×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:15
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
După ce s-a consultat şi cu Institutul „Elie Wiesel”, MAE ne dă dreptate:
"Ion Şiugariu nu a fost legionar şi nu a fost condamnat pentru crime de război sau genocid"

Exact în ziua în care podul din Brezno urma să poarte numele „Ion Şiugariu”, Ministerul Afacerilor Externe a remis un Comunicat tardiv în care recunoaşte că noi am avut dreptate: Ion Şiugariu nu a fost legionar şi nu a fost condamnat pentru crime de război şi genocid! Lipsesc însă scuzele faţă de Lucia Şiugariu, soţia poetului-erou, pentru suferinţele cauzate de acest abuz comis împotriva soţului său.

În acest Comunicat, trimis în 28 august 2015, MAE anunţă că va începe, prin Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (corpul de control al ministrului), o anchetă la Ambasada României în Slovacia pentru a se verifica depăşirea atribuţiilor de către Steluţa Arhire, împuternicitul cu afaceri al ambasadei, şi Radu Coantă, secretar II al ambasadei, cel care a semnat documentul prin care se spunea că Ion Şiugariu ar fi fost „fascist” şi, deci, nu merită omagiul autorităţilor slovace!

PENTRU MAE, INSTITUTUL „ELIE WIESEL” ESTE O INSTANŢĂ DE JUDECATĂ?

Acest ultim Comunicat al MAE are două părţi: una în care ni se comunică rezultatul verificărilor efectuate după consultarea unor instituţii de la care a cerut un punct de vedere, iar alta în care anunţă măsurile pe care ministrul Bogdan Aurescu le-a dispus pentru eventuala sancţionare a funcţionarilor ambasadei din Slovacia.

În prima parte a Comunicatului ni se spune că, fiind sesizat de ziariştii care au scris despre Cazul „Ion Şiugariu”, Ministerul Afacerilor Externe a decis să verifice situaţia eroului nostru, căzut în luptele contra armatei fasciste pe frontul din Cehoslovacia. În acest sens a cerut o „expertiză” de la mai multe instituţii, între care şi Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, condus de Alexandru Florian, despre care cotidianul.ro a scris în mai multe rînduri, deşi acesta nu are absolut nici o competenţă în acordarea unor astfel de avize! Iată prima parte a Comunicatului MAE:

Aşadar, au fost consultate următoarele instituţii:

- Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

- Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române

- Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din Cadrul MApN

- Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

Dintre acestea, singura instituţie care are abilitatea să se pronunţe faţă de situaţia lui Ion Şiugariu în acest caz de interes pentru autorităţile din Slovacia este „Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din Cadrul MApN”, căci acolo sînt înregistrate toate persoanele căzute pe cîmpul de luptă. Nu ştim ce răspuns a primit MAE de la ONPCE, însă noi sîntem deja în posesia unui răspuns trimis de ONPCE doamnei Angela Miclea, în 2012, pe care îl reproducem mai jos:

Cu alte cuvinte, Ion Soreanu - Şiugariu este înregistrat ca erou al armatei române, confirmîndu-se că a decedat „în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial”, şi este înmormîntat în Cimitirul de onoare al eroilor din Zvolen, Slovacia, care este „cea mai mare necropolă de război românească de peste hotare, fiind declarat, în anul 1963, monument cultural”!

Toate celelalte instituţii consultate de MAE nu au absolut nici o legătură cu situaţia lui Ion Şiugariu, căci:

- Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române se ocupă de perioada dictaturii comuniste, instaurate după anul 1945, cînd Ion Şiugariu deja căzuse pe cîmpul de luptă,

- Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se ocupă de dosarele Securităţii, ori această instituţia a fost înfiinţată după anul 1948, cînd, de asemenea, poetul-erou era mort pe cîmpul de luptă,

- Institutul Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” se ocupă strict de faptele şi evenimentele încadrate în Holocaust, cu care Ion Şiugariu nu a avut absolut nici o legătură, el fiind „concentrat” în armată încă din anul 1939, cînd avea 25 de ani, şi a decedat în 1945, la vîrsta de 31 de ani! Niciodată, nimeni nu a făcut referire la numele său ca fiind legat de vreo acţiune organizată de Mişcarea Legionară sau de vreun eveniment tragic la care să fi luat parte.

Dar, din Comunicatul MAE, înţelegem limpede că acea precizare, cum că s-a evidenţiat „existenţa unor informaţii care indică simpatiile politice legionare ale poetului Ion Şiugariu (cetăţeanul român Ion Soreanu)”, vine din partea Institutului „Elie Wiesel”, cel care a contribuit la promovarea Legii 217/2015, supranumită anti-legionară. Totuşi, nici măcar această lege, cu toate exagerările sale, nu condamnă SIMPATIILE POLITICE ale cuiva, ci doar crimele de război şi genocidul, ori Ion Şiugariu nu a fost niciodată încadrat de nimeni în aceste categorii! Oriunde în lume, a condamna pe cineva pentru ideile sau reprezintă un proces de intenţie şi înseamnă nerespectarea dreptului la opinie, ceea ce este una dintre cele mai grave infracţiuni la adresa drepturilor fundamentale ale omului!

De altfel, la această concluzie ajunge chiar Ministerul Afacerilor Externe, care, în acest ultim Comunicat, menţionează: „Din elementele primite nu a rezultat însă faptul că Ion Şiugariu a fost membru al Mişcării Legionare sau că ar fi fost condamnat pentru crime de război sau genocid”!

În acel moment, discuţia trebuia să fie încheiată, iar MAE ar fi trebuit să îndrepte eroarea colosală făcută de angajaţii săi, Steluţa Arhire şi Radu Coantă, de la Ambasada României din Slovacia, trimiţînd scuze autorităţilor din localitatea Brezno, însoţite de retragerea acelei adrese nefericite care a adus jignire unui adevărat erou al armatei române, astfel încît podul pe care şi-a pierdut viaţa să poarte numele „Ion Soreanu - Şiugariu”!

Din păcate, MAE s-a limitat să trimită chiar în ziua de 28 august (cînd deja erau în derulare acţiunile organizate cu ocazia Zilei Insurecţiei din Slovacia!) concluziile celor patru instituţii consultate, lăsînd la aprecierea autorităţilor slovace luarea unei decizii! Evident, în acea zi nu se mai putea face nimic.

MAE ANUNŢĂ CĂ VA FACE O ANCHETĂ LA AMBASADA DIN SLOVACIA

În partea a doua Comunicatului remis presei, MAE constată că, totuşi, reprezentanţii Ambasadei române din Slovacia, în speţă Steluţa Arhire, împuternicitul cu afaceri al ambasadei, şi Radu Coantă, secretar II, şi-au depăşit atribuţiile, astfel încît Corpul de control al ministrului va efectua un control „cu privire la modalitatea de respectare a procedurilor”! Mai exact, MAE reinterează ce a spus şi în Comunicatul precedent, publicat în cotidianul.ro, adică faptul că „decizia de a denumi podul din localitatea Brezno după numele poetului erou Ion Şiugariu... este de resortul exclusiv al factorilor de decizie locali din Slovacia, ambasada nefiind competentă a interfera în nici un fel în luarea deciziilor de către autorităţile locale slovace”! Şi, totuşi, Ambasada României a interferat, anulînd o acţiune care-i onora pe toţi cei 11.000 de eroi ai armatei române căzuţi în Slovacia! Iată şi această parte a Comunicatului MAE:

Din păcate, Comunicatul MAE nu conţine, nici măcar formal, scuzele faţă de doamna Lucia Soreanu Şiugariu, soţia lui Ion Şiugariu, în vîrstă de 96 de ani, care fusese invitată de autorităţile din Slovacia să participe la omagierea soţului său prin denumirea podului din Brezno după cel al soţului său! Reamintim că, la scrisoarea doamnei Lucia Şiugariu, MAE a expediat un e-mail sec: „Vă vom trimite un răspuns în termen de 30 de zile”! Pentru această neobrăzare, oare cine va mai răspunde, alt acar Păun din MAE?

La această oră, manifestările din Slovacia în cinstea eroilor căzuţi în Războiul cu armata fascistă, la care participă şi o delegaţie din partea României, sînt în plină derulare, fiind umbrite de incidentul teribil provocat de Ambasada română din Slovacia, pe care nimeni nu a vrut să-l rezolve la timp, astfel încît orice trecător peste podul din Brezno să-şi aducă aminte de sacrificiul lui Ion Şiugariu, un tînăr considerat genial, care şi-a dat viaţa pe cîmpul de luptă la numai 31 de ani, plecînd de lîngă soţia sa, cu care abia se căsătorise!

În acest Comunicat, MAE „apreciază intenţia autorităţilor locale din Brezno de a amplasa şi de a dezveli o placă memorială dedicată tuturor eroilor Armatei Române care s-au jertfit în luptele pentru eliberarea localităţii”, dar nu înţelege că noţiunea aceasta de „eroi ai Armatei Române” este formată din persoane concrete, una dintre ele fiind cea a lui Ion Şiugariu, pe care MAE l-a batjocorit într-un mod incalificabil! Iar lucrul acesta nu trebuie să rămînă nepedepsit.

Ceva, totuşi, ca o minimă compensaţie, s-ar mai putea face: ca o stradă din Bucureşti, locul unde a studiat şi a lucrat înainte de pleca pe front, să poarte numele „Ion Şiugariu”, oricît de mult s-ar împotrivi Institutul lui Alexandru Florian! Iar autorităţile române ar mai avea ceva de învăţat: să nu mai promoveze legi care să aducă atingere marilor personalităţi ale României, iar cele care deja există să fie abrogate imediat, căci soarta unei naţiuni stă pe umerii marilor ei spirite.

Cum spunea Constantin Noica, considerat şi el „simpatizant al Mişcării legionare”: „Poţi să domini istoria timp de secole, cum au făcut turcii, dar dacă nu ai în spate o mare cultură, vei ajunge să mături străzile în ţara lui Goethe, Kant sau Shopenhauer, aşa cum fac azi fraţii noştri turci”!

Ion SpânuPublicat Sâmbătă, 29 august 2015
8722
 | 30
 | 44
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Alcibiade.
0
Domnule Spanu, va multumesc ca ati mentinut pe forum acest articol pe care abia astazi 3 septembrie 2015 ora 11 si 54 de minute l-am accesat, fiind plecat in vacanta . Este o mare victorie a dumneavoastra, a Cotidianului si a "furnicilor" de postaci de pe forum revoltati de fata de uriasa nedreptate facuta eroului Ion Siugariu, cazut in luptele duse de Armata Romana in al doilea razboi mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub jugul fascist. Bravo, domnule Spanu!. Multumesc public si domnului ministru Aurescu care a raspuns rugamintelor noastre de a se implica direct in aceasta problema de demnitate si de mandrie nationala romaneasca. Alo, atentie domnilor de la "Institutul Wiessel"...?!
Publicat Vineri, 04 septembrie 2015
+Răspunde
Marian
+1
Urgent acţiune în justiţie formulată de familie, temei juridic art. 79 din noul Cod civil.
Publicat Luni, 31 august 2015
+Răspunde
Radu Mirea
-9
Miscarea Legionara si Ion Antonescu au cele mai mari calamitati care s-au abatut asupra Romaniei. Inainte de toate chiar si astazi legionarii sunt manipulatori verosi ai adevarului deci e foarte greu de aflat cat de corupti au fost. Uciderea lui Nicolae Iorga, probabil cel mai de valoros roman dintodeauna, a fost picatura care a umplut paharul. Crimele de razboi facute din ordinul lui Ion Antonescu, tara le-a platit cu varf si indesat. Fara acele crime care l-au condamnat la moarte, nu ar fi existat o baza legala pentru despagubirile imense pe care le-a platit. Saracia tarii vine de la asta si de la cei 400 000 de oameni lipsa cazuti in mod absolut inutil pe frontul de Est.
Publicat Luni, 31 august 2015
+Răspunde
Român Gruie
+8
Român Gruia Cei vinovaţi,de la Ambasada Română,din Slovacia,de aceastî eroare(trădare sau ignoranţă.poate dezinteres sau lene) trebuie demişi imediat,ca incompetenţi şi anchetaţi pt.fapta lor
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
SOBOLANU
+12
TARDIV SI NEAVENIT RASPUNS, RAUL A FOST FACUT SI INTREB INCA ODATA DACA EDITATUL DE AMBASADOR CU GRADINITA INCLUSIV LA FARA FRECVENTA A FOST RECHEMAT IN TARA ACEST INDIVID CARE A ADUS MARI PREJUDICII DE IMAGINE ROMANIEI !!!!! SE AUDE DOMNULE PRESEDINTE IOHANNIS SI DOMNULE MINISTRU DE EXTERNE AURESCU !!!!!!!!
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
radu
-24
Domnule "Obiectiv", nu stiu daca legionarii erau chiar niste apostoli ai anticoruptiei si cred ca ar trebui sa renuntam la cliseele patriotarde.La fel cum se intampla si astazi, idei generoase precum intoarcerea la traditii, credinta, valori nationale, au fost confiscate de cativa derbedei ajunsi in fruntea miscarii legionare.Mai mult, pentru a pupa dosul stapanilor nazisti au adoptat si ideile antievreiesti care au condus la acte oribile precum pogromul de la Iasi!Asta nu inseamna ca in miscarea legionara nu au fost si multi oameni de buna-credinta ,satui de hotiile celorlalti politicieni, dar asta nu inseamna ca alde Horia Sima & comp erau altceva decat niste mardeiasi....
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
mircea @ radu
+12
@radu? haida-de - cum te cheamă, care este numele tău real?
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
nae girimea
+31
Si daca ar fi fost legionar , care e problema daca nu a participat la vreo actiune criminala ? Ce daca eu am avut carnet PCR si condamnam comunismul , automat sint si eu proscris ? M-a intrebat Pauker pe mine daca-s de acord cu vreo actiune or , ba ? Chiar doctrinele evolueaza in timp . De aceea , initial ai putut adera la unele idei , apoi lucrurile evoluind s-ar putea sa nu-ti convina si sa te dai la o parte , sa te delimitezi ( chiar daca nu public) E o porcarie ! Raspunderea trebuie sa fie individuala . L-ai dovedit , condamna-l ! Nu , EDITAT
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
anka @ nae girimea
+10
Legiunea la inceputurile ei a fost formata din crema intelecrualitatii romanesti, cu idealuri nobile pentru tara sfartecata si jefuita la fel ca si acum. Mai tarziu, legiunea a fost parazitata cu tot felul de derbedei, ca si acum societatea politica romaneasca.
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
mosu
+37
Si cand te gandesti ca servii acestia sunt pusi sa reprezinte interesele romanilor si ale Romaniei. Ce pacate ai tara de ai ajuns sa te reprezinte asemenea marionete?
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
Nae@Mosu @ mosu
+2
...Pacate multe! Popor de oameni pacatosi, credinciosi doar la nivel declarativ. Pupatori de moaste si care se roaga la tot felul de sfinti - Dumnezeu este trecut pe planul 2. Popor care isi omoara sau trimite in exil proprii conducatori si pun tara pe tava "printilor" straini. Halal popor!...
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
Obiectiv
+33
Si daca era fost legionar ce? Nu mai dezinformati tinerii, miscarea legionara a fost singura formatiune interbelica care nu a fost acuzata de coruptie, jaf din bani publici si spolierea Romaniei. Camarila regelui Carol al II lea si liberalii si taranisti au comis o multime de acte de coruptie, nu-i mai zugraviti ca politicieni responsabili si cinstiti pt ca nu asa au stat lucrurile. Intre cuplu corupt Carol al II lea- Elena Lupescu si Basescu- Elena Udrea nu este din punctul asta de vedere nicio diferenta: au furat si au mintit cu un tupeu incredibil.
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
Niculaita Minciuna
+26
O concluzie: Cine apara memoria eroilor cazuti? In aceasta perioada nu a existat decat o activitate publicistica, nu juridica, mai mult in alte tari termenul de cetatean al acelei tari implica autoritatile in apararea acelei persoane. Noi cand vom deveni cetateni? Talcul celor intamplate se gaseste in ''Niculaita minciuna'' de Bratescu Voinesti, cei care tot ranesc moral, intr-o zi vor cere atentia celor pe care i-au strivit si atunci doar Bunul Dumnezeu ii va mai auzi.
Publicat Duminică, 30 august 2015
+Răspunde
Recomandate
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 9 ore şi 13 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 58 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 35 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 24 minute