Iohannis și SIPA lui

Marele nostru Cocoșilă și-a trimis pupila la microfon pentru a ne spune că „Administrația Prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării și desecretizării, declasificării, cum vreți să-i spuneți. Pur și simplu, legislația în vigoare trebuie respectată și aplicată la litera legii“, a spus vedeta TV. Cum nu se poate mai corect. Nici n-a cerut nimeni o altă operațiune. Pe Iohannis, direct și prin reprezentantă, îl doare că șeful serviciului secret al MAI este numit fără voia lui. Adică scapă din mînă și culisele justiției și ale poliției. La MAI nu mai are de desemnat un om de încredere. Adică nu are cum să-și mai bage coada. Ceea ce nu-i chiar așa de rău. Prea multe servicii sub controlul unui singur om pot genera o altă catastrofă de tip Traian Băsescu. Și așa, munca pe care SRI-ul a depus-o și o depune pentru președinte (nu mă refer aici la siguranța națională!) a fost și este exagerată. Deci intervenția purtătorului de cuvînt o putem include la capitolul „aflat în treabă“.

Și totuși, avem o problemă. Liviu Dragnea l-a amenințat aproape direct pe Tudorel Toader, ministrul Justiției. I-a transmis că „dacă și în acest subiect legat de noul scandal, cel mai proaspăt scandal cu arhivele SIPA, dacă nu face nici măcar gestul de a desecretiza raportul, atunci încrederea mea în dumnealui va fi aproape de zero“.

Este vorba despre raportul făcut la Ministerul de Justiție în 2007, privind dispariția unor documente din arhiva SIPA. Nu știu cît de curios este Liviu Dragnea: probabil și el ar vrea să afle ce conține această arhivă. Probabil că ființele cu o curiozitate maladivă, trăgătorii de sfori, șantajiștii și încă mulți alții de prin politică și servicii sunt interesați să afle ce conține această arhivă deja faimoasă. Eu, unul, nu mă topesc după o asemenea posibilitate. Nu poate conține decît mizerie morală, informații descalificante și bîrfe la nivel înalt. Nu sunt amator de așa ceva. Dar Liviu Dragnea, în mesajul său către ministrul Toader, n-a vorbit despre arhivă și conținutul ei. Așa cum spune interpusa președintelui în discuție, o asemenea operațiune nu se poate desfășura decît în conformitate cu legea. Dar Liviu Dragnea n-a solicitat ca arhiva SIPA să fie desecretizată pentru a fi pusă la dispoziția conducerii PSD. El i-a cerut lui Tudorel Toader să desecretizeze raportul privind sustragerea unor informații din respectiva arhivă. Ceea ce este cu totul altceva. Și ne interesează pe toți.

Cine, cu ce scop, cu a cui aprobare și ce informații a scos din arhiva SIPA documente și informații?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.