Iohannis: Toate statele UE vor primi migranţi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că statele membre UE s-au angajat să participe la relocarea a 40.000 de migranţi, urmând ca fiecare ţară să decidă pe bază de voluntariat câte persoane poate prelua.

„Tema migraţiei a fost abordată pe larg, acest fenomen reprezentând o provocare importantă pentru UE. În intervenţia mea, am subliniat că provocările cu care ne confruntăm în prezent au nevoie de un răspuns solidar, coordonat şi cuprinzător. Am arătat, totodată, că transpunerea în plan concret a principiilor solidarităţii şi reponsabilităţii partajate la nivel UE trebuie să ia în calcul realităţile specifice din statele membre. Textul concluziilor reflectă în mod adecvat aceste aspecte”, a declarat, vineri, după încheierea Consiliului European, Iohannis.

În esenţă, compromisul realizat constă în faptul că, în ceea ce priveşte relocarea intra-UE, toate statele membre s-au angajat sa participe la relocarea a 40.000 de migranţi aflaţi în Italia şi Grecia, a precizat șeful statului. „Procesul urmează să se desfăşoare pe bază de voluntariat în privinţa numărului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma să le preia. Deci toată lumea participă, doar numărul este pe bază de voluntariat”, a afirmat Iohannis.

„Referitor la relocarea extra-UE s-a agreat relocarea, de asemenea, pe baze voluntare, a unui număr de 20.000 de persoane dislocate care au în mod clar nevoie de protecţie internaţională”, a spus Iohannis.

Întrebat cum va funcţiona mecanismul, președintele a spus: „Se verifică dacă adunând aceste propuneri se acoperă necesarul de 40.000 plus 20.000. Dacă da, chestiunea este lămurită şi se trece mai departe. Dacă nu, atunci probabil va fi nevoie de o nouă discuţie, nu am stabilit în ce format, pentru a se ajunge la coincidenţa numărului vizat”.

Liderii europeni, reuniţi joi şi vineri la Bruxelles, au fost de acord să accelereze relocarea a mii de imigranţi care au ajuns în Italia şi Grecia traversând Marea Mediterană, relatează BBC News Online, transmite Mediafax în pagina electronică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.