Iranul ameninţă să blocheze legătura dintre Golful Persic şi Oceanul Indian

Comandantul marinei militare iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, a declarat că forţele navale ale Republicii Islamice pot bloca rapid strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează 40% din necesarul de petrol la nivel global. Vicepreşedintele Iranului, Mohammad Reza Rahimi, a declarat anterior că prin Ormuz nu va mai curge nicio picătură de petrol dacă vor fi impuse sancţiuni exporturilor iraniene, aşs cum au cerut Marea Britanie, Germania şi Franţa.

„Închiderea strâmtorii Ormuz este foarte uşoară pentru forţele navale iraniene”, a declarat amiralul, în timp ce marina efectuează exerciţiile Velayat 90 în strâmtoarea cu pricina şi în Golful Oman. „Iranul deţine un control extins asupra acestei zone”, spune amiralul, asigurând însă că ţara sa este interesată de menţinerea securităţii în regiune.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Oceanul Indian. Pe aici tranzitează o treime din petrolul transportat pe calea apei-15 milioane de barili pe zi. Este ruta comercială vitala pentru ţările Golfului, în special pentru Irak, a cărui industrie extractivă începe să se refacă, după războiul pornit în 2003. Petrolierele şi vasele catre transportă gaz natural lichefiat trebuie să treaca prin strâmtoarea lată de 55 de kilometri, însă care are porţiuni navigabile de doar 3 kilometri latime, fiind împânzită cu mici insule. Apele strâmtorii se află sub controlul Iranului şi Omanului, însă unele insule sunt revendicate de Emiratele Arabe Unite.

În timpul războiului dintre Iran şi Irak, marina iraniană a minat mai multe porţiuni navigabile, scufundând un vas de război american, în 1988. Administraţia Reagan a decis atunci distrugerea, prin lovituri aeriene, a două platforme petroliere iraniene.Analiştii estimează că acest război asimetric este tot ceea ce poate Iranul şi în momentul de faţă, deoarece marina şi aviaţia nu se ridică la standardele vestice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.