×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 02:30
EUR (€)
+0.0027 ↗
4.5737 RON
USD ($)
+0.0252 ↗
3.8993 RON
• • •
Președintele, în fața noului CSM
Iohannis, trântă cu "amnistia și grațierea" (Video)
Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a criticat virulent vineri, în fața noilor membri ai CSM și a ministrului Justiției Florin Iordache, posibilitatea adoptării unei legi a aministiei și grațierii.

Ar fi o catastrofă adoptarea legii, a afirmat Iohannis, adresându-se direct lui Florin Iordache și lansând un atac dur la adresa liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

În opinia președintelui, o astfel de lege "ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor".

"Dacă ar exista o astfel de inițiativă eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale. Sper să nu fie cazul. Ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră", a afirmat Klaus Iohannis.

În contextul referirii la această lege, Iohannis a mai declarat că "nu poate să nu observe" că în Parlament "președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală".

"Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut afirmațiile după ce noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat miercuri că o lege a amnistiei și gratierii nu a fost susținută de PSD în campania electorală, dar "o astfel de lege discutată în Parlament este de bun augur".

În același timp, Iohannis i-a îndemnat vineri pe noii membri ai CSM să iasă și să vorbească, spunând că sistemul judiciar nu trebuie să se izoleze, ci trebuie să colaboreze cu toate instituțiile statului, dar să refuze imixtiunea politicienilor în actul de justiție.

Discursul lui Klaus Iohannis, integral:

„Daţi-mi voie, în primul rând, să vă spun «La Mulţi Ani!» şi să vă felicit pentru alegerea în Consiliul Superior al Magistraturii. Ştiu că a fost destul de dificil parcursul până aici. Aşa cum politicienii au alegerile lor care s-au finalizat recent cu constituirea Parlamentului, aşa sistemul de justiţie a avut alegeri care, iată, se finalizează astăzi cu constituirea Consiliului Superior al Magistraturii şi, desigur, cu alegerea primei conduceri în Consiliul Superior al Magistraturii.
Daţi-mi voie să bazez cele câteva idei la începutul acestei şedinţe pe un articol din Constituţie, articolul 133, aliniatul 1, care vă defineşte activitatea: «Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiţiei».
Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puţine cuvinte. Aceasta este sarcina dumneavoastră, să garantați independența justiției. De ce o fi aşa de importantă această independență a justiţiei. Nu este doar aşa importantă, este fundamentală. Nicio democraţie, niciun stat de drept nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă. Justiţia independentă înseamnă, şi asta înţeleg toţi foarte uşor, că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor şi în treaba procurorilor, dar înseamnă în aceeași măsură şi faptul, şi asta este stipulat tot în Constituţie, că nimeni nu este mai presus de lege. Şi aici cred că ajungem la un punct la care voi reveni peste câteva paragrafe.
Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate. Statul de drept în România este o noţiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. Personal, sunt convins că pentru asta trebuie să ne implicăm cu toţii.
O democrație puternică, fără stat de drept, fără justiție independentă, nu există. Mi-am permis, și domnul Ministru (Florin Iordache - nr.) sigur își amintește, să spun aceste lucruri și la învestirea Guvernului. Sistemul judiciar singur nu are cum să-și păstreze independența. Întregul aparat de stat, toate instituțiile statului, trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce își doresc dușmanii României, fiindcă, dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația dispare în scurt timp. Stabilitatea și securitatea internă ale României sunt posibile numai într-un stat de drept și cu o justiție independentă.
Dumneavoastră cunoașteți foarte bine evoluția sistemelor judiciare în ultimii 2000 de ani și știți foarte bine că, ori de câte ori s-a încercat o variantă alternativă, rezultatul a fost invariabil dispariția statului respectiv sau al imperiului respectiv. Să nu își imagineze cineva, chit că unii din zona noastră geografică cred că își imaginează, că se poate construi un stat puternic, național, fără o justiție independentă.
Eu cred că așa ceva nu se poate și România în niciun caz nu dorește să experimenteze cu așa ceva. Pe de altă parte, sistemul judiciar nu se poate izola. Nu se poate construi ceea ce unii au numit, neînțelegând foarte bine despre ce e vorba, «republica procurorilor» sau «republica judecătorilor». Nici nu cred că cineva din sală își dorește așa ceva, fiindcă un stat puternic este un stat cu instituții puternice, care colaborează, este ceea ce se numește colaborarea loială între instituțiile statului. Și mă aștept de la dumneavoastră să aveți o colaborare loială cu toate instituțiile și autoritățile statului. Un izolaționism ar fi contraproductiv, fiindcă dumneavoastră, judecătorii, procurorii, nu sunteți doar persoanele care aplică legea și au grijă să fie respectată, ci sunteți repere morale.
Judecătorii şi procurorii sunt repere morale, şi atunci trebuie să conștientizaţi că opinia dumneavoastră nu este doar valoroasă, este importantă pentru publicul general. Ar fi greşit, după părerea mea, să vă izolaţi şi să nu comunicaţi cu celelalte instituţii şi să nu comunicaţi opinii care ţin de independenţa justiţiei şi de statul de drept.

Spuneţi aceste lucruri, spuneţi-le cu voce tare! Nu vă sfiiţi! Altfel ajungem în situaţii paradoxale, când infractorii spun cu voce tare ce gândesc şi cum vor să îndoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate, nu reacționează din modestie. Fiţi mai vocali, sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneţi nimic, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal, sau sunt trimişi în judecată, sau sunt condamnaţi, că ei de fapt sunt băieții buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept!
Din sistemul judiciar nu trebuie să emane doar dreptate şi jurisprudenţă, ci şi moralitate, ori moralitatea trebuie spusă. Altfel nu ajunge la destinatari. România a trăit diferite faze în care s-a încercat, uneori aproape cu succes, supunerea justiţiei politicului. Asta ar fi o mare greşeală dacă s-ar repeta. Şi aici vorbim despre un contact sensibil, cu implicații multiple, între sistemul judiciar şi sistemul politic.
Politicienii, asta e bine, să ştiţi, de regulă, încearcă să acapareze tot. Aşa funcționează un politician, vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem că vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea, doar la unii câteodată, apare o nevoie excesivă de putere. Şi, aici, atunci apare un pericol. Iar dumneavoastră, în Consiliul Superior al Magistraturii sunteți chemați să preveniți aceste imixtiuni, când simțiți că presiunea devine mare.
Fiţi demni, nu obedienţi! Şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune, refuzați imixtiunea politicului în actul de justiţie.
Doar așa, vom putea să construim o Românie puternică, o Românie demnă, o democrație puternică, printr-o justiție puternică.
Suntem la începutul anului și, de regulă, la început de an, în afară de urările ce se cuvin, lumea se gândește la ce va fi în anul care vine, ce ar putea să fie bun, ce ar putea să reprezinte amenințări. Și despre una dintre ele trebuie să vorbesc astăzi, în acest loc, unde se conduce independența justiției, în Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre speța nefericită care se numește amnistie și grațiere, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine când este bine și oportun să apară produceri de amnistiere sau proceduri de grațiere, de care sunt și eu, într-o oarecare măsură, responsabil, dacă vorbim de grațieri individuale.
Sigur, o să spună unii că Președintele, acum, bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenție de a face așa ceva. Dar eu cred că Președintele trebuie să spună lucruri și preventiv.
Și, dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament.
În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare.

Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisorile sunt pline, foarte multe entități internaționale ne acuză că nu facem nimic. Bani nu avem, că ne trebuie școli. Hai să le dăm drumul! Doar că aceste bune intenții cred că nu sunt numai în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele.
Și aici unii ar putea să spună «și ce dacă?». S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România. De ce? Odată acceptată ideea unei legi care amnistiază și grațiază inclusiv politicieni corupți, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii. De asta spun că ar duce la dispariția statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, în care românii cred. Marea majoritate a românilor cred în asta.
Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru!
Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul.
Și ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră, care, cu siguranță, le cântăriți așa cum se cuvine.
Vă doresc, doamnelor și domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un mandat de succes! Să ne vedem la anul, peste doi ani și în următorii anii, atâta timp cât va dura mandatul dumneavoastră și al meu comun, să ne vedem la început de an și să constatăm că lucrurile merg din ce în ce mai bine, politicienii sunt din ce în ce mai bine intenționați la modul cel mai serios, iar infractorii nu mai îndrăznesc să ridice capul. Vă doresc mult succes! Vă mulțumesc!”.

Ioana RaduPublicat Vineri, 06 ianuarie 2017
5847
 | 6
 | 118
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
RĂZVRĂTITUL
0
După câte netrebnicii a făcut și va mai face, ar fii bine dacă s-ar abține. Nu-și dă seama că v-a fii unul dintre beneficiarii unei asemenea legi?
Publicat Luni, 09 ianuarie 2017
+Răspunde
ANONYMOUS
0
Vai de tine si guvernul tau care si-a dat arama pe fata si a plecat cu coada intre picioare.Du-te si tu cu ei in opozitie.
Publicat Luni, 09 ianuarie 2017
+Răspunde
Mda
+1
Iar a dat cu mucii in fasole.Daca nu are intelepciune baram sa o mimeze.Nu astept nimic de la acest presedinte, doar sa taca .A avut ocazia sa taca si el a ales sa vorbeasca.E pe invers ,cand trebuie sa vorbeasca, tace si cand trebuie sa taca ,vorbeste balarii.
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
nicu cohen
0
Problema nu e amnistia , ci criminalizarea falsa ! Guvernul a inventat crime ! Guvernul jefuieste poporul in numele unor legi false .
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
amaia
-13
...ar trrebui sa-l sustinem si noi pe Iohannis, fiindca porcii din psd au grija sa faca in asa fel sa fuga de urmairile penale ca sa poata fura si talhari neamul romanesc , in continuare.Tare mi-e frica ca porcii din psd vor aproba si aceasta lege ca sa scape de raspunderea penala, mai ales jegodia de dragnea.
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
Eugen
+14
Citat Klaus Iohannis-"Politicienii, asta e bine, să ştiţi, de regulă, încearcă să acapareze tot. Aşa funcționează un politician, vrea puterea." Vorbiti din exprienta domnule presedinte ? Daca ministrul Justitiei nu ar fi stat ca o mamaliga ar fi trebuit sa i-o traga lui klausica. Cand te gandesti la marile repere morale ca Livia Stanciu, Kodruta Kovesi, Eugen Iacob sau Daniel Morar te cam trec fiorii !
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
ha,ha,ha @ Eugen
+5
Politicienii vor puterea, toti, zice individul asta odios si arogant! Doar ca nu a spus ca pedelistii lui si cu el sunt niste ingerasi! Sa mori de ras! De ras? Nu, plingi cand vezi ca un mincinos arogant care zice a luat 7 case cu meditatii, pardon, doar 5 ca doua le-a pierdut ca erau cu acte false, unic in lume cu asa performanta! Si banii de chirie incasati pe nedrept nu vrea sa-i dea inapoi, cu toate ca a promis ca-i va da! Si individul asta vorbeste despre moralitate, stat de drept, care zice despre toti ceilalti ca sunt penali! Imi este jena cu asemenea presedinte!
Publicat Sâmbătă, 07 ianuarie 2017
+Răspunde
Albert Steiner
+13
Am urmarit cu sila cateva declaratii ale presedintelui nostru care vorbea de pe pozitia unei fecioare cel putin(asta ca sa nu fac comparatie cu cele sfinte)despre cei condamnati sau cei suspectati doar ca ar fi savarsit vreo infractiune! Daca chiar ar crede in cea ce afirma domnul presedinte care se vede de la o posta ca nu poate digera rezultatul alegerilor ar fi returnat de multa vreme beneficiarilor de drept casele obtinute prin frauda.Nu veti mai avea niciodata guvernul propriu domnule presedinte si sper ca in curand nici functia de presedinte la nivelul carea nu va ridicati!
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
Edelweiss
+6
„It is better that ten guilty persons escape than that one innocent suffer” – Sir William Blackstone Așadar pornind de la postulatul lui Blackstone, hai să vedem cum se traduce „poziția” strict personală, egoistă a președintelui „tuturor românilor” „Decât să scape Dragnea sau Tăriceanu, e mai bine să fie pline pușcăriile cu tot felul de fraieri care au furat de foame un baton de salam din market, au zmuls 3 țăruși de grănițuire sau au condus fără permis, un moped pe drumuri forestiere.” Cam asta este atitudinea acestui android TOTALMENTE rupt de realitatea socială, de crunta realitatea din penitenciarele patriei – supraaglomerate de fraieri și nenorocoși, altminteri cetățeni onești și fără predispoziții native către infracțiune. O lege a amnistiei pedepselor de până la 3 ani cred că ar constitui un act de reparație morală și 95% dintre cei eliberați sau amnistiați ar fi din categoria acelor fraieri care s-au căpătuit cu cazierul mânjit pentru niște fapte „penale” de un penibil și de un derizoriu de-a dreptul oripilant. Așadar, JWK – președintele tuturor românilor, a mai năruit un mit: Mitul REPREZENTATIVITĂȚII TUTUROR ROMÂNILOR. JWK dovedește că este DOAR președintele magistraților, președintele liviei stanciu, al lulutzei kovesi, al lui florian coldea, al milițienilor, al jandarmilor bătăuși. JWK ESTE PREȘEDINTELE ORICUI, mai puțin al TUTUROR ROMÂNILOR! AM ZIS!
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
imun/teanu
+7
Urmarind integral se vede clar ordinu de mobilizare generala de minusuri. Inseamna ca s-a atins la tinta. Si cu articolul, c-a dat prilej comentarii. Gradati, ong-isti, soroisti, legumisti si alte specii acum au raspuns ca niciodata la comanda ca sa combata. E semn ca inca exista erectii /reactii, pardon. E semn si ca "discursul" a fost de(Z)gustat pe masura coerentei si spectrului intelectual pe care l-a relevat pe deplin. Imbracat in cuvintele sale proprii care ii apartin profunzimii gandirii din putul atat de adanc in armonie deplina complexelor (si de vinovatie /penala) care-l framanta in subconstient, imparatul (cum se tanjeste in tainele lui) e "gol". Cum s-ar mai zice, in termeni sportivi, "nula na nula". Cu si sonor (daca nu se bruiaza) doar "part". Omul, ca-i doar om, se mai scapa. In tramvai un mos ii zicea unei fetuci nurlii: "lasa domnisoara, o sa zic c-am tras-o eu". Aici, insa, cuvantarea a fost doar a Mariei Sale. Pentru ca nu si-o mai poate re-trage, si vazuta de toti "naturel", au fost pusi sa sara postacii. Antrenati de anonimi la diversiuni stradale (vezi "colectiv") aici abundand vehement au iesit la vedere. PS. Sunt onorat de minusurile care dupa ce-au sters plusuri au abundat. A fost punct ochit punct lovit. Ramane ca la chinezi, la "revolutia culturala" cand lui Li Min Cean (premiul I la festival Enescu) i-au taiat degetele ca a cantat Bethoven, adica, cand suna la usa "tzine tza fie, mutzafirii sau tot militzia?" /si tot militia era. Acum... chestii, formalisme, pretexte... , cand atat de siplu era cu SS si Gestapo. Si eficient, dintr-o data.
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
DRACnea(sa va ia de PiSD-ei borati)
-12
Si cu hotii si talharii nostri ce sa-i facem ? Sa-i exportam in Dubai, Istanbul, Rio ?
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
Malagamba @ DRACnea(sa va ia de PiSD-ei borati)
+6
DRACnea sa te duca la cimi-tir boritule 'nasty'
Publicat Vineri, 06 ianuarie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Marţi, 15 august 2017
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 5 ore şi 43 minute