Isar: Cum a adus Isărescu Romania de la +7,3% în 2008 la -7,1% din 2009

Fostul bancher Lucian Isar, actualul soț al Alinei Gorghiu, șefa PNL, a postat pe blogul personal un text în stilul ultimelor publicate de ceva vreme prin care îl acuză pe guvernatorul Mugur Isărescu că a adus economia românească de la o creștere economică de 7,3% în 2008 la o scădere de 7,1% în 2009.

Și nu oricum, ci cu premeditare. „O scădere economică de 7,1% trebuie urmată de o creştere 7,64% doar pentru a ajunge la acelaşi nivel. România a ajuns de abia în 2014 la nivelul de Produs Intern Brut de la sfârşitul lui 2008. Cum a reuşit Isărescu asemenea “performanţe” pentru care s-a auto-premiat în anii de criză cu participare la profitul BNR? Nu uşor! Cu premeditare!”, susține Isar.

Conform acestuia, minutele și stenogramele şedinţelor Consiliului de Administraţie al BNR începând cu 2006 arată atât ce s-a întîmplat de nu primim dobânda la aurului depus la Banca Angliei precum şi raţiunea din spatele aruncării României în criză! „România este o ţară bogată.

O ţară bogată este asemeni unei maşini stabile, greu de răsturnat. Că să poţi răsturna o maşină stabilă ai nevoie de premeditarea acţiunilor şi de câteva mişcări de pregătire, de dezechilibrare. Mişcările care au favorizat aruncarea României în recesiune au fost, fără a se limita la:

– manipularea cursului de schimb euro leu până la niveluri nesustenabile e.g. 3,1
– Relaxarea brutală a gradului de îndatorare până la 70% din venituri.

Cursul de schimb în afară echilibrului şi celelalte măsuri favorizante de derapaje au urcat deficitul de cont curent la 10,4% în 2006, 13,4% în 2007 şi 11,6% în 2008! Eurizarea accelerată a eliminat exportatori români prin curs de de schimb nefavorabil şi a blocat persoanele fizice şi firmele în credite în valută contractate la un curs nesustenabil fiind departe de echilibru. Afirmând că România este supraîncălzită şi că va creşte cu peste 5% în următorii 7 ani, Isărescu a produs aruncarea în recesiune a economiei acţionând frână atât pe instrumentele de politică monetară precum şi pe cele ce ţin de politică de credit. Maşina dezechilibrată deja s-a răsturnat”, a scris Isar.

În optica sa, frânarea simultană s-a realizat:
– pe instrumente de politică monetară România a fost singură ţară din lume care a crescut dobânzile în criză
– pe instrumente de politică de credit, România a blocat creditarea prin regulamentul 11/2008 în noiembrie 2008!

„Rezultatul acţiunilor premeditate ale lui Isărescu a fost recesiune adâncă în România şi bonus sporit pentru Isărescu (cu dobânda şi rezervele sunt mai ridicate pe fond de deficit de lichiditate cu atât bonusul lui Isărescu este mai mare). Minutele şi stenogramele şedinţelor Consiliului de Administraţie al BNR începând cu 2006 ne-ar arată atât ce s-a întîmplat de nu primim dobânda la aur precum şi raţiunea din spatele aruncării României în criză!”, a conchis Isar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.