Ionel Blănculescu: Cod Roşu de recesiune economică mondială

Economia globală se îndreaptă cu paşi rapizi spre o noua recesiune economică, mai precis spre revenirea aceleiaşi recesiuni economice în care ne aflăm de aproape trei ani, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

„Coroborând situaţia dezastruoasă a datoriei publice din unele ţări ale Uniunii Europene, precum Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda, Spania şi mai nou Cipru, cu situaţia financiară fără precedent din SUA, astăzi, în baza a două teorii, a semnalelor şi a corelaţiilor, putem aprecia că economia globală se îndreaptă cu paşi rapizi spre o nouă recesiune economică, mai precis şi corect spre revenirea aceleiaşi recesiuni economice în care ne aflăm de aproape trei ani, din care de fapt nu am ieşit decât în registrele şi evidenţele pe hârtie, şi nu în realitate, a celor de la Washington, Bruxelles şi chiar Bucureşti”, a precizat Blănculescu.

Acesta consideră că evaluările multor specialişti din SUA, UE şi România privind sfârşitul crizei americane, odată cu aprobarea creşterii gradului de îndatorare publică a SUA peste nivelul PIB, se dovedesc a fi eronate. În opinia analistului economic, nu a fost nevoie decât de patru zile pentru implozia pieţelor financiare americane şi din nefericire şi mondiale, cauzată de decizia greşită a responsabililor SUA, de aprobare a creşterii nivelului de îndatorare publică şi nu de reducere masivă a cheltuielilor de stat.

„SUA nu ar fi ajuns în această situaţie grea, previzibilă de altfel, dacă nu ar fi aplicat, în urmă cu doi ani şi jumătate, un program anticriză greşit, de recompensare a autorilor crizei economice şi nu de pedepsire a acestora, concomitent cu extragerea activelor toxice din organismul economic american”, a subliniat Ionel Blănculescu.

Preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare consideră că pentru ameliorarea situaţiei create se impun patru soluţii fundamentale, care ar trebui respectate fără nicio abatere, altfel, riscul de intra într-o nouă fază a crizei economice mondiale creşte considerabil. „Pentru ameliorarea situaţiei se impun patru soluţii fundamentale, respectiv austeritate reală la nivelul bugetelor de stat şi reducerea accelerată a datoriilor publice naţionale, dar şi introducerea falimentului, ca procedură de însănătoşire economică, inclusiv la nivel de ţără, fără a găsi substituente la acesta sau alte paleative, care nu vor face decât să agraveze situaţia şi aşa destul de gravă. De asemenea, este importantă îndepărtarea activelor toxice din sistemul financiar american şi european, prin preluarea acestora de către instituţii specializate de recuperare, valorificate cu succes pentru contribuabilul universal, aşa cum s-a întâmplat de nenumărate ori până la începutul anilor 2000, pe toate coordonatele lumii ( SUA – 1985-1991, statele asiatice, după criza din 1997, România – 1999-prezent şi Franţa – 1993-2006 etc.) precum şi atragerea răspunderii penale, inclusiv materiale şi pedepsirea celor vinovaţi de criza economică, aducerea acestora în faţa justiţiei, în special americană”, a menţionat Blănculescu.

Analistul economic apreciază că orice abatere majoră de la aceste soluţii nu va face decât să amâne un deznodământ crud şi anume „intrarea într-o nouă fază a crizei economice mondiale, cu mult mai dură decât cea pe care o traversăm deja de trei ani”.

Datoria publică a Statelor Unite ale Americii a depăşit miercuri Produsul Intern Brut al ţării, la numai o zi după ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de îndatorare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, conform datelor Departamentului de Tezaur. Ultima dată când datoria publică a SUA a depăşit PIB-ul naţional a fost în 1947, chiar după al Doilea Război Mondial. Potrivit Associated Press, Bursa din New York şi-a încheiat joi cea mai proastă zi de după izbucnirea crizei financiare, indicele industrial Dow Jones a scăzut cu peste 500 de puncte /4,3 %/, ajungând la 11,384 după 22 octombrie 2008. Potrivit Associated Press, investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că economia Statelor Unite va intra într-o altă recesiune şi că problemele datoriei în Europa nu sunt închise pentru a fi rezolvate.

Dow Jones a pierdut 513 puncte, sau 4,3 la sută, indicele S&P 500 a scăzut cu 60 de puncte, 4,8%, ajungând la 1.200 şi Nasdaq a scăzut cu 137 de puncte, 5,1%, până la 2.556.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.