Iranul se oferă să furnizeze gaze naturale Europei

Iranul poate fi un furnizor „fiabil, sigur şi pe termen lung” de gaze naturale pentru Europa, a apreciat, într-un interviu publicat luni de cotidianul german Handelsblatt, ministrul iranian al Industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, potrivit Mediafax.

„În viitor, dorim să jucăm un rol important pe piaţa mondială a gazelor”, a declarat ministrul Nematzadeh, în interviul pentru cotidianul Handelsblatt. „Nu dorim să facem concurenţă Rusiei”, a adăugat el, menţionând că Teheranul „ştie că necesităţile Europei în privinţa gazelor sunt din ce în ce mai importante”, iar Iranul doreşte să participe în acest sens.

De asemenea, ministrul Nematzadeh i-a îndemnat pe constructorii germani de automobile să revină în Iran, pentru a-şi instala capacităţile de producţie.

Rusia intenţionează să îşi îndeplinească obligaţiile privind livrarea gazelor spre ţările europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru că acesta depinde de Kiev, a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin.

Anterior, preşedintele rus a transmis, prin intermediul unei scrisori adresate liderilor din 18 ţări europene, inclusiv celor din România şi Republica Moldova, că va înceta să livreze gaze via Ucraina dacă această ţară nu îşi va achita datoria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.