Ion Rădoi – moralistul şi afaceristul supravieţuitor

Mai ieri-alaltăieri, dimineaţa pe la 9.50, în vreme ce mă supuneam traficului smucit, aud la RFI (transmisia de pe FM în limba română) o voce care ameninţa cu ieşitul în stradă. Împotriva cui?

– A voastră, a celor din mass-media, pentru că sunteţi la rădăcina tuturor relelor din România! (citat cu oarecare aproximaţie, dar cât se poate de fidel legat de ameninţare).

Moderatoarea n-a zis nici mâc. A trecut mai departe, emisiunea s-a terminat şi adio şi-un praz verde! Urmează sau nu demonstraţiile stradale împotriva presei, anunţate de Ion Rădoi, liderul sindicatelor libere de la Metrou. Omul este liderul celor de la metrou de când lumea. Mai că îţi vine să crezi că este mai vechi decât metroul. Oricum, Ion Rădoi face parte din generaţia liderilor de sindicat care s-au afirmat şi îmbogăţit din mişcarea sindicală şi din care generaţie mulţi au poposit şi după gratii. Şi care a participat când discret, când grosolan la căpuşarea mijlocului de transport din Bucureşti.

Iată pe scurt, din Opere alese (presa romană), despre Ion Rădoi:

”Printr-un aranjament politic s-a ajuns ca, din 1994, firma deţinută de Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) al cărui etern lider este fostul parlamentar PSD Ion Rădoi- Sindomet Servcom SRL, să deţină monopolul închirierii spaţiilor comerciale din staţiile de metrou.

Astfel, circa 5.000 mp de spaţii comerciale din staţiile de metrou sunt închiriate de firma sindicaliştilor de la Metrorex către diverşi agenţi economici cu sume destul de consistente. În plus, din 2007, pentru exploatarea spaţiilor pentru publicitate, Metrorex s-a asociat în participaţiune cu Sindomet Servcom dar şi cu alte două firme-Euromedia Group şi Spectacular OOH Printing. Însă, Corpul de control al primului ministru şi Curtea de Conturi a României au precizat că aceste asocieri sunt ilegale şi păguboase pentru Metrorex, fapt pentru care au sesizat DNA. Dar, până în prezent procurorii DNA n-au ajuns la niciun rezultat, deşi au trecut trei ani de la sesizarea Corpului de control şi mai bine de un an de zile de la cea a Curţii de Conturi a României” (Ziua News)

Iată ce scrie „Libertatea” despre acelaşi personaj:

”Să fii şef de sindicat în România nu e deloc rău, dacă ne gândim la vilele impozante, conturile din bănci şi limuzinele pe care le-ai deţine. Ion Rădoi, şeful Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM), are cu ce se lăuda. Libertatea vă prezintă azi averea bossului de la metrou.

Şef peste sindicatele de la metrou de 19 ani, Ion Rădoi, 48 de ani, se poate lăuda cu o avere frumuşică. Un apartament în centrul Capitalei, două case de vacanţă, una în localitatea Cândeşti, Dâmboviţa, şi alta în Sinaia, Prahova.

Şi asta nu e tot. În 2008, de pildă, conform ultimei declaraţii de avere pe care a dat-o, Ion Rădoi a câştigat 83.216 euro.

Sindicatul pe care-l conduce taie şi spânzură în tot ceea ce înseamnă spaţii comerciale şi publicitare în metrou. Ce înseamnă asta? 2.136.000 de euro/an, bani proveniţi din închirierea acestor spaţii.

Şi, pentru că liderul unui sindicat cu atâţia bani trebuie să se şi respecte, Rădoi nu poate umbla decât cu o maşină scumpă. Un Audi Q5, echipat cu tot cu şofer, îl ia în fiecare zi de acasă”.

„Adevărul” din 2010 scrie:

”De-a lungul anilor, procentul care a revenit părţilor a fost mereu în favoarea Sindomet, cea mai mare parte revenindu-i aceleiaşi firme la ultima reînnoire a contractului, adică în 2007. Potrivit documentului semnat de directorul Metrorex de la acea vreme, Gabriel Mocanu, şi de vicepreşedintele USLM, Florian Crişu, în calitate de administrator al Sindomet SRL, veniturile din închirierea spaţiilor comerciale erau repartizate astfel: 25% pentru Metrorex, 75% pentru Sindomet. Chiria „oficială” Consecinţa unor simple semnături se vede la sfârşit de an, în bilanţurile asociaţilor Metrorex şi Sindomet. În anul 2009, Metrorex a primit din închirierea spaţiilor comerciale din staţii 460.000 de lei, iar societatea comercială a sindicatului lui Ion Rădoi a încasat 1.380.000 de lei.

Aşadar, veniturile societăţii Sindomet pe 2009 au însumat 1,84 milioane de lei, adică aproximativ 438.000 de euro. În total, firma sindicatului de la Metrou administrează o suprafaţă închiriabilă de 4.539 de metri pătraţi. Împărţind venitul total la această suprafaţă şi la numărul de luni dintr-un an rezultă că, în anul 2009, firma sindicatului a încasat o chirie medie lunară de 8,04 euro pe metru pătrat…..” (Sorin Ghica)

Poveştile despre afacerile şi învârtelile lui Ion Rădoi sunt nenumărate. Unele dintre ele sunt chiar aranjamente cu oameni din mass-media împotriva cărora vrea să scoată oamenii în stradă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.