Iohannis spune de ce vrea să dea Sibiul pe Bucureşti

Proaspăt desemnat candidat la președinția României din partea ”polului de dreapta”, liderul peneliștilor, Klaus Iohannis, a avut parte de o primire călduroasă, luni seara, la Realitatea TV, postul de televiziune care l-a reevaluat pe Băsescu T. după îndepărtarea și arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu.După ce partidul brătienilor a fost depus la poalele popularilor europeni ai lui Băsescu și ai Coanei Joițica de un fost lider, cel actual, Iohannis K., a vorbit de toate cele, mai puțin despre ceea ce trebuia. Adică despre ceea ce trebuia să fie cuvenita alungare a lui Băsescu T. – prin votul covârșitor al românilor prezenți la referendumul din 2012 – din demnitatea pe care dezonorat-o timp de zece ani, alături de Udrea E. a lui.

Din declarațiile lui Iohannis K. redăm mai jos câteva mai importante:

”Recunosc multă lume se întreabă de ce vin eu de la Sibiu la Bucureşti. Eu vin de la Sibiu la Bucureşti pentru că vreau să schimb regulile jocului politic. Cred că e un motiv suficient de bun de a mă vota. La noi, în România, se poate. Acesta este mesajul cu care vin în faţa românilor. Am demonstrat la Sibiu că se poate. În România, se poate. Şi aceasta e oferta mea pentru români. În România, se poate şi voi demonstra acest lucru.

Da, eu iubesc România. De aceea am rămas şi voi rămâne în România. Îmi doresc ca în ţara mea să fie bine.

Poate am mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Ştiu cu cine mă bat şi ştiu de ce mă bat. Mă bat cu un sistem. Eu sunt foarte nemulţumit de sistem şi cred că trebuie să ne întrebăm ce vrem aici. Vrem un deceniu de preşedinţie pentru clientela politică, pentru baronii locali? Pentru oameni corupţi şi incompetenţi? Vrem să dăm România unei
clici, s-o dăm baronilor, corupţilor? Eu am o cu totul altă viziune şi, chiar dacă voi lupta împotriva acestui sistem, eu voi lupta pentru viziunea mea. Este extrem de simplă: Îmi doresc o Românie prosperă şi puternică, condusă de un preşedinte care face mai puţin spectacol şi mai mult pentru România. Îmi doresc o preşedinţie care vine cu multă seriozitate şi respect pentru oameni.

Eu am în spate o echipă puternică, două partide care au fuzionat, o echipă performantă de oameni performanţi, avem jumătate dintre primarii din Românie. Eu îmi doresc o campanie curată. Dacă vom avea o campanie curată, ni se potrivi perfect şi vom câştiga. Suntem pregătiţi şi pentru o campanie murdară.

De mâine, intrăm în pre-campanie. Nu stăm nicio zi să aşteptăm ceva. Voi merge în fiecare organizaţie judeţeană. Va fi o mare acţiune de strâns semnături pentru candidat. Vom intra în contact direct cu oamenii. Vom avea o campanie foarte intensă, foarte bine construită şi vom ajunge în foarte multe locuri. Am o echipă foarte bună care va duce mesajul mai departe.

Unul dintre primii care a vorbit azi a fost Predoiu. A spus că a înţeles rezultatele sondajelor. Competiţia s-a terminat, mergem înainte într-o singură echipă. Dacă vom avea sau nu un tandem, e o chestiune care va fi lămurită zilele următoare. Este o înţelegere ca Predoiu să fie premier dacă ajung preşedinte.

În România, se poate. Ne dorim cu toţii să o ducem mai bine. Voi dovedi că se pot realiza. În ceea ce priveşte tinerii, e grupul ţintă la care mă uit cel mai mult. Tinerii trebuie să înţeleagă că votul lor e important.

Noi nu venim să povestim lucrurile. Venim cu un proiect de ţară pe care îl vom prezenta curând care are un mare capitol: ECONOMIA. Arată specialiştilor cum dorim să rezolvăm problemele economiei româneşti, cum vrem ca statul să funcţioneze pentru cetăţeni, nu cetăţenii pentru stat. Vrem să venim cu o abordare unde politica fiscală prevalează şi de acolo decurge politica bugetară. Nu cum avem un guvern care numără banii şi apoi vine cu o altă filosofie. Trebuie să lăsăm poveştile, să ne apucăm de treabă. Eu vreau să garantez statul de drept pentru România.

Au fost lucruri care nu au funcţionat, dar sunt unele lucruri care au început să funcţioneze. Una din zonele care a îneput să funcţioneze este justiţia. Stat de drept, justiţie independentă – valori care trebuie protejate cu orice preţ. Voi garanta că justiţia rămâne independentă.

Putem să credem că candidatul PSD are vreodată intenţia să garanteze justiţia independentă, cu toţi baronii locali în vizorul procurorilor? Este trist, dar adevărat, că în ultimii ani în loc să ne îndreptăm spre stat de drept, ne îndreptăm spre feudalizarea României. Nu îmi doresc o Românie care se întoarce spre o feudalizare proastă.

Despre Ţinutul Secuiesc: Este bine să vedem ce înseamnă regionalizare, unde putem să mergem în zona de autonomie. Am fost membru în comisia care s-a ocupat de primul demers de regionalizare. Regionalizarea României poate să fie doar o regionalizare administrativă. O regionalizare etnică nu se poate face în România. Au încercat alte ţări. E suficient să vedem ce rezultate au avut. Sunt adeptul statului naţional unitar România. Este o opţiune a persoanei Iohannis. Nu cred în regionalizare pe criterii etnice.

România are nevoie de investitori, dar şi de oameni de afaceri autohtoni. Trebuie sprijinite ambele categorii. Roşia Montană e un fel de privatizare eşuată. S-a ajuns într-un impas. Roşia Montană e un zăcământ de aur pe care ar fi păcat să nu îl exploatăm. Avem o soluţie tehnologică care duce la o problemă majoră pentru mediu. Aşa ceva e inacceptabil. Resursa este, trebuie să o exploatăm, dar cu cap. Trebuie să folosim o tehnologie sigură. E o zonă în care nimeni nu mai are de lucru. Trebuie să avem un cadru legislativ foarte ferm. La gazele de şist se pune altfel problema. Trebuie să acceptăm ideea de explorare. Cu exploatarea, trebuie să o luăm mai încet. Este o tehnologie mai veche care nu a fost profitabilă până acum. Preşedintele poate să pornească o discuţie publică. Atunci avem mult mai multe şanse să găsim o soluţie sustenabilă.

Despre condamnarea lui Voiculescu: Noi, liberalii am spus demult că nu comentăm deciziile instanţei. Am luat act de decizie. Nu comentăm. Mai mult, nu cred că trebuie un politician să spună despre o decizie a unei instanţe din România.

Ceea ce s-a întâmplat cu acea plimbare în jurul Cotroceniului. A fost un protest neautorizat. Indiferent dacă o manifestare e autorizată sau nu, Jandarmeria trebuie să ia toate măsurile ca oamenii să nu fie bruscaţi, jigniţi. Aici cred că s-a greşit. jandarmeria trebuia să fie acolo şi să impună ordinea publică.

Despre Republica Moldova: Trebuie să admitem că România şi Republica Moldova au o relaţie specială. Şi este bine aşa, avem atâtea lucruri în comun. Eu cred că această relaţie specială trebuie cultivată şi dusă mai departe. Voi fi un preşedinte care doreşte o apropiere între România şi Republica Moldova. Voi face curând o vizită în Republica Moldova.

România are acum o poziţie foarte bună pentru că are parteneriatul strategic cu SUA, este membru NATO şi UE. Aceste lucruri trebuie să rămână aşa. Trebuie să fim acolo prezenţi, să jucăm rolul nostru în aceste parteneriate strategice.

Foarte mulţi români au plecat din ţară pentru că nu mai găsit de lucru. Mulţi tineri vor să plece. Oare de ce? Pentru că aici nu văd un viitor pentru ei şi familiile lor. Este o soluţie pe care putem să o adaptăm. Dacă reuşim să punem economia pe picioare, vă garantez că foatre mulţi vor reveni în ţară.

Din 2008, nu am mai vorbit cu Băsescu. Nu a mai fost nicio ocazie. Noi nu am creat acest partid ca un partid anti-Băsescu sau pro-Băsescu.

Trebuie să avem un nou tip de preşedinte, mediator şi integrator. Asta nu înseamnă că îmi doresc un preşedinte slab.

Când am venit în PNL, în 2013, am spus că vin că acolo e locul meu. Am făcut un tandem cu Antonescu şi lucrurile au devenit foarte bune. În momentul în care Antonescu a spus că se retrage din fruntea partidului şi de la prezidenţiale, am decis că voi încerca, voi candida la preşedinţia partidului şi la prezidenţiale. A fost o decizie grea.

Despre pactul de coabitare preşedinte – premier: Nu ni s-a spus cine l-a convins pe premier să semneze trocul politic. De ce a fost semnat noapte, şi nu în faţa camerelor de luat vederi. De ce nu ni s-a spus pentru ce s-a făcut acest pact.

Despre monarhie: Monarhia a jucat un rol extrem de important în România. Ar fi fost o şansă pentru România imediat după revoluţie. Între timp, lucrurile au evoluat foarte mult. Trebuie să recunoaştem importanţa monarhiei pentru România.

Guvernul are o sarcină importantă de la partid: să creeze un avantaj pentru Ponta. Asta vor să o facă aprobând ordonanţa care modifică legislaţie pentru a alege preşedintele României. Încurajează turismul electoral. Noi, PNL, am contestat acest pachet legislativ care modifică legislaţia. Nu pentru a modifica data alegerilor. Ordonanţa 45 trebuie abrogată. Nu trebuie modificată legislaţia cu puţin timp înaintea alegerilor.

Noi, ACL, dorim să câştigăm prezidenţialele, dorim să ajungem să la guvernare şi să guvernăm 10 ani. E posibil să apară conjuncturi care solicită o abordare nuanţată, dar acum nu avem alte scenarii. Dorim să ne punem în practică viziunea noastră.

România va avea un stat de drept şi un altfel de a face politică.” (Sursa transcrierii:REALITATEA.NET )

Dacă mai era ceva de demonstrat:”Noi nu am creat acest partid ca un partid anti-Băsescu sau pro-Băsescu.” Și mai erau încă naivi care se mai întrebau de ce a eșuat, în vara lui 2012, trimiterea la lada de gunoi a Istoriei a cuplului Băsescu T. – Udrea E.

Mai e de adăugat ceva în privința opțiunii peneliștilor pentru familia politică europeană a lui Băsescu, PPE, și abandonarea crezului liberalilor, a moștenirii liberale-Monarhia:”Monarhia a jucat un rol extrem de important în România. Ar fi fost o şansă pentru România imediat după revoluţie. Între timp, lucrurile au evoluat foarte mult.” Dacă i se pare cuiva că aude, în această exprimare, vocea hâdă a lui Băsescu din emisiunea de la b1TV, ponegrind Monarhia, nu se înșeală. Penelistul de frunte a fost concesiv: nu a spus că Majestatea Sa a fost un trădător.(C.O.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.