Iohannis: Susțin în continuare înființarea unui Muzeu al Comunismului

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni, la depozitele de arhivă ale CNSAS de la Popești-Leordeni, unde a mers în vizită, că nu am reușit să cunoaștem suficient de bine istoria noastră recentă și a pledat din nou pentru un Muzeu al Comunismului, la care arhiva CNSAS ar urma să contribuie. În opinia președintelui, este nevoie de o studiere mult mai atentă a perioadei comuniste.

„Am dorit să fac o vizită la arhivele CNSAS fiindcă aici se găsește documentarea pentru o parte foarte importantă din istoria noastră. Conducerea CNSAS mi-a prezentat foarte multe lucruri interesante, modul în care este construită și exploatată această arhivă, cât și problemele cu care se confruntă. Cu siguranță că multe dintre aceste probleme pot fi relativ ușor rezolvate. Am înțeles că și aici avem de-a face cu o problemă de fonduri și cred că aceasta este una dintre problemele care se pot rezolva relativ ușor, pentru a permite modernizarea arhivei și eficientizarea muncii atât a oamenilor care se ocupă în mod curent de arhivă, cât și a cercetătorilor care vin să studieze anumite spețe. Este un lucru care se leagă de o idee de-a mea un pic mai veche, dacă pot să spun veche în ghilimele. Am enunțat acum câteva luni de zile un concept la care țin în continuare, un muzeu al comunismului în România, și cu siguranță această arhivă va contribui și cu piese la acel muzeu, dar și cu concepte și cu concluzii”, a spus șeful statului după ce a vizitat depozitele.

Iohannis a precizat că a convenit cu conducerea CNSAS să primească un memoriu cu cele mai importante probleme cu care se confruntă instituția, urmând ca apoi să aibă loc o întâlnire cu privire la cele semnalate.

„Mi se pare foarte important să nu trecem prea repede peste istoria noastră recentă. Am spus și, din păcate, după ce am aflat astăzi, pot să reafirm: nu am reușit să cunoaștem destul de bine istoria noastră recentă, vorbesc aici de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atentă și, în final, de o reconciliere a noastră cu istoria noastră recentă. Acest lucru nu s-a întâmplat acum și fără această etapă este greu de crezut să putem să trecem pur și simplu mai departe”, a afirmat președintele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.