.

Textul mesajului prezentat de Administrația Prezidențială:

„La împlinirea a 500 de ani de la inițierea Reformei de către Martin Luther, adresez calde felicitări conducerii și enoriașilor Bisericii Evanghelice C.A., organizatoarea acestei manifestări. Biserica Evanghelică C.A. a fost din momentul Reformei, timp de secole, instituția identitară a sașilor. Astăzi ea reprezintă o punte de spiritualitate între enoriașii rămași în România și cei care au emigrat, rămânând însă puternic atașați de locurile natale și valorile credinței lor.
Toate cultele din România ce se revendică din Reformă merită o sinceră apreciere pentru felul în care își îndeplinesc misiunea și transmit un salut călduros reprezentanților și credincioșilor lor.
Jubileul Reformei își găsește în România un loc și un cadru evocator potrivit. Transilvania și Sibiul pot arăta cum, în căutarea lui Dumnezeu, a fericirii și mântuirii, oamenii pot urma, pașnic, căi diferite. La Muzeul Brukenthal din Sibiu se găsește originalul Edictului de la Turda. Într-o Europă a sângelui vărsat în numele credinței, chiar dacă ignora ortodoxia românilor din Transilvania, Edictul consacra pentru prima dată principiul toleranței religioase, lansând o nouă perspectivă, umanistă, asupra rolului religiei în societate.
Din păcate, astăzi, libertățile și drepturile universale ale omului, toleranța și respectul diversității sociale au ajuns să fie considerate de unii drept o desuetă corectitudine politică, drept o cauză a dezangajării dintre clasa politică și cetățeni. Edictul de la Turda, ca și istoria și personalitățile Bisericii Evanghelice C.A. demonstrează că dimpotrivă, pentru a-și împlini misiunea și destinul, elitele politice, culturale ori religioase trebuie să se poziționeze în fruntea comunității și, dacă este cazul, chiar înaintea vremurilor. Elitele au rolul de a inspira popoarele, de a lucra pentru fructificarea socială a libertății și demnității persoanei, pentru o societate marcată de responsabilitate și înnobilată prin toleranță.
Prin impunerea limbii materne în slujire, dar și prin răspândirea cărții și a tipăriturilor, Reforma a determinat o schimbare profundă a societății europene. În spațiul transilvan, aceste procese s-au regăsit în comunitățile reformate, ale sașilor și maghiarilor, dar și-au făcut simțită prezența și în cele ale românilor ortodocși. Ele au încurajat schimburile și comunicarea cu Moldova și Țara Românească.
Astăzi, când ne pregătim de jubileul Marii Uniri, văd și salut în celebrarea Reformei în România recunoașterea progreselor aduse de ea societății, în special prin apariția și dezvoltarea dialogului interetnic, interconfesional și intercultural. Reforma din Transilvania ne transmite, peste secole, o valoroasă moștenire ai cărei beneficiari și responsabili suntem cu toții.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.