Iohannis:”Elevul absolvent nu va fi mai bun dacă vine a treia, a patra sau a cincea oară la BAC”

Iohannis K. a răspuns, luni, în interviul pentru Adevărul – cel prietenos cu celebrul cuplu Băsescu T. – Udrea E. – și la întrebări legate de teme din domeniul social.

Aspirantul la fotoliul pe care-l va lăsa liber Băsescu T. la finele acestui an a fost întrebat dacă va milita pentru ca bugetul Educaţiei să fie 6% din PIB. La această grea întrebare, fostul profesor de fizică a răspuns: ”Singura şansă pentru România de a deveni performantă este să-şi construiască un sistem de educaţie performant. Aşa ceva fără bani nu se poate.”

În aceeași notă, el mai afirmă că pledează și pentru ”creşterea alocării bugetare pentru sănătate”.

Chestionat cu privire la oportunitatea organizării celei de-a treia sesiuni de bacalaureat, Iohannis a spus:”În esenţă, nu. Nu rezolvă problema. Elevul absolvent nu va fi mai bun dacă vine a treia, a patra sau a cincea oară la BAC.”

Despre menţinerea clasei zero nu prea a vrut să vorbească: ”Asta e o discuţie pe care trebuie să o poarte specialiştii.”

În privința problemei legate de intrarea la licee şi facultăţi doar pe baza examenului de admitere, a arătat că ”nu neaparat este important cum definim examenul, ci să creştem calitatea actului educaţional. Trebuie lăsată un pic mai multă autonomie şcolilor.”

Adevărul a vrut să știe dacă susţine intonarea imnului naţional în fiecare zi înaintea începerii cursurilor, iar replica sa a fost ”Intonarea imnului naţional are o anumită gravitate, festivitate. Nu cred că este bine să-l intonăm mai des decât sunt evenimente de o oarecare greutate.”

În ideea că-l are în față pe Băsescu, care s-a vrut și premier și președinte, Adevărul i-a pus o întrebare pentru un prim-ministru ”Cu ce aţi începe reforma Educaţiei în România?”. Răspunsul său a fost:” Îmi imagnez ca printr-o educaţie de bună calitate să schimbăm piaţa muncii. Trebuie să ne gândim cum structurăm sistemul ca să fie mai performant, cum să-şi aleagă tinerii mai devreme parcursul sau cum să nu urmeze o facultate, dar să fie bine calificaţi. Să existe o pregătire teoretică la şcoală, dar o pregătire proactivă într-o întreprindere privată, nu la stat.”

Pentru el, problema manualelor școlare ”nu există, dar persistă”, însă, adaugă imediat că ”nu trebuia să se ajungă aici”. Concluzia a fost că ”este un management prost, ineficient”.

A mai fost întrebat și dacă susţine ideea ca la baza sistemului românesc de sănătate să stea principiul: banii urmăresc pacientul, iar Iohannis a răspuns:”Este un principiu care trebuie aplicat şi la noi. Sunt mulţi oameni scutiţi de plata asigurărilor de sănătate. Voi avea grijă să existe o discuţie în spaţiul public care vizează sistemul de sănătate.”

Mai multe pe Adevărul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.