Iohannis, ultima încercare

Nimeni n-are de ce se plânge. Are ce merită. Și merită cam cât s-a străduit. Cam asta mi se pare concluzia acestui tur de alegeri prezidențiale. Nici Victor Ponta n-a făcut 45% și nici Klaus Iohannis 38%. Nu aveau de unde. Și nici de ce! Despre Victor Ponta și a sa campanie deșănțată nu vreau să mai adaug mare lucru.

Ea a inundat sate, comune, șosele, străzi, piețe, orașe, televiziuni, radiouri, ziare, netul și gardurile, fiind ofensivă, ostentativă și chiar mincinoasă. Ceva în genul acelei afirmații făcute duminică seara la Antena 3, aceea cu ”grupurile de români duse cu autobuzele să blocheze ambasadele, cum știe și dl. Dan Diaconescu”. Adică mincinosul mincinoșilor din România și din Balcani luat drept martor de ”marele unificator” al românilor, cel care își imaginează că scârba, obrăznicia și mistificarea sunt valori cu care ne poate aduna sub același drapel.

Azi-mâine anunță că îl propune pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcția de premier, rupe și din electoratul PNL, păcălește și cancelariile vestice, care abia așteaptă o împărțire a puterii și, gata, a rezolvat și renașterea USL. Or, Tăriceanu este Opoziție față de PSD cum este mâna stângă a lui Victor Ponta în opoziție cu cea dreaptă cu care semnează actele. Călin Popescu Tăriceanu nu-i decât mănușa cu care PSD-ul își îmbracă o proteză mecanică și nimic mai mult.

Povestea mai complicată este cea a lui Klaus Iohannis, cel aflat în fruntea unui partid care nu s-a săvârșit cu adevărat, care e plin de ne-reformați (deși el i-a acuzat și pe PSD-iști de același lucru) și care n-a fost luat la purecat de DNA, mai ales pe craca fostului PDL, așa cum pățește acum PSD-ul.

Iohannis, din păcate, figură aparte, politician de altă factură decât ceilați, n-are echipă și nici nu are timp să se lipească de publicul său. Cu vechea gardă a PNL-ului, dar mai ales cu gașca din marele tontoroi jucat de regimul Udrea-Boc-Băsescu, nu poate face mare brânză. Câte voturi pot să aducă în favoarea schimbării oameni ca Adriean Videanu, Anca Boagiu, Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioan Oltean, Liviu Negoiță, Mihai Răzvan Ungureanu. Cine-i mai crede doar pentru că sunt acum în echipa lui Klaus Iohannis? Au ei altă valoare dacă se agață de alt arac?

Care sunt ideile lor despre alt fel de politică, despre o altă formulă de existență publică? N-au dat ei proba că sunt niște puiuți de sub bătrânele cloști ale politicii românești, adică niște copii debile ale lui Hrebenciuc și Dan Rușanu, Relu Fenechiu și Adrian Năstase? Cu cine să schimbe Klaus Iohannis lumea românească împătimită în rău? Cu pomeniții de mai sus sau cu Marian Petrache, Hellvig și bietul Mișu Voicu? De aici rezultă marea debilitate a campaniei unui om care n-a avut timp să își facă o echipă și nici să înflăcăreze populația cu un mare program de schimbare politică și morală.

Anunțul lui Klaus Iohannis că nu negociază nimic cu nimeni mi se pare o decizie extrem de inspirată. Iohannis preia campania pentru turul doi pe cont propriu. Nu se târguiește nici cu Elena Udrea, nici cu Băsescu, nici cu Monica Macovei. O ia de unul singur, pe cont propriu.

Din păcate, nimeni nu i-a dat ideea unui contract cu România, dar unul făcut pe cont propriu, cu câteva clauze esențiale și cu garanția unei demisii. Klaus Iohannis are nevoie de o detaliere și de o recapitulare a punctelor importante ale programului său intitulat ”România lucrului bine făcut”. Un contract al său cu electoratul român l-ar ajuta să se fixeze ca persoană, nu ca reprezentat al unor bande politice încă nereformate. Altfel, dacă tot repetă titlul acestui program și nu detaliază, explică și nu convinge, el riscă să banalizeze o idee și o încercare de a readuce țara într-un regim de normalitate.

Klaus Iohannis mai are o șansă, în ciuda războiului isteric purtat de PSD prin Antena 3 și RTV. Este șansa omului singur care nu este captiv în cloaca politicii românești și care poate convinge că vrea să schimbe România din rădăcini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.