Iohannis şi PSD pot arunca România în aer

Nu este treaba mea că liberalii au desemnat-o interimar pe Raluca Turcan. Dacă vor să se reorganizeze printr-o defilare de modă sau printr-un nesfîrşit machiaj al situaţiei lor, sănătate şi pace bună! N-au decît s-o ţină pe un asemenea drum! Dacă vor coborî sub o limită acceptată de simpatizanţi şi susţinători, altcineva le va lua locul.

Cînd am văzut-o pe Raluca Turcan, însoţită de Cristian Buşoi şi de Marian Petrache, cum iese de la preşedintele României şi sare la gîtul PSD, m-am crucit. Raluca Turcan nu ieşea de la o întîlnire cu PSD sau de la Parchet şi nici de la o ceartă din Piaţa Obor, ci de la o consultare cu preşedintele României. Raluca Turcan a închis uşa şi a început să transmită ce a înţeles de la întîlnirea cu preşedintele. Adică: „Jos Dragnea!“, „Jos PSD!“, „Jos programul de guvernare!“. Numai că n-a zis: „Haideţi să le luăm gîtul lor cel gros!“.

O cucoană ultra-pavoazată, pe care n-am mai auzit-o de luni şi luni, vorbea cu un ton de killer politic. Abia ieşită din palat, libelula trăda porniri de răzbunare. Parcă asistam la un film de groază în care libelula, albina şi iepuraşul se metamorfozează în lup flămînd sau în strigoi.

Oricît de ameninţătoare s-a chinuit să pară madam, eu tot nu cred că era chiar vocea ei. Mai degrabă, dintre creme, pufuri şi parfumuri, răzbătea furia lui Klaus Iohannis. Cum de şi-au permis nenorociţii de pesedişti să-l pună într-o situaţie atît de neplăcută, refuzînd gestul mărinimos al consultărilor cordiale încă dinainte de stabilirea rezultatelor finale?

M-ar fi mirat ca Raluca Turcan să sară şi peste problema integrităţii viitorului premier. Dar n-a uitat! A fost vocea feminină a refuzului prezidenţial de a-l desemna pe Liviu Dragnea ca premier. Parcă era şefa de cadre a liberalilor.

Ce-am înţeles din această ieşire la rampă? Primo: că în PNL condus interimar nu a început să se schimbe nimic. Liberalii nu dau semne că au înţeles mare lucru din lecţia eşecului şi din mesajele prezidenţiale transmise de Klaus Iohannis prin Alina Gorghiu. Ce a şoptit subconştientul prezidenţial a multiplicat ea din toate puterile! Secundo: din atitudinea Ralucăi Turcan se vedea clar că preşedintele abordează desemnarea premierului ca pe o luptă hotărîtoare. După semnalele date de cele două partide pro-Iohannis, preşedintele României se pregăteşte de un război mai lung. Este gata să încerce marele său examen de bărbăţie politică. Nici PSD nu se arată mai prejos. Pare pregătit de o luptă pe viaţă şi pe moarte!

Situaţia nu este roz cîtuşi de puţin. Alegerile, în loc să calmeze tensiunile din societate, le amplifică pe neaşteptate. Asta ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi, inclusiv pe principalii combatanţi. Dintr-o ambiţie de putere, aruncăm pe gîrlă toate cîştigurile adunate cu atîta trudă.

Situaţia tensionată născută din bătălia pentru postul de prim-ministru devine un examen de carieră politică şi pentru Liviu Dragnea. Dacă preşedintele PSD nu dă semne de înţelepciune, ne-am ars. Duminică, luni şi marţi, Liviu Dragnea s-a arătat mai calm decît îl ştiam, chiar precaut şi extrem de politicos. Asta ne mai dă o speranţă. Liviu Dragnea ar putea să realizeze pericolele mortale născute dintr-o ambiţie personală scăpată de sub controlul raţiunii.

Oricum ar întoarce-o liderii PSD (mai ales cei care îl întărîtă pe Liviu Dragnea să nu renunţe la funcţia de premier), preşedintele României are legea morală de partea sa, plus o prevedere legală existentă în Legea 90/2001 privind funcţionarea guvernului şi ministerelor. Orice încălcare a acesteia, orice abuz ar putea însemna un debut nefericit pentru guvernarea PSD. O încăpăţînare a lui Liviu Dragnea ar duce la o adîncire a faliilor din societatea românească. Ideea că PSD ar putea recurge la o suspendare a preşedintelui României sună mai mult a aventură politică. N-ar face decît să sporească neîncrederea în liderii de la Bucureşti, în monedă şi în economia ţării noastre.

Pare de necrezut, dar entuziasmul PSD şi încăpăţînarea preşedintelui pot arunca România în aer.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.